Hälsosam Teriyaki- & kokosinspirerad fräs på kycklingfärs

image.jpg

Denna ”oooh soo goood” maträtt är klockren att fräsa ihop när man kommer hem om vardagskvällarna och bara vill ha i sig något lättlagat snabbt! Som dessutom är nyttigt! Nedan drar jag hälsofördelarna med denna maträtt!

Vi snackar ofta om att vi äter ”hälsosamt och nyttigt” men vet folk egentligen var det innebär innehålls- och näringsmässigt ? Det är rätt intressant att ibland se över sin kost – bara för att livsmedel i sig är nyttigt innebär det inte att du har en hälsosam och nyttig kost och livsstil långsiktigt – många människor har brist på flertalet ämnen pga förutom dålig kost, faktiskt ibland att man äter ”alltför nyttigt” och ensidigt. Det kan handla om att variera sina proteinkällor och kolhydratskällor och även skifta grönsaker för att få i sig alla näringsämnen! Kosttillskott kan man alltid ta- men det ska man se som ett komplement till sin vanliga kost – inte ett substitut – iaf enligt mig 🙂 Detta är iaf något jag har kommit att tänka mer och mer då, jag själv i perioder har haft brist på olika ämnen trots att jag själv har trott att jag ätit hälsosamt, men i längden har det varit alltför ensidigt!

Här kommer ”receptet” iaf :
Jag steker upp kycklingfärs (i lite kokosolja för bra fett), denna gången med förkokt sparris, champinjoner och lök (variera är ju trevligt och bra!), samt kokt hackad potatis i tärningar. Smular ner lite av en buljongärning (efter valfri smak – jag gillar oxbuljong). Tillsätter lite vatten samt Japanese Teriyaki – kryddan (Santa Maria) och Alpro kokosgrädde. Den har en jättegod len lite söt smak och bara 9% fett till skillnad från flera andra kokosmjölk-källor samtidigt som den blir tjock och lite krämig. Kokosgrädde är ett bra alternativ till laktosprodukter, då den är 100% växtbaserad och lättsmält. Förut har jag använt mig mkt av milda mat 4%, men jag uppskattar verkligen detta alternativ alltmer – tänker mig goda asiatiska grytor och soppor som man också kan göra i framtiden.. 🙂 toppar med sesamfrön!!

kokos (mjölk/grädde) är rik på bland annat kalium, järn, magnesium och fosfor. Kokosfettet innehåller medellånga fettsyror (MCT) som inte lagras i fettväven på samma sätt som andra fettkällor, utan omsätts direkt i lever och muskler som energi. Det finns massa andra hälsofördelar som lyfts fram med kokos om ni bara googlar.. 🙂

Sparris är rik på kalium, fosfor, kalcium och vitaminerna A, B1, B2, C och E. Det innehåller vitaminet folyra, som till exempel spelar en central roll i kroppens produktion av blodceller och som forskarna anser kan skydda dig mot hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer.
Då Sparris innehåller en viss fibersort- kan den bidra till bättre tarmflora. Sparris har också skyddande antioxidanter liknande de vi får i oss av bär och har en relativt hög andel protein jämfört med andra grönsaker.andra grönsaker.

Sesamfrön innehåller ett flertal vitaminer och mineraler som bidrar till god hälsa – kalcium, magnesium, zink, vitamin B1 + E – här kan ni läsa lite vad det innebär rent fysiskt för kroppen http://www.froguiden.se/sesamfron/nyttiga/

Champinjoner innehåller en hög halt av antioxidanten ergothioneine. antioxidanter skyddar oss mot att bli sjuka, just denna sort mot hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Potatis – en supernyttig grej- innehåller massa vitaminer och fibrer som är bra för kroppen – bland annat kalcium, järn och fosfor. Skalet innehåller massa nyttiga antioxidanter. C vitamin+ B samt kalium!

Så sammanfattningsvis blir denna rätt en hälsosam & nyttig sammansättning av bra protein-, fett- och kolhydratskällor som ger en bra energi, goda vitaminer, mineraler, antioxidanter och boostar kroppen och dess funktioner!

Trevlig kväll!

P&k
A