Fråga experten: Vad är det för skillnad på olika omega-3 kapslar?

Jag har ätit omega 3-kapslar ett tag och har alltid valt den billigaste sorten. Nu har jag förstått att ett tillskott av högre kvalitet kan ge bättre effekt med lägre dosering. Vad ska jag titta på för att få tag på en bra variant? Måste källan vara fisk eller räcker det med linfröolja?

DAVID svarar

Omega 3-fetter har välkända och väldokumenterade effekter på många aspekter av hälsan, hjärnans kognitiva funktion och dessutom flera intressanta prestationsmässiga effekter när det kommer till träning. Så att du väljer att ta omega 3 som tillskott är väldigt bra nästan oavsett vad du är ute efter.

Det är helt rätt som du säger att mängderna av de olika omega 3-fettsyrorna skiljer sig åt beroende på vilket tillskott du väljer och även förhållandet mellan olika fettsyror. De absolut mest välstuderade omega 3-fettsyrorna är EPA och DHA och det är oftast mängderna av dessa som står utskrivna på paketet. EPA har exempelvis antiinflammatoriska egenskaper och DHA är en viktig byggsten i hjärnan och påverkar hjärtats elektriska fortledning positivt.

DHA har bland annat också förmågan att öka kroppens kaloriomsättning genom att fungera som en så kallad ”uncoupler” i kroppensceller, vilket betyder att de enkelt uttryckt ”läcker” energi som istället blir till värme. För den som vill minska i fettmassa är det förstås intressant.

Men även ETA och DPA är högst intressanta där exempelvis nervhälsan verkar påverkas positivt av DPA. Dessa mindre välstuderade fettsyror finns det gott om i exempelvis krillolja. När det kommer till valet av omega 3-tillskott rekommenderar jag att du tar ett krill- eller fiskoljetillskott eftersom det vegetabiliska omega 3 du hittar i exempelvis linfröolja måste omvandlas till EPA och DHA av kroppen, en process som inte är så effektiv. Välj ett tillskott med så högt innehåll omega 3-fett som möjligt (minst 50 % av innehållet) och gärna att åtminstone 40 % av omega 3-innehållet är DHA.