En sund livsstil innebär inte Elitnivå.

En väldigt vanlig fras som jag ofta får höra är; ”Jag vill ha en fitness-kropp men utan att tävla”. Ur samma sekund som detta går in genom mina öron så startar också mina varningslampor på full effekt. Denna fras är en fras skapt ur ett skev ideal kring hur en kropp normalt sett ser ut och hur en kvinnokropp rent naturligt också bör se ut, för att kunna fungera som den skall.

Det jag därför vill poängtera med detta inlägg, att en sund livsstil där vi gör dagliga och aktiva val för att få vår kropp att må bra, är långt ifrån det som krävs för att hamna i en fysisk form där alla genetiska och naturliga förutsättningar är förbi, och kroppen istället ställs i extrema tävlingssammanhang. Därför är det också så otroligt viktigt att man kan skilja på vad som är en vältränad och hälsosam kropp, gentemot vad som är en tävlingsform. Att ställa krav på sig själv till en nivå där det klassas som extremt, bör man också vara väl medveten om att det i sin tur kommer att kräva extrem disciplin både kring kost och träning, för att ta sig dit. Så, för Din skull – blanda inte ihop elitnivå med vad som är en hälsosam livsstil under en lång och hållbar tid.
Varför har elitidrottare annars en karriär på ”enbart” x antal år?
Svar: På grund av den enkla anledningen att det inte är hållbart i livslång tid. Oavsett sport, så är en hälsosam nivå och extremsports-nivå, ofta två skilda saker. Därav namnet EXTREM-sport.

Skärmavbild 2017-07-20 kl. 15.41.51.png

Jag själv väljer att tävla då det utmanar mig både mentalt och fysiskt, då jag är en person som älskar utmaningar och att ständigt jaga förbättring. Om det så är att pressa mina fysiska eller mentala nivåer, så drivs jag av att göra det som annars kan verka omöjligt. Däremot, så är den form jag besitter under tävling, Inget som jag behåller under resten av året. Under den korta tävlingsperiod är formen i det extrema, för att resten av året återgå till en fylligare figur med en högre fettprocent ihop med en starkare och mer energisk fysik. Charmen med att älska sin kropp i alla former. Utan att kunna göra det, kan jag inte heller utvecklas. Om jag så väger 10 kg plus eller minus, så är det fortfarande mitt sunda tänk kring förhållandet mellan kost och träning som gör att jag min livsstil.

Så för din skull, en sund livsstil med kloka val kring vad du stoppar i dig och att du rör på dig – det är sunt. Och det är något helt annat än vad en elitsatsning inom fitness eller bodybuilding är. Så fokusera på vad som är relevanta mål, där målen också är SNÄLLA mot vad du vill och kommer kunna utföra för. När målsättningen blir skyhög ställs också kraven på vända, vilket i sin tur skapar både fysiskt och psykiskt stress. Där vi hamnar så långt ifrån hälsa och välmående som vi bara kan komma.

Skärmavbild 2017-07-20 kl. 15.41.03.png

En sund inställning där kosten består av bra och hälsosamma råvaror, som din kropp mår bra av!

En sund kropp och en sund inställning, då kan vi också skapa en sund och hållbar livsstil, som du tar med dig livet ut.

Ta hand om er.
Starka kramar, J.