Kesoplättar med kaseinfluff och blåbär

21326046_10155661124987387_132085001_n.jpg

Proteinspäääckad tallrik – kesoplättar med godaste tillbehören!

Detta recept på kesoplättar är verkligen gott, kan varieras på alla möjliga sätt och passar för mig både till vardags som på tävlingsdiet. Till frukost som till middag eller mellanmål. Det är en rätt energisnål rätt för en ordentlig måltid – så man får pimpa upp det med lite tillbehör – förslagsvis som jag – proteinfluff och bär, steker upp i kokosolja – eller matigare med nötter, några skinkbitar, lingonsylt/någon fräschare sås, etc.
(sidoparentes: Jag själv förespråkar inte att leva LCHF rakt av, men för er som lever efter denna filosofi eller väljer att ha vissa måltider på detta vis, är detta ett perfekt (grund)recept! )

Såhär brukar min grund se ut, sen kan man som sagt variera innehåll och tillbehör efter smak 🙂 :


Detta behöver du:

Till plättarna:
– 1 ägg
– 100 g keso (använder keso mini 1,5%)
– ca 1 dl finriven och urkramad zucchini
– vaniljpulver / andra kryddor efter smak
– en nypa salt
– ca 1,5 tsk fiberhusk (binder ihop ”smeten” mycket bättre då de inte innehåller gluten)
(- eventuellt lite sötning beroende på om du vill ha lite sötare eller matigare pannkakor samt kokosolja att steka i)

Tillbehör:
– 30 g kasein (Jag använder blueberry cheesecake frånElit Nutrition)
– En näve blåbär


Gör såhär:

Jag brukar äta mina plättar antingen men någon god skinka till eller en kaseinfluff. Vid kasein förbereder jag fluffen genom att röra ihop 30 g av det supergoda och väldigt passande ”blueberry cheesecake” kaseinet från Elit Nutrition, med en skvätt vatten. Konsistensen ska vara som pudding. Ställ sedan kaseinet i kylen medan du förbereder plättarna.

Jag körde samtliga ingredienser förutom fiberhusk och zucchinin i mixern (eller stavmixer) till det blev en slät smet. Häll upp i bunke och rör ner fiberhusk. Tillsätt därefter den finrivna och urkramade zucchinin. Låt stå någon minut så ”degen” sväller upp. Värm en stekpanna på medelvärme. Vi använder en non-stick – stekpanna hemma, vilket är super då verkligen inget fastnar, men jag vill gärna steka i en liten klick kokosolja. Förutom att fett är nyttigt och behövs i kosten (speciellt kokosolja, som dessutom har förmågan att kunna tas upp direkt som energi istället för att först behöva ”lagras”, som andra fettkällor), ger kokosolja en god smak och lite krispigare yta. Klicka ut fyra lika stora ”biffar” i stekpannan, som du plattar till. Det tar lite tid för plättarna att bli genomgräddade, därför hellre svagare värme än för hög, så de inte bränns vid. När de verkar halvgräddade och fått en gyllenbrun färg, vänd och platta till plättarna. Även överflödig vätska trycks då ut. Medan plättarna sedan färdiggräddas de sista minutrarna, tar jag ut mitt kasein och fluffar upp med elvisp.

Servera därefter dina kesoplättar toppade med då exempelvis blåbär och ett härligt kaseinfluff, som på bilden 🙂

Mitt andra alternativ som ovan nämnt, är att servera dem med några bitar skinka av kyckling eller kalkon. Min favorit är från Brödernas– de har en variant utan E-ämnen och socker! Verkligen skillnad i smak och konsistens!

Näringsinnehåll för er som undrar (på ett ungefär) Exklusive kokosolja:
ca 257 kcal
F:5,5 g
K:9,5 g
P: 42,5 g

Ha en mysig söndag !

P&K
A

21291297_10155661125022387_141258409_n.jpg
21291675_10155661124992387_1614171486_n.jpg