Pepparkakor! Gluten- & sockerfria med extra protein!

12325086_10153774299867387_786898916_n.jpg

Nedan är en ”re-post” på ett två år gammalt inlägg! Enjoy! & glad 2a adventsmys <3 :)

Goda peppisar till jul är ju ett måste! Såklart är the ”real deal” oftast alltid godast och de äter man ju såklart kring jul – med all rätt! För mig är julen en tid för lite extra livsnjut av allt det goda. Men det är alltid kul att kunna göra lite mer nyttiga bakverk- man kan äta det oftare och det är mer hälsosamt för kroppen. Äta massa socker och andra tillsatser varje dag är kanske ingen hit för varken knopp eller kropp – men med såna här recept så kan man egentligen unna sig precis när man vill. Och de smakar faktiskt riktigt bra och mumsigt om jag får säga det själv! Det slog mig efteråt att de dessutom blev en LCHF-version för er som gillar det tänket! Här kommer ett egenkomponerat recept

Detta behöver du:
-100 g mandelmjöl
-20 g kasein, jag använde ”Vanilla Cookie Dough” från Elit Nutrition
-5 g pofiber
-1 ägg
-20 g Fibersirap som ni hittar bl a hos Nutri-Nick
-15 g kokosolja
3 tsk pepparkakskrydda (köpte färdig, men man kan blanda kanel, nejlika, kardemumma och ingefära själv)
– sötning- jag använde 30 g av sukrin. (Jag försöker hålla mig undan artificiella sötningsmedel och Sukrin är en 100 % naturlig produkt utan tillsatser, läs mer här)
-1 tsk bikarbonat
– nypa äkta vanilpulver
– nypa salt
tips : gillar du mandel kan du sedan vid utkavling tillsätta mandelflarn över degen- supergott!


Gör såhär:

Ugnar är alltid kluriga och speciellt till sådana här recept – man vill ha peppisarna krispiga men absolut inte brända – så i får reglera lite temperatur efter hur ni ”känner” er ugn. Bättre lägre värme och längre i ugnen! utgå ifrån 160 grader! Har du varmluftsugn? Kör på det och sänk värmen till 150 grader.
Degen: Blanda samtliga torra ingredienser i en skål. värm upp kokosoljan så den är lite rinnande och tillsätt tillsammans med fibersirapen. Jobba degen väl tills den är genomarbetad. Smaka av! olika sötningsmedel och kryddor skiljer sig som sagt i styrka och smak- kanske behövs det mer av något. Packa sedan in i plastfolie och låt vila i kylen i några timmar. Bäst är att förbereda degen dagen innan och låta stå i kylen.

– Tips vid kavling av deg är att lägga plastfolie emellan. Då fastnar inte degen och det går supersmidigt. (vill du ha mandlar till är det här u strör ut flarn på degen innan du kavlar ut) Kavla tunt (endast någon mm) – ju tunnare desto enklare att få dem krispiga. ”Skär ut ” dina peppisar – jag använde hjärtform och det blev ca 25 st (inräknat degen jag kan ha ätit)

– Grädda i ugnen ca 10 min – men håll koll så de inte blir brända. Dra då ner värmen direkt! Efter 10 min – dra gärna ner värmen till under 100 och låt pepparkakorna stå en tid till för att torka till sig/alternativt stå kvar i ugn med lite öppen lucka efter att du stängt av den. Som sagt – där skiljer det sig lite från ugn till ugn, så testa dig fram och håll koll på dem!
Är pepparkakorna för mjuka trots allt när du tagit ut dem och låtit dem svalna? Sätt då in de igen i ugnen på under 100 grader och låt dem torka till ytterligare.

Näringsinnehåll/deg
Fett: 75, Kolisar 8 g , Protte 41 g, kcal:920

Näringsinnehåll/pepparkakshjärta (25 st)
Fett 3 g
Kolhydrater 0,3 g
Protein: 1,64 g
Kalorier: 36, 8 g

Smaklig spis!
och du – testar du receptet- Skulle uppskatta om du taggar mig och gärna hashtagga #antoniaproteinbakar så jag får se dina skapelser och framförallt – vad du tyckte ? ! 🙂

P&K
A

12346808_10153774300787387_1002713100_n.jpg

Naturligt sötningsmedel. Passande kvalitativt protein i smaken och mörk fibersirap, som blir pricken över iet i degen.
12319472_10153774299927387_441945585_n.jpg

Lägg plastfolie mellan när du kavlar – så går processen 100 gånger smidigare! Kavla tunt för krispiga peppisar.
12312177_10153774299892387_1409700335_n.jpg
12336326_10153774299942387_1896069327_n.jpg

Såhär fina blev mina 🙂