7 saker att tänka på vad gäller mat och form i sommar

Sommar, sol och god mat. Njut av sommaren utan att för den delen tappa formen. Så här lyckas du:

Att njuta av riktiga brakmåltider fungerar även om du vill behålla formen. Du behöver dock vara vaksam på hur du äter under resten av dagarna, för att på så sätt kompensera de onyttigare dagarna. Fokusera på proteinkällor och mycket grönsaker under vardagarna, samt undvik flytande föda som mättar dåligt. 

Ha koll på din kaloribudget genom att räkna ut ditt behov och märker du att du mot förmodan ändå ökar i fettprocent, får du helt enkelt justera dessa siffror lite. Tänk på att vågen däremot inte är en felfri mätmetod när du håller koll på formen, eftersom denna enbart mäter vikt och inte vad vikten består utav. 

Under din ätardagar ska du inte känna dig låst, men ha gärna ändå en tanke i hur du äter där ordningen och urvalen är det du främst ska ha i bakhuvudet. När det gäller alkohol är ett måttligt intag som cirka tre öl ingen större fara, men undvik att dricka det dubbla eller mer.

Du bör hålla dig till följande riktmärken:  

* Prioritera proteinkällorna både under vardag och helg.

* Undvik tillbehör som pommes frites på vardagarna. Byt ut mot grönsaker i stora mängder. 

* Ät sötsakerna sist på din ätardag, när du redan är tämligen mätt. Även om du trots detta lyckas klämma i dig imponerande mängder, så har du då i alla fall ätit mindre av dessa än vad du gjort annars.  

* Minimera intaget av energikällor i dryckesform på vardagarna, njut av välsmakande drycker under
helgen istället.

* Ligg på energibalans, eller gärna en bit under denna på vardagarna för att skapa utrymme för ätardagarna.

* Känn dig fri på ätardagen, men ha ändå lite tanke bakom vilken ordning du äter de olika sakerna i.

* Begränsa hellre urvalen, än mängderna.