Body träffar Linnea Enstedt: ”Inget kan mäta sig med känslan av en tung vikt på ryggen”

Musiker, atlet, coach, podcastvärd och mamma. Linnea Enstedt är en ödmjuk mångsysslare som med ledorden ”Kärlek
och respekt” byggt sitt eget sammanhang av träning, karriär och relationer. Vi på BODY är stolta att kalla henne ”vår”.
Här är hennes historia. Text: Fredrik Nyman Foto: Seth Janson.

Personer som känner Linnea och ombeds beskriva henne använder sig ofta av ord som ”öppensinnad”, ”energisk” och ”målmedveten”. Riktas samma frågeställning till Linnea själv tillkommer ”ibland otålig” samt ”syns och hörs”.

– Jag är nyfiken på människor och individer, så jag älskar att mingla. Jag är verkligen inte bra på att bara sitta still och hålla tyst. På gott och ont, skrattar hon.  

Linnea är en driven tjej som för många är bäst känd som podcastvärd för BODY Radio. Många känner även igen henne som bodyfitness-atlet eller som långhårig glädjespridare på Gymmet STHLM. Vi slog oss ner med henne för ett samtal om allt från barndom och musik till styrketräning och karriär.

”Det blev något fel på BB”

Linneas livshistoria har sin början i Stockholms innerstad. Mer specifikt i Vasastan, en hemtrevlig stadsdel belägen strax norr om huvudstadens centralaste delar, som Linnea både kan kalla sin födelseort och uppväxtort. Här bodde hon tillsammans med sin mamma, pappa, äldre bror samt sin tvillingbror.

Linnea har alltid varit aktiv. Hon beskriver sitt yngre själv som en ”teaterapa”, som alltid gillat att synas, höras och ta egna beslut. En självständig person som aldrig varit rädd för att dela med sig av sina åsikter. Detta är i tydlig kontrast till båda hennes syskon, som inte delar någon av dessa egenskaper. 

– Helt ärligt så har jag alltid trott att det har blivit fel på BB, för jag är helt olik min storebror och min tvillingbror. Vänner och släktingar brukar påpeka det ofta, säger hon med ett leende.

Under de tidiga tonåren var basket idrotten som gällde och Linnea spelade under ett flertal år på elitnivå. Redan som ung hade hon en ambitionsnivå som inte alltid gick hand i hand med personer i hennes ålder, vilket inkluderade tjejerna i hennes lag. Detta gjorde att hon ofta fick spela med killarna för att undvika tristess och frustration.

På gymnasiet gick Linnea en naturvetenskaplig linje, vilken fortsatte med en sjuksköterskeutbildning på Sophiahemmet. Studerandet till kom dock till ett tvärt slut under den sista terminen, då Linnea fick ett erbjudande från Swedish Fitness som lockade mer än en karriär som sjuksköterska. 

– Jag skrev klart min C-uppsats, men slutförde inte hela utbildningen, vilket stör mig lite. Med facit i hand så har jag dock inte ångrat något steg i min karriär, menar hon.

Musik, mer än ett intresse

Ett av de mest karaktäristiska spåren från Linneas uppväxt är det djupt rotade musikintresset. Hon var gitarrist och sångare i ett band som höll ihop i drygt sju år, från högstadietiden till slutet av gymnasiet. Bandnamnet var Babusjka och genren var, beskrivet av bandmedlemmarna, ”svensk progg-blues-rock”

Bandet var ett veritabelt ungdomsband – självsäkra, drivna och ostoppbara. De turnerade flitigt i Stockholm och genomförde även en och annan spelning runt om i landet. En av spelningarna som Linnea minns bäst anordnades i Vasaparken, som innan moderniseringen hade en scen där det idag är en lekpark.

– Fråga mig inte hur vi lyckades få tillstånd, för det minns jag helt ärligt inte, men det var nog den bästa spelningen vi gjort. Vi hade till och med fixat ett brassblås till den dagen. Det var stort, minns hon.

