Banankaka/bröd med en touch av hasselnöt & blåbär

21979560_10155721028622387_94059492_n.jpg

Som utlovat följer här receptet på min saftiga banankaka/bröd med influenser av hasselnöt och blåbär! En liten tvist bland alla banankakerecept därute 🙂 Och ett roligt frukostalternativ – istället för att alltid äta standardgröten osv(även om det är nog så gott!). Vidare perfekt att frysa in i bitar och ha i kylen att haffa med sig ”on the go” en stressig morgon eller bjuda på till kaffet! Eller när man bara råkar ha jäkligt tråkigt ej-ätvänliga- mogna bananer hemma!

Socker – och glutenfri samt proteinboostad, med bra innehåll (näringsvärdet följer nedan) och kvalitativa råvaror.. ja ni som ”följer” mig kan ju min bak-nisch vid detta laget ;P ..

Detta behöver du:
3 mogna bananer (helst mogna – de ger mest smak)
100 g hasselnötsmjöl (eller alternativt mjölformat- mandel/majs- etc)
20 g kokosmjöl
2 ägg
100 g blåbär – eller mer om du gillar bärens saftighet (jag använde frysta direkt)
60 g whey ( Elit Nutritions whey ”Banana” passar perfekt i smak och kvalité)
10 g jordnötsolja (eller annan fettkälla)
en nypa salt, kanel och vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver
(Jag behövde ingen sötning i denna sats då bananen gjorde sitt för mig, men smaka av innan och tillsätt efter smaklökar! Likaså andra aromer som du tycker om – brukar ibland ha i bittermandelarom vilket gör sig väldigt väl som smakkombo i banankaka)

Gör såhär: Kör ägg och banan slät i mixern. Häll ut smeten i en bunke och blanda ner de övriga blöta ingredienserna. Rör därefter ner de torra ingredienserna och sist mestadels av blåbären lite försiktigt. När det kommer till form brukar jag nuförtiden alltid klä denna med ett bakplåtspapper som jag oljat lite med kokosolja, det är då enklare att få ut (lyfta) ur kakan utan att den går sönder. Men det går säkert även att olja och bröa en form med pofiber. Fördela alltså smeden i en klassisk avlång form – antingen med bakplåtspapper eller bröade kanter. Tryck ner de sista blåbären på toppen. Grädda sedan brödet/kakan i mitten av ugnen på 175 grader, ca 30-35 min. Ta därefter ut kakan och låt svalna i form.


Näringsinnehåll / bit (1 kaka = ca 14 bitar)

6 g F 8 g K 6 g P 110 kcal

Hoppas det smakar, trevlig söndagskväll <3

P&K
A

21984156_10155721061372387_1806807079_n.jpg