Kan Phil Heath återta Olympia-tronen?

Hata eller älska honom, men glöm aldrig Phil Heaths sju år av Olympia-dominans. Visst förlorade han sist mot Shawn Rhoden; rättvist tyckte många, medan andra uttryckte motsatsen. I vilket fall som helst var det ett tungt fall från den mytomspunna guldtronen. Frågan nu handlar om Heath någonsin kan återta titeln?

Heath har fått stå ut med mycket kritik de senare åren, och med all rätt många gånger. Allt från verbala spottloskor om hans svullna buk till hans många gånger smutsiga kaxighet. Möjligtvis har Heath inte den mysigaste personligheten i byggningsindustrin. Speciellt om vi jämför honom med andra legendarer som Ronnie Coleman eller Lee Haney.

Som tur är går det att separera Heath privat mot tävlingsmänniskan. För det är skilda världar. Hans fysisk i form av muskelkvalitet och tjocklek och flex är exceptionellt bra.

Som det ser ut nu kommer Heath inte köra Mr. Olympia i år. Istället sitter den forne mästaren i publikhavets främre rader i Las Vegas. En upplevelse han möjligtvis behöver för att koppla bort totalt från sin egna scennärvaro och skapa en 2.0 version av sin fysik.

Mycket pekar på att Heath måste få ordning på magen för att återta tronen. Han har försökt länge, i fem år, men vem vet, underligare saker har hänt genom byggningshistorien.

Om vi rullar fram historien till 2020 är det mycket som talar för att det fortfarande endast är Shawn Rhoden, Kai Greene och möjligtvis Roelly Winklaar som kan hota honom.

Dock börjar herrarna börjar bli upp i åren och Greene och Rhoden är 44 bast och Winklaar 42. Samtidigt är Heath 39 år, så han är ingen duvunge direkt han heller. Därtill vet vi inte om Kai Greene kommer att tävla igen. Om han skulle göra det, vet ingen hur han skulle se ut då han tävlade senast 2015. Vidare har han haft ett minst sagt stressigt schema med sitt kosttillskottsföretag och andra publika framträdanden världen över.

Roelly då? Tja, om han prickar formen till 100 och Heath inte är i sin bästa version kan han också hota på allvar. Dock är det sällsynt att Winklaar är skarp och kommer in i en välbehövlig hård och torr form.

Heath står dock mot ytterligare ett hinder, och det är att en del pekar på att även Bodybuilding på Olympia nu verkar premiera estetik framför massan. Det är också här exempelvis Rhoden med sina fenomenala linjer blir svårslagen. Har man inte liknande flow eller estetik spelar det möjligtvis ingen roll hur grov man är – om man tror prognoserna om ett nytt Mr. Olympa-ideal. Ett ideal som också Greene skulle gynnas av.

Summerat finns det dock chanser för Phil Heath att komma tillbaka och ta titeln. Han har bättre symmetri än både Greene och Rhoden. Och lyckade comebacks har vi sett det tidigare, bland annat när Jay Cutler 2009 återtog titeln från Dexter Jackson. Eller när Arnold kom tillbaka 1980 och vann i Australien.

I vilket fall som helst har vi inte sett det sista från Heath, och möjligtvis har vilan från tävling och reflektionen sen förlusten under 2018 varit honom till gagn för att återta titeln.

Vad tror ni själva, har Heath chans att återta Olympiatronen?

Phils IG: @philheath

 

Foto: Josef Adlt