Hon äter enbart kött – Eva Birath och The Carnivore Diet

Det råder ingen brist på kostråd och dieter i vår kära fitnessbransch. De olika metoderna och deras respektive experter motsäger ofta varandra, fast en del tycks de ändå alla vara överens om, däribland: ät mer grönsaker. Bodybuildingveteranen Eva Birath gör det motsatta i sin jakt på hälsa, fysik och välmående. Carnivore-dieten består av 100 procent kött, det vill säga även fågel, fisk och skaldjur, men ingenting annat. Inga spannmål, inget mejeri eller processad mat. Ingen frukt, inga grönsaker.

– Vi har blivit lärda att det är så viktigt med grönsaker, att det innehåller så mycket vitaminer och nyttigheter, svarar Eva Birath. Men växter innehåller naturligt förekommande gifter som irriterar tarmen, stör upptaget av näring och leder till inflammation i kroppen. Kostfibrer kan till exempel inte brytas ned av magen medan kött tas upp nästan helt och hållet. Kött är det bästa, mest naturliga och mest skonsamma att äta. Vegetarianer måste ta konstgjorda vitaminer för att inte få brister när de inte äter kött och probiotika för att deras magar ska klara av alla fibrer. 

Detta står förstås inte i överensstämmelse med rådande forskningskonsensus. Finns det något som helst vetenskapligt stöd för Carnivore-dieten?

– Ja visst. Massor. Problemet i dag är att det finns vetenskapligt stöd för nästan allting. Man kan inte lita blint på vetenskap, man måste förstå att också forskningen blir påverkad av ekonomiska intressen, lobby, vem som ställer frågorna och för vems räkning. Jag anser att kunskapen om kostens betydelse saknas. Till och med inom carnivore-rörelsen oroar sig folk över hur de ska få i sig C-vitamin, det har de fått för sig bara finns i inälvsmat som till exempel lever. Men det finns även i kött och äter man tillräckligt mycket så blir doserna tillräckliga. Speciellt då upptaget förbättras när man tagit bort alla växtämnen som irriterar tarmen. Jag har själv varit sjuk i autoimmuna sjukdomar och cancer, läkarna frågar aldrig någonting om hur man äter. Jag tror inte de förstår att det är kosten som gör folk sjuka, och jag tror inte de kan speciellt mycket om kost i allmänhet. Jag har legat inne på canceravdelning och där blev jag serverad socker varje dag. Vetenskapliga studier är väl bra, jag har ”mina” experter som jag följer och liter på, men det är också värdefullt att prova själv för att se och lära sig hur en viss kost fungerar och påverkar en.

Fair enough! Hur kom du fram till att Carnivore var rätt för dig, vad hade du för förhoppningar på dieten och vad har du noterat för resultat?

– Till en början åt jag samma skräp som alla andra, sedan började jag med bodybuilding, där alla på den tiden åt ris och kycklingfilé, tog bort fettet helt för att vässa fram formen men brydde sig inte det minsta om några hälsoeffekter. Efter nio års tävlande lade jag karriären åt sidan för att fokusera på min hälsa. Jag ville få bukt med inflammation, som underligger så väl autoimmuna tillstånd som alla andra sjukdomar. Jag började med LCHF och bytte efter ett tag till ketogen kost, som är något striktare än LCHF med ännu mindre kolhydrater. Sedan tog jag steget till Carnivore för att bli helt fri från inflammation. Sedan dess har jag blivit av med min pollenallergi, jag har blivit lugnare, gladare och jag sover bättre. Jag har närmare till zen, naturlighet och glädje. För första gången känns mitt förhållningssätt till mat naturligt. Jag äter när jag blir hungrig, slutar när jag blir mätt. I alla andra dieter jag följt har det funnits inslag av sug, förbud, att räkna och mäta, gå in och styra och ställa på ett artificiellt och krystat sätt. Nu har maten fått en helt annan betydelse för mig, nästan som hos ett djur, instinktivt, naturligt. 

Mycket intressant Eva, även om vi på BODY kanske inte kommer att råda läsarna att sluta helt med grönsaker i första taget. Tror du att du kommer att fortsätta med carnivore för alltid, och skulle du våga rekommendera metoden?

– Det känns så just nu, metoden fungerar utmärkt för mig, jag känner mig tillfredsställd och har ingen längtan efter någon annan mat. Skulle jag i framtiden känna för att även inkludera till exempel avokado kan det förstås hända att jag gör det då. Jag skulle rekommendera metoden till vem som helst. Folk kallar det jag gör extremt men min mat gör mig frisk, medelsvenssons mat gör den sjuk. Vilket är egentligen mest extremt?

 

Eva Birath

Född: 1956

Bor: i Göteborg

Tränar: Exhale Gym

Tävlingsbakgrund och meriter:

Tävlat i bodybuilding varje år mellan 2003 och 2009. Som bäst kommit på andra plats vid Luciapokalen samt fjärde plats vid SM

En vanlig dag på The Carnivore Diet:

Jag brukar bara dricka kaffe på morgonen och förmiddagen, sedan ta två mål mat under dagen med totalt omkring 800 gram kött och 150 gram räkor. Men jag räknar inte. Jag äter när jag känner mig hungrig och äter mig mätt vid varje mål.

 

Eva Birath på Instagram