CrossFit baby!

Lukas var även modell i BODYs specialutgåva Träna Nu! CrossFit. Klicka för att läsa mer.

BODY Radio debuterar inom CrossFit, och gör det naturligtvis med sportens främste: Lukas Högberg! Hör Lukas berätta om allt från träning och tävling, till celibat och när han delade sjukhusrum med en bajsande 95-åring!

Följ Lukas via hans atletprofil på games.crossfit.com samt på instagram.com/hogberglukas – till vardags tränar han på CrossFit Solid i Stockholm. Hållpunkter i avsnitt 130 av BODY Radio:

  • 00:09:31 – Om CrossFit
  • 00:12:34 – Introduktion av veckans gäst
  • 00:13:44 – Samtal med Lukas Högberg
  • 01:15:25 – Eftersnack med värdarna

Direktlänk till showen som MP3-fil (om du har ont om bandbredd/använder mobilnät finns här en MP3-fil med halva ”tyngden”). Spela upp avsnittet i webbläsaren genom att klicka på play-ikonen nedan. Andra alternativ för att lyssna på showen:

Du får en kvick översikt över alla våra tidigare avsnitt i denna länklista

BODY Radio presenteras av: Gymgrossisten.com

Inom CrossFit anordnas varje år många mindre tävlingar men framför allt ett officiellt världsmästerskap – The CrossFit Games – som går av stapeln varje år i Kalifornien. Där tävlar man i nya pass varje år, sällan återkommer en serie av rörelser två gånger och passen avslöjas normalt sett endast ett par dagar innan tävlingen, så det gäller att föreberedd på de mesta.

Sedan 2011 sponsrar klädjätten Rebook med kläder, utrustning och prispengar på flera miljoner. Detta har lett till en enorm tillväxt för sporten och allt fler vill knipa en av de 60 platser för män och 60 för kvinnor som får komma dit och kämpa om förstaplatsen.

Att kvala in kan vem som helst göra bara man har en dator och en kamera. Till uttagningarna CrossFit Games Open 2013 krävdes bara en mindre avgift på 20 dollar och sedan följde fem pass, i fem veckor som skulle utföras korrekt, filmas och laddas upp på sajten games.crossfit.com.

Över 130 000 personer anmälde sig till tävlingarna men bara några hundra atleter atleter kommer kvala till VM i Carson och tävla om den kaxiga titeln världens mest vältränade man och kvinna. Det finns även Masters-kategorier för män och kvinnor över 40 och 50, damer i 65-årsåldern tävlar på samma arena som 18-åringar, ofta i liknande övningar och pass.

Det europeiska kvalet – med de 48 bästa av varje kön av totalt 14 000 europeiska deltagare på The Open – avgjordes i Köpenhamn, Danmark i mitten av maj. Eurosport streamade tävlingarna live, och den mest heltäckande rapporteringen och analysen skedde sedan på games.crossfit.com. Finalen av den svenskkommenterade Eurosportsändningen går också att se i repris.

Målgången i näst sista Regionalsgrenen. Ryggmusklerna slutade helt fungera. En vecka på sjukhus följde.

Rebook CrossFit Games: Lukas Högberg: Competing with the fittest

Lukas Högberg is ready to compete with the fittest men on Earth. In this year’s Open, he took second in Europe, behind 2010 champion Mikko Salo, and ahead of a host of other veteran Games competitors including Frederik Aegidius, Numi Katrinarson and Mikko Aronpää.

He finished in the top 100 worldwide on all but one Open workout. At the end of the five-week competition, he settled into 13th place worldwide.

Fler videos återfinns på Lukas YouTube-profil.