Ombyte förnöjer

Att alltid göra samma sak, att alltid låta kroppen jobba lika hårt kommer även ge likadana resultat. Jag fortsätter orka samma saker, styrkan behålls, konditionen behålls etc. Det du tränar bli du även bra på men för att bli BÄTTRE än bra, som du troligtvis är på det du gör, så krävs det att du gör något som kroppen inte är van vid.

Tränar du styrka, öka i vikter, ändra set, reps, ordningen på dina övningar eller byt ut övningar. Är du van vid löpträning, kör intervaller, gör annan form av konditionsträning för att variera din löpning. Vad du än tränar så behöver kroppen chockas för att inse att den måste utvecklas för att orka liknande påfrestningar som du tycks verka utsätta den för. Genom att hela tiden pressa kroppen till nya utmaning och utanför nivåer som du inte är van vid så kommer den också förstå att det även är dags att sätta fart för att hinna med på det som du väljer att göra. Om det så är lyfta tungt eller springa fortare.

Jag är en person som älskar att vara ute och promenera, gå utomhus men även så tycker jag även om känslan att ibland bli riktigt trött av någon pulshöjande aktivitet som t.ex. intervaller. För att inte konditionen skall vara något som hämmar mina andra pass, exempelvis benpassen som ofta stiger i puls, så tycker jag om att ibland köra någon form av intervaller. Det kan vara på cykel, på löpband, tabataträning, plyometrisk träning etc för att variera. Det är just variationen som jag gillar eftersom det ger mig så mycket valmöjligheter, men med samma syfta att träna hjärtat och höja min puls.

Igår morse vaknade jag pigg och utvilad när klockan ringde så jag begav mig mot gymmet rejält sugen för ett intervallpass, lite av den värre varianten. Jag valde att köra på löpbandet och köra ett kortare intervallpass på ca 20 minuter utöver upp och nedvarvning. Hastighet väljer man självklart efter egen förmåga, om den sen är att sitt max är på 8 km/h eller 18, det spelar ingen som helst roll för alla är vi olika och syftet är detsamma. Träna för att utveckla dig och hitta din nivå som du kan lägga dig på för att pressa dig lite. Jag skriver här ner gårdagens upplägg, jag valde att lägga mig på ca 18km/h som max, men detta är helt individuellt och kan som sagt vara att man lägger sig på max 8-9km/h om man inte är van att träna löpning och kondition.

Uppvärmning
10 min ca 7 km/h
3 min lätt löpning 10 km/h
2 min löpning 12km/h

Intervaller:
2x 30 sek 16km/h, 20 sek vila
1x 30 sek 17km/h, 20 sek vila
1×30 sek 18km/h, 20 sek vila
3x 40 sek 18km/h, 20 sek vila
1×60 sek 18km/h

Nedvarvning 6-7 km/h ca 10-15 min

Detta upplägget var ett roligt men utmanande upplägg och tiden bara sprang iväg, liksom jag! Fylld av energi inför dagen och glad över en klarad utmaning! Att byta ut mina vanliga promenader i samma tempo mot ett intervallpass och chocka kroppen, sen vad det än gäller så handlar det i grund och botten om att utvecklas och att inte hamna i samma sätt varje gång du tränar. Ombyte förnöjer.

Styrkekramar från Jenny

IMG_9098.JPG