Ett lyft i träningen! del 5

Här följer del fem av artikeln ”Ett lyft i träningen”…

Bild 326399
Foto: Irvin J Gelb
Modell: Craig Titus

11. Knäck dig inte!

Var realistisk! Om du bänkpressar åtta reps med två viktplattor på vardera sidan, så är att bänkpressa åtta reps med tre viktplattor på vardera sidan rena utopin. Att däremot bänkpressa åtta reps med två viktplattor samt två mindre viktskivor på 2,5-5 kg på vardera sidan en mer realistisk målsättning. Att tänka stort är bra, men att sätta orealistiska kortsiktiga mål resulterar enbart i frustration.

Se till att dina mål är möjliga att nå. Lyckas du nå ett halvt dussin kortsiktiga mål har du redan åstadkommit imponerande förändringar. Samma sak gäller din form: glöm till en början alla fettmätningskaliper och fettmätningsanalyser och se dig själv i spegeln istället. Att vara realistisk är viktigt när man sysslar med bodybuilding, vare sig man strävar efter att lägga på sig mer muskler eller komma i toppform. Du kan bara ta ett steg i taget, det första steget tar du från den position där du befinner dig just nu – inte från den position där du önskar att du var.

Bild 326400
Foto: Per Bernal

12. Tävla bara med dig själv

Låt dig inte imponeras av den där enormt stora killen på gymmet. Att försöka kopiera hans träningsprogram är meningslöst. Han var tvungen att börja från början han också, precis som vi andra, och han blev vare sig stor eller stark över en natt. Om du fortsätter att jämföra dig själv med honom, kommer du förr eller senare att misslyckas. Sköt du ditt, så sköter han sitt.

Om du enbart koncentrerar dig på att göra framsteg kommer du att göra det också. Det kommer dock inte att hända om du hela tiden jämför dig med andra och förlorar dessa jämförelser – då blir du bara besviken. Försök att öka din muskelmassa, styrka och förbättra din form lite grand, steg för steg. Inom kort kommer andra att se på dig och jämföra sig med dig. Det lovar jag.

Kom i toppform minst en gång per år, och för träningsdagbok, så underlättar du för dig själv att se var du står och vad du gör rätt eller fel.

Bodybuilding handlar om att bygga en proportionerligt muskulös fysik som är estetisk tilltalande för ögat och där för kräver en allsidig träning (varför är det så få som fattat detta?).

Du arbetar hårt för att öka, du når dina delmål, men den enda gången du vet var du står är då du är i form. Först då fettet är borta ser du din verkliga fysik och resultatet av ditt hårda jobb på gymmet. Den disciplin och de offer som krävs för att komma i toppform är bra för dig, både fysiskt och mentalt.

Killar som inte står ut med tanken på att inte ens för en kortare period vara svaga i bänkpress och därmed inte vill gå ned i vikt får aldrig en snygg fysik. Gör dig själv en tjänst genom att inte bli en av dem: kom i form – du kommer att se bättre ut, må bättre och vara glad att du gjorde det. Bli heller inte en av de hysteriker som tror att framgången ligger i små vita piller; dessa bygger ingen grund. De lurar bara ögat för en kortare period, varefter de verkliga vinnarna, de som fattat ovanstående punkter, träder fram.

Med kunskap och eftertanke kommer du att få en snygg kropp och med en bra hälsa kunna passera både 30-, 40-, 50- och 60-års-strecket!