När resultaten uteblir?

Ofta ökar motivationen märkbart när det slit man lägger ned ger tydliga resultat, såväl fysiskt som visuellt. Men likväl så fungerar vi också oftast på motsatt sätt, dvs om resultaten inte kommer som man önskar försvinner lätt motivationen till att både att röra på sig och äta bra mat.

Du liksom många andra kanske känner igen det eviga ”ekorrhjulet”? Där du tränar dina planerade träningspass men ingen förändring sker. Så om du av någon anledning har hamnar in i detta hjul är det dags att kartlägga; varför?

Det finns många faktorer att se över när resultaten verkar ha planats ut. Några av de punkter du bör fundera över, följer nedan.

FullSizeRender(40).jpg

Är ditt mentala driv hela tiden tillräckligt stort, samt att de andra punkterna håller, så hinner ekorrhjulet aldrig ifatt dig.

Kosten. Hur många gånger du än har hört det, så bygger du resultaten på vad du stoppar i dig. Oavsett om du har gått och köpt dig världens snabbaste bil – tankar du den med fel bränsle, kan den inte heller köra snabbt. Samma princip gäller oss, med fel bränsle och energitillförsel till din kropp, kan du inte heller förvänta dig stordåd. Ge din kropp bra råvaror och rätt mängd energi för att orka prestera och kunna bli bättre. Du kanske äter för lite, eller kanske för mycket? För dålig kvalité eller för sällan? Fundera över om du ger Din kropp de bästa chanserna för utveckling.

Träningen. Jag brukar ge mina klienter en liknelse med en armé. Tänk dig din kropp som din egen arme, och du möter ständigt samma motstånd, som du armé alltid klarar av att stå emot. Varför skulle armén behöva utökas då påfrestningarna inte ökar? Precis. 
För att kroppen skall förbättras så krävs det förändring, nya utmaningar som ställer kroppen på prov. Om det så är att du byter upplägg, övningar, intensitet, byter håll på dina pass eller lägger in annan typ av träning. Vid förändring kräver din armé en starkare sådan och du kommer behöva utvecklas för att kunna stå emot det nya motståndet du utsätter den för.

Återhämtning & Sömn. Alla är vi olika kring denna fråga då vissa kräver mer sömn och återhämtning än andra. Men att klara av både träning, jobb och vardagsliv med för lite återhämtning kommer inte heller leda dig till några stordåd. Eller så kanske du behöver vända på allt och träna mer för att uppnå ett visst mål som du har satt på en högre nivå? Det är även stor skillnad på trötthet i kroppen och lathet, väl så viktig insikt som ibland behövs ställas till dig själv.

Mentalitet. En punkt som många inte lägger någon större energi kring. Men, är inte din mentala inställning redo för utveckling kommer inte heller din kropp vara det. Bestäm dig för att klara det, och SE dig klara det du vill. Genom att ha bestämt dig för nya utmaningar och ständigt sträva efter utveckling, kommer ekorrhjulet inte heller komma ifatt dig – någonsin.

FullSizeRender(39).jpg

Genom att se över dessa delar och verkligen kartlägga detta hos dig själv, så kommer du också kanske kunna att se ett mönster där du kan klura ut varför dina resultat inte längre visar sig som du önskar. Om du därefter hittar var det brister, kan du också hitta en lösning och se på vilket sätt du kan lösa det och få tillbaka resultat, glöd och motivation igen.

Kom ihåg att du har aldrig misslyckats förrän du har gett upp. Allt dessförinnan är fortfarande försök till att lyckas!

Starka kramar från Jenny.