Tid mellan tävlingar?

Hur mycket tid ska man ge sig själv mellan tävlingarna, för att hinna utveckla mer muskelmassa och hinna förbättra sin fysik på lång sikt?

Foto: Seth Janson

HELENE SVARAR:

Det här är ganska individuellt, då alla personer är olika och alla har olika förutsättningar här i livet. Vissa har lättare för att bygga muskler medan andra har lättare för att tappa kroppsfett och komma i ”form”.

Det viktigaste, tror jag, är att du i alla fall ger din kropp en rimlig chans till en ordentlig återhämtning efter din tävlingssäsong.

Är du en person som har lättare för att bygga muskelmassa så kan du säkert tävla inom 1-2 år igen, men då får man också räkna med att muskelutvecklingen inte hinner bli så jättestor. Först tar det ett tag innan kroppen återfått sin normala balans igen efter en tävling, och man bör komma tillbaka till en vikt där kroppen har en chans att växa och utvecklas. Väl där tar det X antal månader innan man kan räkna med att man lyckas lägga på sig något kilo muskler, och då med rätt träning, tillräcklig återhämtning och givetvis ett energiöverskott.

Är du däremot en person som har lätt för att droppa i fettprocent, men har det tuffare med att bygga muskler så får du nog räkna med kanske ytterligare ett år, minst.

Det är skillnad om du har en bra och välutvecklad fysik där inte målet är att öka så mycket mer i muskelmassa. Då kan du troligtvis tävla årligen (om du orkar). Men det sliter mycket på kroppen och jag flaggar fortfarande för att man bör ge sin kropp 1-2 års vila från tävlingsdieter emellanåt.

För att summera det hela så säger jag såhär:

Har du tävlat en eller ett par gånger och inte har någon anledning att kasta dig upp på nästkommande tävling så ta i alla fall 1-2 år off för att ge kroppen en sportslig chans att hinna förbättra sig. Har du tålamodet så skynda inte, det tar MÅNGA ÅR att bygga upp en konkurrenskraftig fysik!

Det är inte för inte man brukar säga att du hittar toppskiktet inom den här sporten först när de passerat trettio.