SM 2019: Dag 2 – Tunga atleter och trista tillrättavisningar

Andra dagen på svenska mästerskapet 2019 var tydligt uppdelad: Före lunch avlöste juniorerna varandra på led, för bedömning och utnämnande av mest lovande framtidshopp. På eftermiddagen ropades det tunga artilleriet in. Det publiken hade väntat på. 

Juniorerna var först ut SM:s andra dag. Classic Bodybuilding, Wellness Fitness, Men´s Physique och Bodyfitness sköts av i ett rasande tempo med atlet efter atlet i fin kvalitet som passerade över scenen. Sidan av ungdomen tog även veteranerna plats och visade hur väl utvecklad muskelmassa ska bäras fram. Som Fredrik Age uttryckte det: ”För 20-25 år sedan var kvaliteten sådär, men idag är veteranklasserna tunga. Allihopa.” Oavsett gren bjuder erfarenhet på gedigen kroppskonst och högt motstånd. Ja, om det finns medtävlande såklart: Fredrika Wåhlander som var ensam deltagare i veteranklassen för wellness var kanske inte jättesvettig inför om hon skulle ta förstaplatsen. I Bodyfitness däremot var det hårfint. Vem som tog guldet där? Samma tjej som igår såklart. Att Pia Jansson tog guld senast hon körde, trots att hon knappt hade kommit i form, var en indikation på vad som komma skulle: under SM-helgen 2019 plockade hon precis varje pokal hon kom dit för. Det är bara att gratulera helgens… nej, årets största vinnare. (bild i toppen) Grattis Pia!

Fredrika Wåhlander må ha varit ensam i sin klass, men med den äran lyfte hon pokalen. 

Efter lunch var det dags för grenarna som många väntat på: Bodybuilding och Bikinifitness. Rakurt Ibrahim tog hem första segern, i Bodybuilding -75kg. Loqman Kaki, som var i fantastisk form på Nordic Shape Open men då fick nöja sig med silvret, fick idag lyfta bucklan med den ädlaste valören i -85kg. Arne Lundell var i högform även idag och fortsatte sitt segertåg detta SM med att plocka vinsten i +95kg. Niro De La Rua täpper dock till hålen där han ställer upp. Ingen i -95kg lyckades heller denna gång ta sig förbi mästaren, som tog guld, bäste posör och overallen i Bodybuilding.

Rakurt Ibrahim besatt bäst form av minus-75-byggarna. 

Loqman Kaki stod som nummer ett i Bodybuilding -85kg.  

Niro De La Rua fyllde på prishyllan med guldpokaler från Bodybuilding -95kg, bäste posör och Overall Bodybuilding.

Arne Lundell gick segrande ur Bodybuilding +95kg. 

I bikinifitness hade klasserna färre deltagare än vanligt, vilket gav en skön överblick och möjlighet till avslappnade scenframträdanden. Tjejerna blev dock tillrättavisade i hur de ska stå fler gånger än vi orkade räkna. Tjatigt tyckte vissa, men det går inte att förneka att den gamla baksidesposen med djup svank på raka ben har letat sig tillbaks ordentligt. Det var många år sedan den togs bort nu – och det av en anledning. Vi vill hålla vår sport elegant och det gör vi genom att föra oss mer respekt, därför justerades posen så att alla kan framhålla sig på ett värdigt sätt. Det borde alla skriva under på är det bästa, både av och på scenen.

Riktigt, riktigt roligt var det att se hur bra det kan bli när en atlet går hem och bygger ut. För två år sedan körde en tunn version av Lisa Ivarsson Sweden Grand Prix. Hon hamnade utanför pall och satsningen gick inte vägen. Idag, efter en gynnsamt off-period, vann en betydligt tyngre version av samma Lisa svenska Mästerskapen +169cm. Inte illa – föredömligt jobbat!

Lisas beslut att slipa på formen och bygga ut gav resultat. Idag vann hon Bikinifitness +169cm på svenska mästerskapen. 

I övrigt flöt allt på bra uppe på scenen. Atleterna behandlade varandra med respekt och inte en enda sur eller missunsam min syntes. De enda incidenter som uppstod under dagen var framför scenen, när fotograferna började buffla om ståplatserna och publiken tröttnade på skymd sikt. Det hela kunde enkelt lösas med att fotograferna snällt satte sig ner. Bara en stackars tjej som ville plåta sin pojkvän råkade verbalt illa ut när hon hamnade i skottlinjen för den domare som besitter kortast stubin. Olyckligt nog verkade han även ha hällt sur tändvätska på stubinen under helgen, då det dagen innan skälldes på wellness-atleter backstage. Alla atleter uppmanas att läsa förbundets code of ethics, den text i regelverket som behandlar hur vi ska förhålla oss till varandra – med respekt. Det kan vara något att rekommendera även för andra funktioner inblandade i tävlingssammanhang.

