Att inte jämföra sig med andra.

Som rubriker lyder, men som för många är otroligt mycket svårare än vad det kan låta: Att inte jämföra sig med någon annan. Ett viktigt ämne som enligt mig är väl värt att ta upp, då jag alla gånger förespråkar att det du inte kan göra något åt, bör du heller inte lägga någon energi på.

Många personer som jag möter i mitt arbete, leder oss många gånger in på just detta ämne. Därav är det också enligt mig ack så viktigt att belysa just detta. När det kommer till vår hälsa, skall den också baseras på VÅR kropp. Inte någon annans. Vi har alla olika kroppar, förutsättningar, genetik, bakgrund osv som har lett oss dit vi är idag. Ingen kan ta det ifrån oss, men inte heller skall det påverka oss åt det negativa hållet. Avund är sällan något positivt, så länge du inte kan finna motivation i andras framgång. Då kan det däremot ha en otroligt stor positiv påverkan, men då gäller det att det stannar där – i det positiva. Andra människors prestation, inkomster, utseende, arbete osv, är aldrig något som Du själv kan påverka. Det enda som du däremot kan påverka, är ditt bemötande till hur du uppfattar och tar emot dessa intryck. Hur du väljer att påverkas av vad du ser, är också ditt eget ansvar. Det är en otroligt viktig faktor att kunna inse och låta andra vara bra, UTAN att förminska sig själv. Mer vanligt förekommande är detta hos personer av det kvinnliga könet, då avund och ideal ofta är väl så vanligt både bland unga som gamla, vilket många gånger kan leda in på psykisk ohälsa och för hög press i det långa loppet.

Skärmavbild 2017-07-12 kl. 14.21.49.png

Om någon person har något som du finner attraktivt, vilket kan vara allt från en positiv inställning, kämpaglöd, ett driv, kunskap, ett tilltalande utseende osv, ställ dig då frågan; Vilket av dessa attraktiva drag kan du påverka? Inget. Däremot kan du vända detta för ditt eget driv, och ställa dig frågan hur har denna person har gjort för att tagit sig hit? Om du då önskar något av detta kanske du kan tänka ut vad du skulle behöva justera i det liv som du lever nu? Det finns troligtvis flera punkter som du skulle kunna förbättra, utan att samtidigt förminska dig själv. Att lära sig se sina fördelar, men samtidigt sin utvecklingspotential i vissa moment, får istället en positiv och utmanande effekt på oss, än en negativ och hämmande känsla.

Alla gånger så handlar det i grunden om hur du själv väljer att tackla och ta emot den information som vi varje dag matas med. Andra kan vara bra utan att du skall upplevas sämre. Din prestation och någon annans prestation är två helt skilda saker. Du vet inte vad denna person har gjort tidigare i livet, hur länge eller hur hårt denna har kämpat för att ta sig dit den är idag. Se då istället att alla kan lyckas. Ingen föds med allt man kan önska sig, utan alla får jobba hårt för att uppnå det man vill. Genom att arbeta med positiv energi så kommer man långt. Och att då på ett nedvärderande sätt jämföra dig med andra, kommer ta dig precis raka motsatsen.

Skärmavbild 2017-07-12 kl. 14.17.43.png

Så jag ber dig därför nästa gång du är påväg att klandra dig själv; Tänk ett varv till och se istället hur långt Du har kommit, där varje steg i rätt riktning är en seger. Inget sker över en natt, utan små små framsteg, dag in och dag ut, kommer så småningom att ta dig dit du vill. Detta, genom att enbart jobba med dig själv.
YOU vs YOU, ingen annan.

Ta hand om Dig och njut av en fantastisk sommar!
Starka kramar, J.