Den lite mer nutida musikkarriären består i huvudsak av sång- och gitarrspel. Linnea har bland annat spelat och sjungit på ett flertal dop, bröllop och begravningar. När än tid finns över spenderar hon gärna den på att producera egen musik och lyssna på andras alster. Hon har en förkärlek för 80- och 90-talsrock och favoritartisten är Blackie Lawless och favoritbandet är W.A.S.P. 

– Egentligen så gillar jag både trallvänlig och mindre trallvänlig musik, bara musiken är genomtänkt och välskriven. Jag har även en countryådra som jag gärna bejakar när jag vill lyssna på något lite lugnare, säger hon.

Linnea berättar att musiken är mer än bara ett intresse och något som haft en stor inverkan på hennes liv. Det var inte bara ett bra sätt att få ut alla delar av känsloskalan som tonåring, det är även en fantastisk sak att dela med sina vänner. Föreställ dig bara tusentals personer som tar gemensam ton till refrängen av Iron Maidens ”Fear of the Dark”. 

– Det är en magisk känsla. Jag älskar att prata, skapa och lyssna på musik. Framförallt med likasinnade. Utan musiken vet jag inte var jag skulle vara idag, reflekterar hon. 

Clas, gymmet och fitness

Träning har varit en stor del av livet sedan barndomen, men den seriösa gymträningen skulle inte komma att träda in i vardagen förrän i tjugoårsåldern, när Linnea träffade sin nuvarande livspartner, Clas Enstedt.

Vid tidpunkten arbetade Linnea som barista på ett café vid Stockholms centralstation, där även Clas jobbade som ordningsvakt. Båda parter hade spanat lite på håll, men det var Linnea som till sist tog sig modet och bröt isen genom att fråga om träningsråd. Innan de visste ordet av så var första dejten spikad.

– Platsen för den var gymmet där Clas tränade, i Nacka. Vi körde ett benpass, och ”the rest is history” som man brukar säga, avslöjar hon.

Clas är själv en meriterad atlet, som till vardags figurerar i branschen som Sales Director på SmartShake och som domare inom SKKF (Svenska kroppskulturförbundet). Linneas gymkarriär fick således en ypperlig start, tack vare att hon redan från början fick värdefulla tips och tillrättavisningar på gymmet. 

– Det var inte helt fel att ha någon så kunnig som Clas med från dag ett. Jag har mer eller mindre jagat mansvikter från när jag först satte min fot på gymmet. Clas har lärt mig mycket om att träna tungt, men rätt, konstaterar hon.

Det dröjde inte länge innan kärleken för styrketräning växte. Linnea märkte snabbt att hon hade en fallenhet för det. Både när det kom till att lägga på sig muskelmassa, men även vad gällde styrkeökningar och att lära sig tekniken i de komplexa lyften. 

Kärleken för gymmet har inte avtagit med åren – tvärtom. Nu är träningen en vital del av vardagen, som inte bara lockar för hälsans skull, utan även för estetiska och prestationsmässiga skäl. Det bästa av allt, understryker Linnea, är blotta känslan av att komma ner på gymmet. Den kliande sensationen som smyger sig på i fingrarna innan det är dags att prestera.

– Inget kan mäta sig med känslan av en tung vikt på ryggen, ett perfekt marklyft eller en laddad skivstång som lättar från bröstet. Jag älskar att ge allt och sedan slå mig ner för att njuta av endorfinerna som kommer på köpet, säger hon.

Saker till sin spets

Med Linneas kärlek för styrketräning i åtanke är det inte allt för förvånade att hon själv har ett par tävlingar uppradade på meritlistan. Tävlingsdebuten gjordes drygt fyra år efter att hon kommit igång på riktigt på gymmet, och tävlingen i fråga var 2010 års upplaga av Luciapokalen i grenen bodyfitness.

Linnea beskriver tävlingsdebuten som en av hennes häftigaste upplevelser inom träning och fitness. Dieten var hård, men följdes slaviskt. Hon gick in utan förväntningar och hade inget att jämföra sig med, vilket gjorde att det enda målet var att bli så bra som möjligt.

