Mina 5 favoriter för ryggpasset!

Igår var en sådan dag, ni vet en sådan där alla bitarna faller på plats. Energin, fokuset, glädjen, trycket och vikterna bara flyger upp. De vikter som brukar kännas tunga åker upp och plattorna blir bredare och bredare för varje set. Känslan när det inte finns någon gräns, smilbanden är vid öronen och favoritmusiken dunkar på i lurarna. Nostalgilistan dundrade på i öronen och flera personbästa swishade förbi lika snabbt som takten i musiken!

Som ni förstår så var gårdagen en sådan dag då jag verkligen inser att jag brinner för styrketräningen och jag har hittat exakt det där rätta stället jag trivs och gör mig lycklig på. Att lyfta skrot upp och ner kan ge en sådan känsla, utmaningen att ständigt kunna förbättras och aldrig bli fullärd.

Jag tänkte idag toppa mina 5 favoriter när det kommer till ryggträningen. Många som börjar styrketräna tycker ofta att ryggträning kan vara lite knepigt då det lätt kopplas in både underarmar och biceps som draghjälp till muskulaturen i ryggen. Ett hjälpmedel som jag inte skulle vilja vara utan är mina dragremmar, som för dem som inte riktigt vet så är det ett par remmar som man snurrar kring händerna och om vikterna på ett vis som underlättar ditt grepp och du kan lättare få bättre kontakt med enbart ryggen. Väldigt bra när vikterna börjar bli tyngre och greppet inte riktigt orkar med. Så ett tips om ni ofta får träningsvärk i både biceps och underarmar efter era ryggpass. Åter till min topp fem, här är mina absoluta favoriter och länkarna är kopplade till mer info om övningen:

1. Breda latsdrag http://www.muscles.se/styrkeovningar/ryggovningar
/latsdrag/

2. T-bar http://www.muscles.se/styrkeovningar/ryggovningar
/t-bar-rodd/

3. Smala latsdrag (Likt breda latsdrag fast med smalt grepp)
4. Pulldows med stång http://www.muscles.se/styrkeovningar/ryggovningar
/skivstangs-pullover-med-raka-armar/
(Jag använder mig alltid av cablecrossen och kör med stång, ej med skivstång som på videon)
5. Enhands hantelrodd http://www.muscles.se/styrkeovningar/ryggovningar
/enhands-hantelrodd/

För att tillägga, marklyft. En otroligt bra övning som verkligen är en basövning så varför den inte är med på mina topp fem, är helt enkelt för att den inte är i toppen av de som jag gillar mest. Men sen hur bra den är, så är den en av dem bästa då den aktiverar stora delar av kroppen. Och marklyft för mig är en övning som kommer och går, ibland får jag ett sug efter det och då skulle den få flytta överst och sno åt sig förstaplatsen. Men som läget är nu, så ser listan ut som ovan. Övningar för hela ryggen och man kan variera dessa väldigt mycket både med handtag och fattningen, vikter, set och reps som gör att ryggen får vad den behöver.

Som med allt i all träning, ombyte förnöjer som sagt så genom att byta ut övningar lite då och då, ändra håll på övningarna, antal set och reps osv gör att du hela tiden utvecklas och ger kroppen nya utmaningar och variation i träningen.

FullSizeRender.jpg

Breda latsdrag, nummer 1 på listan!
FullSizeRender(1).jpg

Hoppas någon blir inspirerad till att köra rygg med några nya övningar nästa pass!
Ta hand om er och kör hårt i gymmet!
Styrkekramar från Jenny