Svensk dominans på Nordiska Mästerskapen 2018

Atleter från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland och Island möttes i Stockholm för att slåss om pokalerna. Ännu en gång stod det klart vilken nation som har bäst koll på träning för tryck, då Team Sweden plockade hem överlägset flest guld.

Mästerskapet inleddes med Womens Physique där Semiran Dag visade upp ett magiskt fritt program och gick segrande ur landskampen. Man kan inte annat än tycka lite synd om de övriga atleterna när Semiran, som tidigare slagit fast att hon tävlat för sista gången, klev upp igen. Det är liksom klart från början när mästarinnan av posering anländer. Skolboksexemplet. Något nästa generation borde studera.

Överlag bjöd NM 2018 hög standard på de tävlande. Nivån var bra från alla nationer, till skillnad från i fjol. I år var det inte lika glasklart vilka som skulle vinna, vilket bara gjorde oss svenskar i publiken mer stolta när våra landsmän gång på gång blev uppropade sist.

Förmiddagen flöt på i bra tempo utan egentliga störningar. Störst publik drog byggarna. Killarna i Bodybuilding overallen bjöd på en bejublad show när de hoppade ut i människohavet och lät sig fotograferas tillsammans med fansen under posedown. Segraren av fighten visade att när allt sitter kan inget stoppa den lilla killen. Då toppar fina linjer och elegant framförande storlek. Så blev Cezar Suleman årets meste nordiske vinnare när han förutom Bodybuilding -80 kg även vann overallen, bäste posör samt det ärofyllda priset Malte Rellos awards.

Calle Bolund -180

Calle Bolund toppade en strålande tävlingssäsong med att bli nordisk mästare -180cm samt overall, i Classic Bodybuilding.

Daniel NM 2018

Daniel Westerlund gick segrande ur Classic Bodybuilding +180cm.

Joar NM 2018

Joan Fällmar knep platsen mellan IFBB-delegaterna vid prisutdelningen för Bodybuilding -90kg.

Bodybuildning +90

Publikfavoriten Niro De La Rua fick åskådarläktarna att yla under sin fria posering, innan han vann Bodybuilding +90kg.

Cezar Zulewski, Overall NM

Cezar Zulewski – nordisk King of everything 2018. Bland annat bäste posör.

Några pauser blev det efter lunchpausen, när vi fick vänta på att Men´s Physique-killarna skulle komma till scenen och att domarna skulle hitta tillbaks till bordet. Konfrensier för dagen var dock ingen mindre än Jonny Grape, som trivdes bra i strålkastarna och underhöll oss med historier från en lång och framgångsrik karriär.

Nordiska Mästerskapen sammanfattas med guld, guld och åter guld för du gamla du fria. Svenska nationalsången gick från att spelas nästan generande länge till att kortas ner till mer klädsam längd prisutdelning efter prisutdelning. Så rullade det på… fram till sista herrklassen, långa Men´s Physique, som slutade i finsk vinst så att publiken fick resa sig till nya toner. Därefter vände det och i Bikini Fitness fick svenskorna se sig besegrade av dansk och estländsk elegans.

Bikinifitness veteran

Eleonore Eriksson vann Bodyfitness veteraner.

Alexandra Ljung NM 2018

Alexandra Ljung hade svårt att hålla tårarna tillbaks när hon vann Bodyfitness -163cm och sedan även overallen.

BF +163 NM 2018

Sara Kinnvik siktade högt och vann Bodyfitness +163cm.

Mens Physique långa klassen NM

Janne Uusitalo, Finland, bröt den svenska segersviten när han vann långa Men´s Physique klassen.

Sebastian NM 2018

Sebastian Jansson vann Men´s Physique -178cm samt overallen.

Junior MP NM

Thomas Nguyen vann juniorklassen i Men´s Physique med stort litet stöd i publiken.

Det är fantastiskt kul att få se så många fina fysiker på en svensk scen. Speciellt uppskattas att Nordiska Mästerskapen i år lades i huvudstaden under Tyngrehelgen. Tyngre Classic har redan tidigare öppet för utländska deltagare, vilket kan tänkas dra både publik och tävlande till båda arrangemangen. Vi hoppas att året föll väl ut både för IFBB och Tyngre, så att tävlingarna upprepas sida vid sida även nästa år.

Det enda vi skulle önska, är att man på något sätt lyfter stämningen och stoltheten som ligger i landskapen. Lika mycket för de på scen som för oss framför den. I fjol inleddes tävlingarna med fanbärare som intog scenen med respektive lands flagga. Pompöst kanske – men är det någon gång vi kan unna oss det är det väl ändå just här. Nordiska är inte bara ännu en tävling, det är en hyllning till det större sammanhanget och en första blick ut över horisonten, till den riktigt stora framgångssagan.

Sherica Douglas, Norge, blev nordisk mästarinna i Wellness Fitness 2018.

Bikinifitness -163

Claudia Nielsen, Danmark, strålade starkare än allt bling sammantaget när hon vann Bikinifitness junior, -163 cm och overallen.

Bikinifitness NM 2018

Agne Kiviselg, Estland, gick vinnande ur Bikinifitness -169cm.

Bikinifitness +169 NM

Jana Teder, Estland, vann Bikinifitness +169cm.

Pauline och Kristine Backstage 2018 NM

Kristine Winnergård räknade ner Paulina Hermansson till stage time.

Sebastian och Perra NM 2018

BODYs fotograf Perra Axelsson är aldrig långt borta när det ska firas – här fick han tillfälle med Sebastian Jansson.

Anders Lundgren NM 2018

Frågan är vem som är stoltast på bilden? Calle själv, hans pappa, mamma eller sprickfärdige coachen Anders Lundgren?

Aimen

Aimen Youssef var taggad och i riktigt bra form.

Listan och Semiran 2018 NM

Lisbeth Grape och Semiran Dag hade dragkamp bakom scenen.

Sekretariatet NM 2018

Eva Johansson hade full koll i sekretariatet…

Godis NM 2018

…medan Linnea ”Ryggen” Byström hade full koll på godsakerna.