Fråga experten: ”Vilket tillskott är det viktigaste att behålla?

Framöver kommer jag inte regelbundet har råd att köpa alla tillskott jag brukar (proteinpulver, fiskolja, pwo och så vidare). Vilket tillskottet är det viktigaste att behålla?

DAVID svarar

Vilken del av kosten som är viktigast beror lite på vem du är och hur dina mål ser ut, men ur ett muskeluppbyggande hänseende är ett tillräckligt proteinintag av störst vikt tillsammans med det faktum att du äter tillräckligt med energi. Något många inte tänker på är hur kosten också påverkar träningsförmågan, alltså hur hårt du kan träna och därmed hur stark signal din kropp får till muskeluppbyggnad. 

För att du ska få en muskeltillväxt behövs först och främst effektiv, hård träning. Maten du äter kan i stor grad påverka din möjlighet att träna hårt såväl som hur snabbt du återhämtar dig efter träningen och hur effektiv muskeluppbyggnaden blir. Här spelar såväl proteinintaget, kolhydratintaget, det totala energiintaget och timingen av det du äter in. 

Täcker du ditt proteinintag över dagen och äter någon av dina måltider i samband med träningen, antingen innan eller nära inpå efteråt och ser till att det är en proteinrik måltid innehållande i alla fall 0,3 gram protein per kilo kroppsvikt, så finns det inget behov eller den minsta vinst av att dessutom ta ett extra proteintillskott. 

Mitt råd är att du räknar eller får hjälp att räkna på ditt energi- och proteinintag så att du vet hur mycket du får från den vanliga kosten. Äter du medvetet och bra kan du mycket väl få i dig tillräckligt från maten du äter och då blir ett tillskott helt onödigt. Då kanske du snarare vinner på att fortsätta ta ett omega 3-tillskott, eller kanske spara pengarna till mer bra mat. 

En PWO kan ge en känsla av tryck i träningen och kan ha vissa positiva effekter beroende på sammansättningen men är samtidigt långt ifrån att vara något nödvändigt. Se det möjligen som en lyxprodukt du kan köpa när ekonomin tillåter.