Publikfrieri och applåder på Decembercupen 2018

Vad är väl en tävling i fitness och bodybuilding? Den kan vara trist och tråkig och alldeles, alldeles underbar. När södra Sveriges prinsar och prinsessor utsågs i Lund bjöds det på show.

Tävling med anor
Decembercupen är en av landets äldsta tävlingar. Nästa år har tävlingen funnits i tre decennier, vilket märks i väggarna. De först åren huserade man i Dunkers kulturhus i Helsingborg, men snart flyttade man till Scandic Star i Lund där man hållit till sedan dess. Ett bra val som ramar in tävlingen väl och alltid blir välfylld med besökare. Förra året har hotellet dessutom avslutat en större putsning och levererar en bra service till både atleter och deras familj, vänner och andra intressenter som kan bo bra och bara ta hissen ner till tävlingarna efter första kolhydratsladdning.

Rörde runt i fitnessgrytan
På senare år är det Homan Elfström som ägt konfrensiersmikrofonen och väljer att rocka den på sitt eget vis. Han kanske inte älskar sporten, har hjärtat lite mer utspritt i alla fall, men det märks att han som åskådare är fascinerad – vilket faktiskt gör att han kommenterar tävlingen mer som en av de på läktarna. Atleterna får många frågor och kommentarerna haglar om posering, utrustning och färgnyanser.

Den mest bodybuildingfrälste lär ha skruvat sig i stolarna både en och två gånger och arrangörerna sitter troligen hemma och kliar sig i huvudet idag om det är helt okej att uppmana seriöst tävlande mens physiqueatleter att strutta runt ”som flickor”. Ibland tveksamt, men i det stora hela var det ändå uppfriskande att få garva sig genom dagen. Faktum är att han ibland satte fingret där det skulle sitta. Det finns många tävlingar som är stora och seriösa – lite mindre pekpinnar och större applåder för att hjälpa fler nybörjare att slappna av på debuten skadar ingen. Kanske är det till och med vad sporten behöver.

Bikini fitness Homan Elfström Decembercupen 2018

Louise Nilsson fick leva med att ha Homan på axeln. Här med Elinor Thornblad och Caroline Gylling i Bikini Fitness Senior -163cm.

Ordning och reda för alla
För ordning och reda stod Arne Persson, som satt längst fram och gav instruktioner till stundom förvirrade atleter. När han reste sig spetsade publiken öronen för att höra vilken dom som skulle utfärdas. Varningar utfärdades och poäng plockades av för latspread i Men´s Physique, ett fenomen som inte tycks avta i popularitet bland felcoachade atleter.

En annan styggelse som växer, till domarkårens förtret, är att scenen förvandla till en zoologisk trädgård av väsande ormar. Ett grenspecifiikt fenomen som verkar vara det enda sätt just Men´s Physique tävlande kan få kontakt med magrutorna 2018. Vid ett tillfälle orsakade det totalt blodsockerfall på vår käre Arne och publiken höll sig i stolarna när det lutade åt att hela klassen skulle strykas från resultatlistan.

Ingen som tävlat på Decembercupen har missat Ing-Marie som med hög röst ställer och styr backstage. Hon visar vart skåpet ska stå och både Homan och Arne står i givakt när hon kommer. Därmed inte sagt att hon inte stryker medhårs. Inledningsvis hade fler än ett en atlet som missat schemaändringar tur att ha henne på plats när de virrat bort sig backstage. Även musikmaestro gav sitt allt för att lösa när felaktiga filformat skikats in till fria program.

Överlag kan Decembercupen 2018 sammanfattas som ett lite mer lättsam, lite mer förlåtande, lite mer underhållande arrangemang. Det tackar vi för!

Arne Persson Mens Physique Decembercupen 2018

Arne in action.

Ingmarie och duckie Decemberkuppen 2018

Ingen kan källarkorridorerna under Scandic Star som Ing-Marie och Duckie.

Bodyfitness -163cm Decembercupen 2018

Topptrion Bodyfitness -163cm Molly Bergh, Sanna Altesson och Linda Hjertman, fick skaka hand med Homan.

Wellness Fitness Decembercupen 2018

Elvire Bergman har setts i kulisserna många år som del i spraytangänget. I år debuterade hon själv – och vann Wellness Fitness framför Somayeh Royan och Anna-Klara Svensson.

Womens Physique Decembercupen 2018

Både Rebecka Broman Pettersson och Åsa Franzén bjöd på snygg Women´s Physique, men i utstrålning sopade Åsa banan med samtliga atleter under dagen.

Mens Physique Junior -178cm Decembercupen 2018

Debutanten Adam Friberg stack ut som tung trots tunna 60 kg och plockade både silver och brons under dagen, här bredvid Anton Granberg och Adam Friberg.

Mens Physique Senior -182cm Decembercupen 2018

Fredrik Rösnäs guldpokal glänste inte i närheten så mycket som hans magnifika vader.

Bodybuilding Junior Decembercupen 2018

Bland många halvdana krabbor under dagen visade Robert Dibell, Jacob Andersson och Liam Jarell hur en klo ska klämmas.

Domaruppställning Decembercupen 2018

Ingen tävling utan en slipad domarkår.

Domare Decembercupen 2018

Lennart Arsamandi och Johanna Trulsson var nöjda med dagen.

Jonathan Fogelberg goes Lemmy Kilmister Decembercupen 2018

Muscle without bands visar att byggning är rock & roll och Jonathan Fogelberg axlar Lemmys Kilmisters mustasch….

Troive posterboy Decembercupen 2018

…medan kollegan Martin Ekelund Troive stoltserade som poster boy för hela tillställningen.

Backstage Decembercupen 2018

Sylvester Edith kopplade på charmen backstage.

Backstage Decembercupen 2018

Ida Strid tillhandahöll vinnande stöd till Linn Stenholm före, under och efter tävlingen.

Body bildbank Decembercupen 2018

Så snart vi bara kan finns scenbilderna på BODY.se/bildbank

Celsius Decembercupen 2018

Kanske mest publikkontakt har utställarna, därför är vi glada att Isabella Sandberg och Hugo Granberg var nöjda med dagen!

Gottegris Decembercupen 2018

Ännu mer nöjd var Sandra Svedberg som kramade silverpokalen med godispåsen närmast hjärtat.

Perra Axelsson BODYs fotograf BODY bildbank

Nöjdast av alla var dock Kung Perra, BODYs evige supermannaminglare och bildbanksfotograf, när han fick trycka en dubbel Whopper extra kött. Så värt!