Senaste nytt med Ove Rytter: ”Var försiktig med kameran på gymmet”

Ove Rytter startade BODY 1981 och verkar idag som arrangör av Fitnessfestivalen och Luciapokalen. Här är hans senaste spaningar från träningsbranschen.

* Var försiktig med kameran på gymmet! Playboymodellen Dani Mathers döms nu efter att ha smygfotograferat en annan kvinna i duschen och lade upp på sin Snapchat. ”Om inte jag kan få bort den här bilden från näthinnan, ska inte ni det heller”, skrev Dani under bilden. Domaren gav henne två val, antingen skulle hon dömas till 45 dagars fängelse och 36 månader villkorlig dom, eller 30 dagars samhällstjänst och 36 månaders villkorlig dom. Modellen valde till slut samhällstjänst och ska nu sanera väggar från graffiti.

* Våra seniorer blir allt mer aktiva och andelen svenskar 75–84 år som motionerar varje vecka har fördubblats sedan 2008. De flesta seniorer motionerar utomhus, men statistiken visar även att inomhusmotionen har dubblerats. Forskning visar att balans- och styrketräning minskar risken för fallskador bland äldre, och därmed höftfrakturer med upp till 40 procent. Samtidigt visar forskningen att just styrketräning för seniorer även minskar risken för demens med upp till nära en tredjedel. 

* Apple levererar nu fler träningsfunktioner till Apple Watch. Den största nyheten är integration av den nya teknikplattformen GymKit, som låter användare trådlöst synkronisera träningsdata mellan olika kardiomaskiner och Apple Watch. GymKit kommer att stödjas på träningsutrustning från företag som till exempel Life Fitness, Cybex, TechnoGym, Matrix, Star Trac, StairMaster och Schwinn. De första modellerna med detta inbyggt kommer att rulla ut i höst. 

För en utmattad småbarnsförälder kan 45 minuter sömn vara nyttigare för kroppen än ett träningspass menar ett gym i London som nu introducerat det lataste gympasset någonsin, med namnet ”Napercise”. Bakgrunden till passet var en undersökning som hade visat att 86 procent av småbarnsföräldrar uppgav att de kände sig utmattade. Därför erbjuds deltagarna i ”träningspasset” ultimata förutsättningar för att sova under passets 45 minuter, med lugnande bakgrundsljud, varsin säng och noggrann kalibrerad temperatur.

* En av kompressionsklädernas eventuellt nyttiga egenskaper som omdiskuterats är om de skulle motverka trötthet i musklerna. I en ny forskningsstudie från Ohio State University ser forskarna dock inga som helst resultat i form av bättre bevarad energi. Däremot har det påvisats stora positiva effekter vid behandling av en inflammation i musklerna för den som använder kompressionskläder.