– Vid påföljande tävlingstillfällen hade jag föregående prestationer som utgångsläge och jag hade alltid en viss press på att överträffa mig själv. Hur som så fick jag i alla fall mersmak för tävlingslivet redan vid min första tävling, minns hon.

Fitness är på många sätt en extremsport och inte något alla vill eller kan ägna sig åt. Det är en idrott där man utvecklas långsamt men successivt, och där det är förhållandevis lätt att mäta sin progression. Detta är två av anledningarna till varför Linnea älskar fitness som idrott.

– Jag gillar att man tar saker till sin spets. Det finns en charm i det. Sen är det extremt tufft att tävlingsdieta, men fördelarna väger över vilket gör helheten väldigt häftig, förklarar hon. 

 

Leendet på utsidan kommer av en insikt i vilka värderingar som är viktiga på riktigt. som mamma har prioriteringarna fokuserats.

Tävling är inte allt

Den inledande tävlingen 2010 har sedan följts av ett flertal scenframträdanden, med det senaste daterat till 2014. Tävlingen i fråga var bodyfitness-SM, där hon tog sig till final och till sist slutade på en sjätteplats. 

Den fina placeringen till trots är just denna tävlingssatsning något som Linnea helst lägger bakom sig. Hennes tidigare meriter gjorde att hon här fick finna sig i att bära favoritskapet i klassen. En ovan roll som inte var helt lätt att hantera. Pressen och de höga förväntningarna utifrån framkallade en stress, vilket i kombination med den hårda tävlingsdieten helt enkelt tog ut sin rätt. Det var först med tävlingshelgen i backspegeln som Linnea insåg hur mentalt slutkörd hon faktiskt var. 

Återhämtningen, för att bli sitt vanliga jag igen, var tuff men inte utan nyttiga lärdomar. Med sin graviditet som utlösande faktor landade hon i insikten att livet faktiskt inte kretsar kring träning och tävling. Allt som allt ser hon dock tillbaks på sitt tävlande med glädje, men understryker att det inte är något måste att ställa sig på scenen. Vill man tävla, ska man tävla enbart med det incitamentet. Det är inte, och bör inte vara, ett livsmål i sig.

Vad gäller de egna, framtida tävlingssatsningarna så är planerna ännu oklara. I dagsläget finns det gott om motivation att träna hårt utan stundande scenframträdanden, och hon är trots frånvaron av tävling involverad i den bransch hon brinner för.

– Om jag skulle tävla igen blir det kanske athletic fitness. Jag gillar tävlingens utformning. Jag har även haft flyktiga tankar på att tävla i strongwoman, men skaderisken har fått mig att tveka lite, berättar hon.

Krångla inte till det

Idag är träningen väldigt varierad. Linnea ägnar sig åt allt mellan klassisk styrketräning och strongman till klättring, långpromenader och fjällvandring. Oavsett träningsform så är det en okonstlad arbetsmentalitet som lägger grunden för hennes framgång. Man ska älska att svettas, ta i och andas tungt för att åtnjuta framgång i träningssfären. 

Grunden i Linneas träning utgörs av tunga basövningar och kompletteras med mer isolerade övningar. Marklyft, knäböj, chins, militärpress och bänkpress varvas med en god dos bicepscurls och tårgenererande dropsets i maskiner.

Även i dieten är det back to basics som är det genomgående temat. Hon är inte helt frälst i det nya fenomenet där kalorireducerade och proteinberikade halvfabrikat tar upp en större del av kaloribudgeten. För Linnea ligger fokus på att inte göra det svårare än vad det är. Det viktigaste är att få i sig tillräckligt mycket mat och att majoriteten utgörs av näringsrika, naturliga livsmedel. 

– Jag tror och hoppas att enkelhet är en trend som är på väg tillbaka. Inte bara att basövningar kommer utgöra fokus på gymmet, utan att riktig husmanskost med hela ägg, mjölk, ris, kött och potatis slår igen, säger hon.

Linnea är van att hålla många bollar i luften och gör detta med bravur. Hur hon får tid med allt som familj, träning, jobb, BODY radio-värd, skribent och mer där till är beundransvärt. Kepsen av till Linnea!

