Experten svarar: Vad är 3D-träning?

Fråga: Vad är 3D-träning och det nödvändigt att lägga till i min vardagliga styrketräning?

ABBE svarar

För att verkligen förstå vad 3D-träning är behöver man veta vad funktionell biomekanik betyder. Funktionell biomekanik är läran om hur kroppens muskler och leder fungerar i tre olika rörelseplan: Framåt/bakåt, sidled samt rotation.

3D-träning är en träningsmetod som är framtagen för att stärka och förbättra kroppens funktionella biomekaniska rörelsefunktion när den utsätts för de olika krafternas gravitation, underlagskraft, massa samt moment (när du utför rörelsen i en viss riktning och kraften verkar på en viss punkt).  Du använder dig av kroppens naturliga rörelser som knäböj, höftböj, dragövningar, pressövningar, utfall, rotationer, och anti-rotationer.

Som hjälpredskap har man skapat en plattform, som kallas ”Platform 9”. En matta som används för att utföra olika övningar och positioner, som ger en stor variation och ett bredare rörelseschema. Den fungerar även som en kroppsscannerföratt hitta de stela samt smärtsamma vinklarna och positionerna.  I det stora hela handlar det om att skapa en fungerande kropp som kan arbeta i olika ledvinklar, utan smärta.

Träningsformen bygger i princip på att varje person utgår ifrån sitt eget personliga rörelsemönster. Genom rörelse, rörlighet, koordination och balans utvecklar man samt stärker kroppens kontroll, styrka, kraft, och uthållighet. Genom att addera vikter/motstånd vid varje övning kommer man även att påverka kraftens utveckling.                          

Fördelarna är många och självklart kan du applicera denna träningsmetod i din vardagliga träning för att skapa och förbättra dina förutsättningar att utvecklas i din styrketräning. En kropp som har en optimal rörelseapparat, det vill säga en god rörlighet, koordination, balans och styrka kommer att hantera den fysiska belastning som den utsätt för betydligt bättre, genom att på ett smartare sätt fördela den stress som musklerna och lederna utsätts för. Oavsett om den kommer från vardagen eller är idrottsrelaterad.

Känner du att du saknar kunskap om hur du ska implementera träningsmetoden i ditt schema, skulle jag rekommendera att du letar upp en utbildad PT inom 3D-träning för att få rätt vägledning och coaching.

Lycka till!