Pestogratinerad torskfilé med citronrårakor

Torsk och potatis, något som i mångas öron klingar till en strikt diet. Men med fantastiska råvaror som fin fisk och goda potatisar kan man variera dessa i det oändliga! Likaväl som det ofta finns med i matlådorna på dieter kan det likaväl finnas med på menyn hos de finaste restaurangerna. Skillnaden är vad man gör med råvarorna och hur man komponerar rätten. I helgen bjöds det på fisk och denna gången torskfilé som gratinerades med en basilikapesto och serverades med rårakor med en extra touch av citron! En otroligt lättlagad, smakrik och fräsch rätt som passar såväl vardag som helg. Dessutom med bra innehåll med protein från fisken, kolhydrater från potatisen och fett från oljan och nötterna i peston!

FullSizeRender(71).jpg

Ingredienser:
Torskfilé
Pesto Basilika
Potatis
Gul lök
Citron
Salt/peppar

FullSizeRender(75).jpg

Gör såhär:
Sätt på ugnen på 225 grader.
Lägg tinade fiskfiléer i en ugnsfast form med några centimeters höga kanter. Bred på ett relativt tunt lager med pesto på fisken. Pressa även över lite citron på fisken innan du ställer in den i ugnen. Gratinera fisken i 5 minuter på 225 grader innan du sänker värmen till 175 grader och låter fisken gå i ytterligare i 15 minuter. Lägg ett folie över formen om det behövs så att inte peston bränns.

Medan fisken gratineras river du så många potatisar du önskar. Finhacka den gula löken och blanda ned i den rivna potatisen. Pressa i ca 1/2-1 hel citron, beroende på mängd potatis, i den rivna blandningen. Salta och peppra.
Ta ca 1 näve riven potatis till varje råraka, platta ut och stek i en teflonpanna. Låt rårakorna få en stekyta innan du vänder dem och låt dem gå tills potatisen är mjuk genom hela rårakan. Om rårakorna upplevs sitta fast är det smidigt att doppa din stekspade i lite vatten innan du vänder så släpper de fint.
Servera citronrårakorna med den gratinerade fisken, sallad och iskallt citronvatten!

FullSizeRender(74).jpg
FullSizeRender(72).jpg
FullSizeRender(73).jpg

Lycka till och hoppas att också kommer att tycka om rätten!
Starka kramar, J.