Flera fingrar i branschen

2012 var året då Linnea först började arbeta på Swedish Fitness, det företag som är mest känt för varumärkena GASP och Better Bodies. För den initierade läsaren så är företaget även känt för att ha öppnat det kändisfyllda gymmet ”…destination” i Dallas, Texas, där atleter som Branch Warren och Johnnie Jackson huserar regelbundet. 

Linnea började jobba på säljavdelningen och har under åren jobbat sig uppåt i företaget. Nu är hon avdelningschef med fokus på den utomnordiska, europeiska marknaden.

 – Jag är en knegarmyra och lägger mycket engagemang i mitt arbete. Oavsett vad det gäller så ställer jag alltid in mig på att göra ett bättre jobb än det som efterfrågats, delger hon.

Utöver detta så är Linnea en nyckelperson på BODY-redaktionen, där hon anlitas som skribent och sedan tre år tillbaka håller låda i BODY Radio efter att det tidigare värdparet, Andreas Guiance och Alex Danielsson, letat sig vidare. Detta åtagande tar hon sig både till sin egen, lyssnarnas och vår glädje an med bravur.

– Att vara med i podcasten är jättekul. Jag är social och utåtriktad, så jag ser det verkligen som ett privilegium att få träffa och prata med så många intressanta människor i branschen, berättar hon.

När Linnea blickar bak till början av sin karriär medger hon att det känns lite overkligt. Redan som ung kollade hon regelbundet i BODY Magazine och lät sig inspireras av de atleter som var med i teamet eller i tidningen. Idag är hon själv en del av gänget och har med åren lärt känna flera av de främsta atleterna inom kroppsbyggning, fitness, crossfit, strongman och styrkelyft. 

– Med risk för att inte låta allt för ödmjuk, så är jag väldigt stolt över min nuvarande position i branschen. Inte bara för min plats på BODY, utan även att jag till vardags får jobba med några av branschens främsta varumärken, säger hon.

Lindar inte in orden

Om någon skulle göra begreppet ”mångsysslare” till en konstform så är det Linnea.  Parallellt med sitt heltidsjobb och sina inspel för BODY så har hon på ett flertal mästerskap, bland annat i
Kanada och Mongoliet, representerat SKKF som backstage-coach för landslaget. 

Som innehavare av rollen är det ens ansvar att hålla koll på läget runt omkring. Att förse de som tävlar med den information som behövs samt att vid behov hjälpa till med färgläggning, olja, transport och allt annat som kan tänkas uppkomma. Allt för att atleterna enbart ska kunna fokusera på att prestera bra på tävlingen.

Linnea menar att framgångarna som coach, och mycket annat i livet, härstammar från hennes förmåga att alltid vara ärlig och inte dela ut ryggdunkar i onödan.

– Mina adepter vet att de får ett ärligt svar från mig. De behöver aldrig fundera på huruvida jag lindar in något eller inte, och det tror jag har en lugnande effekt för de flesta, reflekterar hon.

I tidigare skeden så har Linnea även erbjudit sin kompetens till icke-tävlande personer som försöker nå specifika tränings- och kroppsformsmål. Även här tror hon att det är den raka kommunikationen som lagt grunden för goda resultat.

Linnea har en förmåga att alltid göra saker enkelt. Att inte komplicera det i onödan och lägga tonvikt på saker som alltid fungerat och fungerar än idag. Detta är ett uppfriskande drag i en bransch som på regelbunden basis omges av mer eller mindre vansinniga trender och teorier. Det är även ett drag som uppskattas av hennes adepter. 

– Det finns mycket hysteri i träningsvärlden, men det finns ingen anledning att göra saker svårare än vad de är. Vad är det för fel på knäböj? Håll dig till övningar som fungerar och skippa tramset. Det kommer spara dig mycket tid, menar hon.

Linneas motto sitter så djupt och är så starkt för henne, att det var en självklarhet att tatuera in det på underarmen.

Sig själv närmast

Linnea har en jordnära syn på livet, med kärlek och respekt som huvudsakliga ledord. Hon tar sig an varje situation med en positiv inställning och respekterar sina medmänniskor i alla lägen, vilket hon i längden menar är vad som öppnar flest dörrar – både i privatlivet och i karriären. 

