Två grytor, 7 matlådor!

Idag fick jag lite tid över (för att lagra upp en del matlådor för resten av veckan!) efter att ha pluggat hela dagen nästan. Både läst hemma och haft en presentation i skolan, om ”Internal control issues” – Inom revision.

Jag har ju så gott om kvalitativt, närproducerat, nötkött – och många av styckdelarna har jag inte vetat hur jag ska göra med, tex bog och högrev. Så jag frågade Anki om hon inte kunde fixa med något recept så jag kan använda det också! Det blev en höstgryta, som består av 1,2 kg bog, lök, 800g äpplen, vegeta (ALLKRYDDA från Balkan), lite vatten, olja, crème fraiche. Tog ett smakprov och det blev sjukt gott (hela receptet längre ner).

Receptet: (Det är ju anpassat till mig…, Mängderna dvs).

Höstgryta, modifierad från arla.se
2 port
600 g kött (bog, lår eller annat)
2 lök
1 tsk salt
1 dl vatten — Ang receptet. Du får troligtvis öka mängden vatten för kött och lök att puttra i. Vätskan ska täcka precis.
50 g smör
3 stora eller 4 små (400 g) äpplen
4 dl lätt crème fraiche (naturell eller franska örter)
600 g potatis
200 g broccoli

Gör så här
Skär köttet i kuber eller strimlor. Skala och skär löken i klyftor. Kärna ur och hacka äpplena i kuber om ca 1 cm. (Skalet kan vara kvar om du tycker om det.) Stek kött och lök i smör i en stekpanna. Salta. Lägg över köttet i en gryta och slå på vatten. Låt puttra tills köttet är mört (det kan ta allt från 20 min till någon timme, beroende på köttbitarnas storlek och mörhet.) Fräs upp äpplena i lite smör så att de får lite färg. När köttet är lagom mört, tillsätt äppelbitar och crème fraiche. Rör om och låt puttra ca 10 min till eller tills du tycker att både äpple och kött har rätt konsistens. Servera med kokt potatis och broccoli.

bild.jpg

Såg lite roligt ut att ha förkläden – utan tröja – eftersom jag precis hade varit ute på min PowerWalk och fick bråttom med att börja med maten.
bild kopia (kopia).jpg

Grytan som ska delas på 4, totalvikt var typ 3,7kg!