Veckans adventsbak: Protein-Lussekatter

December, advent och de älskade lussekatterna! Däremot dessa gyllengula skapelserna är det lite mer fräs i än vanliga lussekatter. Sötade med sötad stevia istället för vanligt socker och innehållande protein med vaniljsmak. För er som vill bjuda på något gott till andra advent så vad passar bättre än att dra på sig förklädet och snart luktar hela huset jul!

Ingredienser:

25 g jäst

2 dl lättmjölk

3 msk flytande laktosfritt margarin

1/2 g saffran

1 krm salt

1 dl sötningsströ

250 g lättkesella

1 dl pofiber

6 dl vetemjöl special

2 1/2 dl vaniljproteinpulver

russin till garnering

1/2 ägg till pensling

20151252215112132_sbig.jpg

Gör såhär:

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken och det flytande margarinet fingervarmt, ca 37 grader och häll över jästen. Rör om tills jästen löst sig.

Tillsätt saffran, salt och sötningsströ, och sedan lättkesella, pofiber, vetemjöl och proteinpulver. Arbeta till en jämn deg, och använd gärna en hushållsassistent. Låt degen jäsa under bakduk i 30-45 minuter.

20151252215104010_sbig.jpg

Mjöla händerna och forma 16 st lussekatter och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Garnera med russin och låt lussekatterna jäsa under bakduk i ytterligare ca 30 min.

20151252215108701_sbig.jpg
20151252215118854_sbig.jpg

Vispa upp 1/2 ägg och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i 160 grader ca 15 – 25 minuter tills de blivit gyllenbruna.

1 Lussekatt:

142 kcal

12 g protein

19 g kolhydrater

2 g fett

20151252215115883_sbig.jpg

Lussekatterna är som godast helt nygräddade och ljumna! Njut av andra advent, lussekatter och ta hand om era nära och kära!

Lycka till med bakningen! Många kramar från Jenny