Träning skall vara ROLIGT

När man var mindre och gick i skolan så hade man alltid idrottslektioner, som kunde vara allt från friidrott till spökboll och lekar. Oavsett vad det idrottslektionen bestod av fanns det ändå en grundidé kring lektionerna – barnen skulle röra på sig och få in detta som en del av vardagen. Oavsett vad som passen består av så vill skolan att barn och ungdomar skall röra på sig, och ha olika aktiviteter som passar alla, eftersom att ”ha roligt” kan definieras på många olika sätt.

Om du slår upp ordet rolig i en ordbok finns förklaringar som ” anses stimulerande och ger välmående”. Dvs något som får dig att må bra. Däremot vad som är roligt, är helt olika från person till person. Det som är roligt för dig kanske inte anses som roligt för någon annan, och vice versa.
Helt logiskt är det som vi tycker är roligt att göra, också lättare att upprepa och känna mersmak för. Vad jag vill komma till är, att om något inte är roligt men du tvingas att göra detta, kommer det bli en positiv upplevelse. Om Du tvingar någon som verkligen vantrivs i gymmet, att befinna sig där och lyfta vikter 4 gånger i veckan, kommer detta istället att få en motsatt effekt. Likaså om du tvingar någon som inte gillar golf att gå ut och skjuta bollar i timtal, kommer detta inte heller bli långvarigt. Det som vi tycker är roligt är också det som blir av, alltså gäller det att hitta den träningsform som just Du tycker är rolig. Det kommer alltid dagar då vinden blåser motvind för oss, men enstaka gånger sker alla. Ständig motvind sker inte om man tycker om det man gör.

Skärmavbild 2016-12-05 kl. 15.31.58.png

Oavsett om du rör dig med hjälp av att lyfta skrot, boxas, dansa, eller spela tennis. Så länge ATT du rör dig, så spelar det ingen roll på vilket sätt du gör det när det gäller hälsans skull. På samma vis fick lärarna oss att springa runt och röra på oss när vi också gick i lågstadiet. Lekarna som fick barnen i hysteri och glädje att springa runt i en timme, utan en tanke på att det båda gav dem hög puls som rejält med svett.

Att göra det som du mår bra av, som får dig att känna ”stimulans och välmående” är också till största sannlikhet det som du också bör fortsätta med för att få det hållbart. Givetvis kan man alltid lära sig att tycka om saker, men känns dig inte tvingad till att springa, lyfta vikter eller spela golf om det inte är det som du tycker är roligt. Livet skall vara roligt, träning likaså. Men vilken träningsform som du anses rolig, det är endast du själv som kan avgöra.

FullSizeRender(46).jpg

Fortsätt träna, svettas och må bra.
Ta hand om er. Starka kramar från Jenny.