Att trivas med sig själv, oavsett vikt

Som rubriken lyder – ”att trivas med sig själv”. Något så många eftersträvar år efter år med metoder som utvecklar allt från vikthets till ätstörningar. Så vad innebär det egentligen att trivas med sig själv?

Vikt är något som påverkar otroligt många i dagens samhälle. Vågen och dess innebörd har sällan spelat större roll i våra liv då många alltför många gånger i veckan kliver upp på denna digitala domstol som vi ställer oss på för en ytterligare dom. Hur kan vårt välmående speglas i en digital siffra och få dess resultat att bedöma om vi mår i oss själva?
All hets kring vad vi människor väger får mig ofta både frustrerad och ledsen över hur det kan ge så många människor ett maniskt beteende till vad vågen visar och hur vi som människor mår, kring vårt omdöme om oss själva. Istället för att tänkta till kring hur du egentligen mår på insidan, så låter du denna digitala skapelse avgöra ditt mående. Varför? Varför har vi hamnat i det läget där vågen väger tyngre än din egen röst kring ditt välmående och hälsa, och skapar en inre stress till att hela tiden se de siffror vi har visioner att se.

Vågen kan vara väl användbar, men jag ser den som en av många (!) verktyg för att kunna mäta t.ex. en utveckling och få tydliga siffror kring vissa resultat. Men genom att endast använda vågen kan man lätt hamna väldigt, väldigt snett. Är det utveckling som man vill mäta finns det så många metoder att välja mellan. Allt från styrka, snabbhet, explosivitet, måttband, kalipermätningar eller även den enkla metoden med en spegel. Hur ser kroppen ut, men framförallt; hur ser MIN syn på kroppen ut?

Skärmavbild 2016-10-25 kl. 09.28.37.png

Jag har all respekt för de som vill gå upp eller ned i vikt, min poäng ligger inte där. Min poäng ligger i att om allt skall kretsa kring en siffra för att göra dig lycklig och må bättre, är det nog dags att se över situationen. Vad medför din vikt upp/nedgång? Hur skulle du må om du nådde din önskade vikt, och varför?
Ofta är det när man sätter sig ned och kartlägger varför man inte mår som man vill som det kommer fram att det faktiskt inte är just vågen som är problemet, utan det är att det blir en så konkret och ”lätt” måttstock för resultatet på några sekunder. Då är frågan om du skulle må bättre i dig själv om du ex. tappade dessa kilon, eller om det är resultatet på vägen dit, ditt jobb och din mentala och fysiska utveckling som istället kommer få dig att må bättre?

En väldigt viktig faktor som är väl värd all sin uppmärksamhet är att styrketräning även är en träningsform som kommer att påverka din vikt. De är få som har missat att muskler väger mer än fett, så genom tyngre styrketräning upptill en viktnedgång kommer kroppen formas om, men med stor sannolikhet väga mer än om du ex. enbart hade utfört förbränningsträning. Detta pga att din kropp nu istället har börjat arbeta upp en del muskelmassa som väger mer och därför gör din differens på vågen – något mindre. Skall jag se till mig själv så väger jag mer än jag någonsin har gjort, men min kropp ser helt förändrad ut på dessa kilon än vad den gjorde före jag började att styrketräna.

Skärmavbild 2016-10-25 kl. 09.25.50.png

En välmående kropp ger en välmående självkänsla. En välmående självkänsla ger en välmående kropp. Precis likt en positiv spiral.
Tights: Better bodies.

Så till alla er, då detta dessvärre är rätt vanligt, som har vågen som er måttstock till att avgöra om ni mår bra eller inte. Fundera istället då på om ni inte hade haft någon våg? Om ni istället bara fick gå på känsla och spegelbild, skulle då er självkänsla vara annorlunda? Vågen är ett bra verktyg i många fall men det är långt ifrån det viktigaste. Oavsett om någon väger 60,70,80 eller 90 kg så är det inte det som avgör hur en person mår. Faktorerna sitter inte i vågen utan det sitter i vad du ser i dig själv – tyngre som lättare.

Ta hand om er kropp, ni har bara en.
/ Jenny