Experten: Olika orsaker till handledsbesvär

Vid pressövningar på gymmet känner jag smärta i handlederna. Lindor hjälper, men efter en stund efter blir smärtan konstant. Jag vaknar nu ibland på nätterna av att lillfingersidan tappar känseln. Var vänder jag mig och är operation nödvändig?

ROBIN svarar

Besvär med handleder är inte ovanligt och det är långt ifrån alla som behöver en operation för att bli bättre. Dock är det mycket svårt att ställa diagnos på distans. För att hitta rätt skulle en ordentlig undersökning göras av en legitimerad naprapat/fysioterapeut/kiropraktor eller en annan expert inom området. Även en undersökning av nacke och hela vägen ut till handleden är av vikt.

Vissa saker i din beskrivning tyder på karpaltunnelsyndrom, där åtgärden många gånger är operation. Dock finns det flera saker som tyder på att det inte är det, såsom domningen vid lillfingrets sida, som annars bör vara mitt i handen, och smärtan på den andra sidan av handleden om jag tolkat dig rätt.

Det skulle även kunna vara något som är sönder, i form av ligament eller liknade, men eftersom du inte nämnt något om ett trauma så får jag utesluta det.

Det som då är kvar är en muskulär påverkan av underarmen eller någon problematik upp mot axel/skuldra. Det kan leda till både refererad smärta ut mot de områden som du beskriver och även domningar ut i händerna.

Skulle det nu vara ett muskulärt besvär finns det flera saker som du kan göra själv. Du kan till exempel jobba på rörligheten i handleden genom att stretcha underarmen. Dock vill vi inte provocera smärtan så den hänger kvar efter stretchandet. Se även över tekniken, hur du håller i stången när du gör dina pressar.

En behandling av en manuell terapeut kan vara till nytta vid ett sånt här läge, för att bli av med smärtan och få en säkrare diagnos, beroende på behandlingsresultat.