PT i löpning & Barefootskor?

Vänner!

Det kanske finns några av er där ute som inte BARA hänger på gymmet och lägger all sin kraft för att få upp den där jättetunga hanteln i gymmet, utan faktsikt gillar att springa av sig lite också?
I så fall tycker jag att ni ska läsa det som jag nu kommer skriva om…eller rättare sagt, inte jag utan Håkan Jörgensen.

Bild 423314

Här följer lite information om Håkan (din löpar-PT) & därefter en artikel som han har skrivit om dessa ”barefoot-skor” som är i ropet just nu.

Jag löptränaren

I samband med mina studier till lärare i idrott och historia vid GIH i Stockholm började jag arbeta som personlig tränare, eller coach, eller vad som nu är mest populärt att kalla sig 2012 när man hjälper människor till bättre hälsa. Detta arbete har jag fortsatt med genom åren, vissa perioder har jag haft detta som min enda inkomstkälla, andra perioder har löpningen varit mer av en hobby.

Bild 423315
; large

1997 bodde jag i Kapstaden i Sydafrika och tränade med några av Sydafrikas främsta löpare, bland annat några av deras marathonlöpare från i OS Barcelona -94, detta gav mig ovärderliga praktiska kunskaper som jag nu har nytta av tillsammans med mina akademiska kunskaper från GIH. Jag tränade också med University of Capetowns idrottsfysiologistudenter och lärde mig mycket om tillämpad fysiologi via detta.

Jag är fascinerad över den mänskliga fysiologin och hur man med hjälp av vetenskap, erfarenhet, fingertoppskänsla och lite mental träning kan påverka kroppens prestationsförmåga.

Jag har även arbetat som ortopedtekniker några år och då hjälpt både vanliga motionärer och elitidrottare med rehabilitering av diverse överbelastningsproblem.

Genom åren, i takt med löpningens ökade popularitet, har jag fått fler och flera kunder som jag hjälpt. Allt från motionärer som vill klara av ett motionslopp och människor som behövt gå ner i vikt till elittävlande inom olika idrotter som behövt förbättra sin kondition.

Bild 423313
; large

Jag mångsysslaren

Sedan gymnasietiden har jag levt för äventyr, resor, matlagning och nu på senare år trädgårdsskötsel, och så klart min familj. Jag är uppväxt i Asmundtorp i Skåne men har bott på många underbara platser runt vårt jordklot och arbetat som lärare i dykning och klättring, numera bor jag i Långbro i utkanten av Stockholm.

Jag jobbar även som frilansskribent och konsult inom media utöver mitt arbete som tränare. Jag har publicerat fler än femhundra artiklar för olika media och även agerat programledare för träningsprogram på VIASAT.

Mer information om mig på min hemsida www.hakanjorgensen.n.nu

Löpträna är min tionde bok.”

Ni som är intresserade av lite personlig coaching i ffa löpning, kontakta Håkan!;)

Artikeln om Barefootskor:

Bild 423316
; large

Naket är bra, fast med måtta!

Skor som ska fungera som skor inte gör är en het modefluga – men hur bra är detta egentligen?

Vilka skor handlar det om?

Med naket menar jag nakna fötter och jag syftar på det populära begreppet Barefootwalking/-running och dess avarter som inbegriper skor för ”Toning”.
Steget från dessa påfund till sommarklassiker som sandaletter och Flip Flops är inte särskilt långt. Gemensamma nämnaren är frånvaro av stöd och stabilitet, skorna skyddar dock fötterna i större eller mindre utsträckning mot vassa stenar och annat på marken, vissa av dem har även lite stötdämpning.
Att gå med skor med dålig stabilitet är således ingen nyhet, det har vi gjort länge, åtminstone sommartid.

Varför är det så populärt med denna typ av skor just nu?

Våra fötter har under lång tid skämts bort genom styrsel från hyfsat rejäla skor och de har sluppit anpassa sig efter ojämna underlag – som våra förfäders fötter tvingades till innan asfalt och betong förskönade promenadstråken.
Våra förfäder hade därför med största sannolikhet mycket starkare fötter än vi, men vi behöver inte titta så långt tillbaka, det räcker med att jämföra styrkan i dina egna fötter nu jämfört med när du var barn – då du säkert gick mera barfota än du gör nu.
Genom att använda Barefoot-skor, eller Flip-Flops, får fötternas muskler jobba, och skotillverkarna kan tjäna pengar. Att marknadsföra en genväg till bättre hälsa är aldrig svårt.

Vad är problemet?

Vi svenskar som är mellanmjölkens folk – ”lagom är bäst-tänket”.
Att använda denna typ av skor dygnet runt är nämligen vad de flesta gör (min egen ovetenskapliga observation) i jakten på ökad förbränning och starka fötter.
För visst är det väl fantastiskt om skorna funkar som en genväg till bättre hälsa och då ska man väl använda dem så mycket som möjligt!
Nej, säger jag, lagom är bäst. Detta har faktiskt de flesta tillverkarna av ”Barefootskor” själva förstått och rekommenderar därför ett försiktigt och gradvis ökat användande. Detta för att ge kroppens muskler tid att bli starka och undvika överbelastningsproblem.

Vad kan hända?

Om ni läste min artikel i förra numret av Mina Nya Skor vet ni att jag förespråkade stabila och rejäla skor för att undvika problem, och på den punkten har jag inte ändrat mig, men precis som jag i den artikeln faktiskt tillät dig att använda klackskor vid väl valda tillfälle tycker jag absolut att du ska använda Barefootskor men se dem som det de är; träningsredskap! Att helt plötsligt spendera flera timmar om dagen med dessa kor på fötterna, i all välmening, kan bli för mycket med överbelastningsproblem som följd.

Gör så här

Mina ”Barefootskor” använder jag under ett till två korta träningspass per vecka för jag vet att de stärker mina fötter. Uppskattningsvis använder jag denna typ av skor ca 5 % av den tid jag befinner mig på fötterna – gående, stående eller löpande.
Gör så i sommar även du så undviker du besvär och får starkare fötter, och kanske blir du några gram lättare också.
Skor som Nike Free går utmärkt att använda på asfalt då de har mjuk stötdämpning, skor som Merells Trail eller Vibrams Five Fingers lämpar sig bäst för mjuka underlag – åtminstone tills fötterna vant sig.

Kanske något att testa för er som inte redan gjort det!;)
Mina skor är förhoppningsvis redan på väg.:)