Fitnessbranschen är en till synes unik plats, där mycket fokus ligger på individen och de individuella prestationerna, och det är lätt att tappa bort sig själv i en värld där ytan alltid ligger i fokus. Därför understryker Linnea betydelsen av att inte försöka vara någon man inte är.

– Man ska alltid vara ärlig. Inte bara mot sin omgivning, utan även mot sig själv. Lägg inte för mycket tid på att reflektera över vad andra tycker. Gör det du själv vill göra, konstaterar hon enkelt.

En sak som inte går att ta miste på när man pratar med Linnea är att träningen, med eller utan tävling, är en avgörande del av livet. Hon älskar träning, och då menar vi verkligen älskar, men understryker att det är långt ifrån allt. Livet har många njutningsämnen och det är viktigt att inte se förbi dem. 

Bland vardagsnöjena återfinns träning med hunden Rocky, nätverkande, friluftsliv, umgänge med nära vänner och, såklart, tid med Clas. Den absolut största höjdpunkten i livet ägde rum 2016, då Linnea och Clas son Knut välkomnades till världen. Med en liten i familjen riktas en stor del av dagens lediga tid och kraft åt det hållet.

– Han är, och kommer alltid vara, mitt största fokus. No matter what. Tiden är dyrbar och det finns inget bättre sätt att spendera den än med honom, säger hon. 

Vad berör framtiden så står familjen först, följt av karriärsmål och en fortsatt god hälsa. I varje mål så har Linnea redan påbörjat resan.

– Jag jobbar målmedvetet och stakar ut en långsiktig plan i allt jag gör. I nuläget har jag nog inga direkta drömmar som jag inte redan börjat jobba mot, reflekterar hon.

Det är svårt att förneka att det vore fantastiskt att se Linnea i tävlingssammanhang igen, om det så är i bodyfitness, strongwoman eller athletic fitness. Det är å andra sidan likvärdigt svårt att inte dras med i den kloka devisen ”Om jag själv vill, annars inte.” Därför kan vi bekvämt luta oss tillbaka och låta framtiden utvisa vad som kommer härnäst.

Oavsett vad hon väljer, så råder det inga tvivel om att vi i ett eller annat sammanhang kommer få se mer av Linnea igen.

Linnea fyller dagarna med sådant som gör henne stark, glad och lycklig. Känslan efter ett tungt gympass: osårbar. Arbeta med profiler som strävar åt samma håll: positivt. Samkväm med familjen: djup tillfredsställelse på alla plan.

Fakta

Namn: Linnea Enstedt

Ålder: 30 år

Längd: 167 cm

Vikt on/off: 60-isch/75-isch kg

Bor: Hammarby Sjöstad, Stockholm

Arbete: Swedish Fitness och BODY Magazine

Familj: Gift med Clas, sonen Knut, hunden Rocky. 

Tränar på: Gymmet STHLM och SATS

Har tränat: 11 år på gym

Motto: ”You are what you create.”

Förebild: Jag ser inte upp till en enskild individ utan snarare till olika prestationer.

IG: @physiquebylinnea

BLOGG: body.se/linnea

Sponsorer: Behöver inga sponsorer, min man skämmer bort mig med det jag vill ha 😀

5 tips för framgång i träningsbranschen

Var personlig men inte privat

Sprid genuin glädje

Var ödmjuk, framför allt inför kunskap och individer som inte liknar dig

Våga prata med många och knyta kontakter

Gnäll inte, det är ingen som bryr sig eller vill höra ändå

Linneas Livskurva

2006:Skaffade mig hunden Rocky | 5

2006:Träffade Clas | 5

2012:Började jobba för Swedish Fitness | 4

2013:Började småknäcka för BODY som idag växt till ett stående uppdrag | 4

2014:Smällen efter SM 2014 | 2

2016:Förlossning from hell | 1 

2016:Knut kom till världen |  5

2016:30-årsdagen. Inte just att fylla, men att bli överraskad och överöst med fina människor och ord  | 4