När SM i Bodybuilding & Fitness 2019 nu är över konstaterar vi att Inga direkt nya stjärnskott har seglat upp på fitnesshimlen, men det ska det kanske inte göra då det tar ett tag att skaffa sig det som krävs för att bli bäst i landet. Istället har det återigen bevisats att erfarenhet, kunskap och hårt arbete över tid är nyckeln till framgång i sporten – något som faktiskt gör den mer spännande ju längre man stannar i den.

Överlag har helgen levererat med mersmak och vi passar på att rikta ett stort tack till alla som var med och gjorde årets spel till ett fint mästerskap! Som BODY medarbetare är jag extra glad att vår medhjälpare Perra Axelsson är tillbaks på sitt riktiga jobb, på Stockholmsmässan. När han dyker upp överallt och ingenstans vet man att arrangemangen är i goda händer. Väldigt trevligt var det också att se vår träningsexpert Abbe Benauda plocka tredjeplatsen i Bodybuilding -85kg och att hänga med en av våra senaste medhjälpare Robin på Robin4life.se vars bilder ni kommer kunna se i kommande nummer av BODY.

Stay tuned!

Här nedan synes söndagens vinnare och alla människor som var på plats för att ta del av deras framgångar:

Dagens första vinnare var Viktor Roback som vann Classic Bodybuilding Junior. 

Wellness Fitness Junior hade tre starka aspiranter om vinsten, som slutligen togs hem av Evelina Persson. 

Segrare i Men´s Physique Junior blev Titus Linte. 

Camilla Blomqvist vann Bodyfitness Junior. 

Gladast av alla var kanske Jennie Johansson när hon utsågs till vinnare i Women´s Physique. 

Roger Lineau log brett över sin förstaplacering i Classic Bodybuilding 40-49år. 

En riktigt fin höst har Tuomas Viitala som placerade sig på toppen igen. 

Anna Norberg stod ut i ett tufft gäng och gick segrande ur Bodyfitness Veteran 35-44år

Tagen av stundens allvar var Ajmair Sangha, vinnare av Classic Bodybuilding 50år+.

Angelina Rossi säkrade pickadollerna och lyfte guldet i bikinifitness -158cm.

Evelina Närdin hade med sig en arme av anhängare, samt stod för det tyngsta artilleriet på scenen för bikinifitness -164cm.

Liliana Sakhanova vann både sin längdklass, -169 cm, samt overallen i bikinifitness.

Timmy Flodén Öman tävlade igår. Idag ropades han ut som vinnare till Malte Rellos awards, för bästa klassiska fysik. 

Simon Widmark med Matilda Hjalmarsson och IFBB domaren Ewa Wodmar. 

Inget fitnessevent utan Lina Holms (färg)glada närvaro. 

Möjlighet att följa det svenska landslaget till EM i Spanien lottades ut till en lycklig vinnaren i publiken!

När fotograferna inte fick stå längre visade de sig kreativa.

Mini Reyes Lindberg, Emilia Mark och Jenny Sundberg hälsade välkomna i dörren. 

Anneli Övermark fick förstklassig hjälp backstage av Marina Chamoun. 

Albin Mattson och Camilla Johansson var nöjda med sina egna och andras framgångar.

Fredrik Niemelä fixade pricken över i:et på atletfru Camilla. 

Ebba Louise utvecklas varje tävling och slipar sig mot förbättring varje gång. 

Stämningen gick att ta på backstage. 

 

Jasmina, som tävlat båda dagarna, tog hem det ärofyllda priset för bästa posör i Women´s Physique! Här med Tanja Lundberg.Patrik Larsson, Frida Palmell och Peter Ljunggren bjöd på lika mycket trevlighet som bredd. 

SM:s Golden girl Pia Jansson har all anledning att le hela helgen och långt därefter. 

Redir Nerway ville byta torsken mot nutellan, men Lelle Hagström sa blankt nej. 

Att gå in i zonen när man har en riskaka med Nutella i sin hand och samtidigt blir ompysslad, var inga problem för Anette.

 Team SSN, som vann IFBB Swedens nya pris för bästa förening, passade på att plåta sig med Toba Mark från Gym621.  

Fullt ös bakom domarna på pressplatserna. 

BODYs uppskattade medarbetare Robin minglade med Maria Charlie, styrelseledamot i IFBB Sweden.