Experten: Så undviker du smärta i leder vid träning

Jag har styrketränat länge och märker nu då jag blivit äldre både att vissa övningar blir svårare att genomföra och att det allt oftare gör ont i leder och senor. Finns det något som inte är smärtstillande läkemedel som kan minska smärtan eller förbättra rörligheten?

DAVID svarar: 

Smärta i leder kan ha en lång rad orsaker, från att du lyft fel under lång tid och fått förslitnings- eller överbelastningsskador till en begynnande artros eller andra inflammatoriska problem. Sannolikt finns det oavsett vilket av dessa orsaker som gäller dig en inflammatorisk komponent i smärtan och där finns det livsmedel och tillskott som kan hjälpa. 

Ett regelbundet gott intag av omega 3 ger en viss antiinflammatorisk effekt, liksom även ämnen i exempelvis ingefära och gurkmeja. Effekten av dessa är förstås inte så stor, så om du verkligen har ont kan läkemedel ändå krävas. 

Skulle smärtan bero på artros i lederna kan tillskott som glukosamin, kondroitin och MSM ha gynnsam effekt. 

Mitt råd är dock att du ser till att få lederna ordentligt undersökta av vården så att du får veta den faktiska källan till problemen. I många fall kan förändring av eller tillägg till träningen lösa problemet.