IFBB Pro Leagues Milan Šádek – född till bodybuilder

Tjeckiska proffset Milan Šádek, här tillsammans med fotograf Josef Adlt. Foto: Josef Adlt

Ett land som av tradition har några av de bästa byggarna i Europa är Tjeckien. Här finner vi också ett av de proffs som varit bland de bästa i 212-divisionen internationellt. BODY har tagit sig ett snack med IFBB Pro Leagues Milan Šádek.

Milan var redan som bebis bekant med gymmet som hans pappa tog med honom till. Därefter tog det inte lång tid innan han började fascineras av muskulösa fysiker och några år därefter visste att han själv ville bli byggare.

Genom en riktigt bra symmetri och framförallt muskelkvalitet är Milan idag en av de bästa byggarna i Europa. Sadek har nyligen bytt från 212:an till öppna klassen. Ett val han gjort för att fylla ut ramen ytterligare för att mäta sig med de bästa proffsen på planeten.

Med anledning av Milans framgångar tog vi på BODY chansen att ställa några frågor till honom.

BODY: Vill du berätta om hur kom du in på bodybuilding?

MS: Första gången jag var på gymmet var jag väldigt liten. Min pappa brukade träna varje dag och tog även dit mig när jag satt i barnvagn.

Jag beundrade alltid hans fysik för han såg bättre ut än andra pappor, han var verkligen speciell. Jag ville vara som honom, så när jag fick chansen att börja lyfta vikter, så kopierade jag hans rörelser.

När jag var 13 började jag träna på det riktiga gymmet med min far. Ett år senare berättade min vän som ägde gymmet att det fanns tävlingar för tonåringar som håller på med bodybuilding.

För mig var det en chans att tävla mot andra killar så jag hakade på där och hamnade på andra plats. Efter den stunden växte begäret; att bli den bästa byggaren jag kunde.

Milan Šádek, th, här tillsammans med kompisen Jose Raymond, tv. Foto: Josef Adlt.

”Du kan träna hur hårt som helst men det kommer inte att ge resultat om du inte vilar”.

BODY: Vad är ditt recept för att lägga på muskler i gymmet? Lättare och högre antal reps eller tyngre med färre reps – mer volym etc.

MS: Det beror på din kropp. Du måste testa och se hur din kropp reagerar. Jag skulle rekommendera att du sätter ihop en specifik träningsplan och skriver upp saker. Efter ett tag kan du utvärdera resultaten.

Det jag lärde mig är hur viktigt det är med vila. Du kan träna hur hårt som helst men det kommer inte att ge resultat om du inte vilar.

Milan tränar vanligtvis fem gånger per vecka.

När det kommer till nybörjare som vill bli bodybuilders anser Milan att tålamod och att läsa på om saker gällande bodybuilding är viktigt.

MS: Du kommer inte att bli en bra bodybuilder över en natt. Stressa inte. Det bästa sättet att utvecklas på är att leva som en bodybuilder hela året runt.”

 

 

BODY: Beskriv vilken träningsstil som passar bäst för dig under off och on season.

MS: Under lågsäsong tenderar jag att träna för ofta. Jag siktar alltid på fler vilodagar för att få min kropp ska återhämta sig och växa bättre, men ofta tränar jag för ofta som sagt.

Under tävlings-prep tränar jag med Tomas Bures och Lukas. Det betyder högt träningstempo och vi kör riktigt hårt! Jag behöver inte tänka på träning, jag bara kör vad min tränare Tomas säger, vilket gör att jag kan fokusera och ge allt i de kommande seten.

BODY: Milan, vilka fem saker som alltid finns i ditt kylskåp under din diet?

MS: Egentligen är detta bara tre saker jag har i mitt kylskåp under prep 🙂

  1. Kött

  2. Ägg

  3. Keso

BODY: Vad är dina tankar och värderingar gällande bodybuilding bland Tjeckiens befolkning, utifrån ditt perspektiv?

MS: Bodybuilding är inte så populärt bland tjecker. Stödet är väldigt lågt jämfört med andra sporter. Därigenom är jag glad för att jag har några människor runt mig som hjälper.

Men generellt sett är bodybuilding en liten sport som inte är intressant för allmänheten. Mitt mål är att flytta till USA när tillfället finns.

BODY: Vad skulle du ändra inom bodybuilding-industrin om du kunde?

MS: Jag gillar inte separeringen som nyligen gjordes mellan federationerna (IFBB PRO League och Elite Pro). Jag skulle även öka prispotten. När jag till exempel reser till USA och hamnar på tredje plats i den öppna kategorin, så täcker inte pengarna ens mitt flyg, hotell och mat.

BODY: Du tävlade nyligen i den öppna klassen i Puerto Rico Pro där du hamnade på prestigefylld andra plats. Vad det nästa målet i din karriär?

MS: Mitt mål är att stå Olympias scen i år.

BODY: Milan vi börjar närma oss slutet av intervjun.  Stort tack för att du ställde upp. Som avrundning, vad skulle du vilja säga till dina fans där ute?

MS: Jag vill tacka alla som läser den här intervjun och eran support. Jag gillar den här galna men schyssta livsstilen.

Ni kan även följa mig på Instagram: @sadekmilan

Land: Tjeckien
Organisation: IFBB Pro League
Division: Bodybuilding
Stad: Prag
Ålder: 30
Familj: Fru och en son
Jobb: Personlig tränare
Längd: 175 cm
Vikt: Tävling/off season: 105/106 kg
Meriter i urval:

212-an:

2015 5:e plats EVLS Prague Pro
2017 1:a plats Charlotte Pro
2017 3:e plats New York Pro
2017 6:e plats Olympia 212

Öppna klassen:

2018 6:e plats Tampa Pro
2019 3:e plats New York Pro
2019 2:a plats Puerto Rico Pro
2019 4:e plats British GP