Fråga experten: Har jag brist på vitamineral?

Får jag som styrketränar bättre effekt om jag väljer megadoserade vitamineraltillskott än de med ”lagom” innehåll som typ apotek har? Vilken effekt skulle överdosering kunna ha och är det någon särskild vitamin eller mineral man bör se upp med i höga doser?

DAVID svarar

Som en aktiv och tränande individ har man generellt sett ett högre kaloriintag än den genomsnittliga befolkningen. Det större energiintaget innebär också att man mer eller mindre per automatik får i sig mer av såväl vitaminer och mineraler. Är du dessutom noggrann med vad du äter och har ett brett och allsidigt intag av olika livsmedel så är sannolikheten att du skulle lida brist på någon vitamin eller mineral väldigt liten. 

Det är inte heller bra att inta för mycket av någon enskild vitamin eller mineral och den risken ökar markant när man tar dem som ett koncentrerat tillskott. Om enskilda tillskott tas i höga doser, till exempel enskilda mineraler, kan det faktiskt leda till större näringsobalanser i kroppen än man hade innan man började ta tillskottet. Vilka negativa effekter en överdosering kan ha beror på vilket ämne det handlar om, hur stort överskottet är och individuella skillnader i reaktioner. 

Det finns några vitaminer där i princip ingen frisk människa i västvärlden har brist på, exempelvis A-vitamin, som också snabbt ger negativa effekter vid överskott. De vanligaste bristerna i Sverige är järnbrist hos kvinnor, zinkbrist hos män och låg D-vitaminstatus hos såväl män som kvinnor
efter en lång mörk vinter. 

Ett sätt för att ta reda på om du får i dig för lite av något vitamin eller mineral är att helt enkelt kartlägga din kosthållning. För att inte behöva räkna på allt innehåll kan du använda dig av någon app eller onlinetjänst som har alla livsmedeldata i sin databas.