Hur länge behöver musklerna vila?

Är det skillnad på behov av vilotid beroende på typen av styrketräning man utsätter musklerna för? Och på vilket sätt påverkar man musklerna negativt om man tränar dem intensivt utan att de fått den vila de behöver? 

ABBE svarar

I regel brukar man säga att en muskel behöver upp till 48 timmars vila innan man går på den igen. Allt beror dock på hur hårt man har tränat muskeln. Vid betydligt tyngre träning, exempel vid excentrisk träning, kan det behövas ytterligare 24 till 48 timmars vila. 

Det är samtidigt viktigt att förstå att andra faktorer så som kost och sömn spelar stor roll i återhämtningsprocessen. Du har säkert hört att ”på gymmet bryter man ner musklerna, det är hemma vid köksbänken och i sängen som man bygger upp dem”. Det må låta klyschigt med det är sant.

Kost och återhämtning är de absolut viktigaste byggstenarna. Detta innebär inte att man kan dagdrömma sig genom sitt gympass – du ska träna och förtjäna din vila. Utöver att ha en uppsatt träningsplan som bygger på att uppnå dina mål, måste kostvanor samt sömn gå i linje med din prestation.

Det som händer med en övertränad muskel är att den hamnar i ett allvarligt tillstånd med försämrad prestation och ökad trötthet. Överträning leder till att musklerna bryts ner och chansen till uppbyggnad minskar. Några symptom att vara vaksam på brukar vara sämre prestation, ökad trötthet, sömnsvårigheter, att vakna utan att vara utvilad, ökad puls samt huvudvärk.