Första advent – Jennys proteinrika julbröd

Till alla er som inte känner mig så kan jag säga att jag verkligen älskar julen. Den tid på året då allting blir lite extra mörk och mysigt med mycket tända ljus, fin sång och mycket kärlek.

Förra året gjorde jag olika bak med recept varje advent med mer hälsosamma alternativ, något som var väldigt uppskattad. Därför blir detta år en favorit i repris med nya recept, och först ut till årets första advent står ett väldigt lätt, gott och proteinberikat julbröd, fantastiskt gott med julskinka på!

IMG_2689.JPG

Direkt från ugnen och doften av nybakat bröd sprider sig.

Ingredienser, 1 limpa:
2 dl havregryn
5 dl fullkornsdinkel
4 tsk bakpulver
1 dl krossade/hela linfrön
1 dl sesamfrön
1 nypa salt
4 msk honung
1 rivet äpple
4 dl lättkvarg
1/2 dl russin
1/2 dl grovhackade hasselnötter
1 tsk brödkryddor + ev. malen nejlika efter smak, jag använde ca 1 tsk.
Solrosfrön till garnering

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman alla ingredienser väl. Fyll en bakform med bakplåtspapper eller smöra med kokosolja och sesamfrön så att inte brödet sedan fastnar.
Häll i degen/smeten i formen och toppa med solrosfröna.
Ställ in formen i mitten av ugnen i ca 45-60 minuter, se till efter en stund att inte brödet bränns på ovansidan, täck den då med aluminiumfolie.
Servera med ett gott pålägg, julmust eller lite glögg!

FullSizeRender(36).jpg
FullSizeRender(37).jpg
FullSizeRender(38).jpg
FullSizeRender(35).jpg

Efter en promenad ute i kylan kom jag in till underbart goda julmackor och lite julmust!

Ha en underbar första advent!
Starka kramar från Jenny!