Dra i handbromsen – innan det är för sent.

Från sängen till förskolan, från förskolan till jobbet, från jobbet till träningen, från träningen till bilkön till mataffären. Listan fortsätter längre och längre i en rasande fart med en hastighet högre än Superman själv.

Året är 2017 och tabellerna för vår stressnivå går spikrakt uppåt. Inte är det heller då någon slump att just stress också toppar listorna för den vanligaste orsaken till sjukskrivning.
Att sedan då människan inte tar detta på allvar, för att man helt enkelt inte ”hinner” fundera över det, är frågan om vi skall skratta eller gråta?

Att stress finns i både positiv och negativ form, är något som många säkert känner till. Den positiva stressen bidrar istället till en liten press som också gör att vi skärper kroppens sinnen och presterar bättre. Gränsen dock må vara hårfin. Från att stressnivån påverkar oss positivt, kan det inom loppet av såväl timmar som dagar, övergå till något som helt plötsligt inte känns lika behagligt och utmanande. Våra listorna på det som skall hinnas med görs istället både längre och på kortare tid.

Skärmavbild 2017-11-08 kl. 16.56.23.png

Du har säkert upplevt stressen av att vara sen till bussen och behöva rusa den sista biten. Men med andan i halsen så försvinner också den korta stressen igen när du väl sitter ned i lugn och ro. Där skiljer sig också kortvarig stress mot den som underhålls under längre tid. För att inte gå för djupt i ämnet så är det alltså inte denna stress påväg till hållplatsen som är farlig, utan den stress där listorna blir för långa, då tiden inte tycks räcka till och du upplever dig otillräcklig. Känner du igen dig? Om Ja, då är det kanske hög tid att tänka till och fundera på att dra i handbromsen.

Många gånger så skapar man dessa stressmoment själv, allt från att man vill prestera högt och sätter för orimliga krav, på en för kort tid. Oavsett vad den bakomliggande faktorn är, så är det viktigt att ta varningssignalerna på allvar. Vilket också kan vara väldigt personligt hur Du eventuellt upplever just dessa. En dag kan denna bägare som dag för dag fylls med några extra droppar, totalt välla över. Den dagen – låt den inte inträffa. Dra åt kranen i tid innan det är för sent, för konsekvenserna kan bli otroligt mycket större än vad många tror.

Jag är en person som älskar att ha mycket att göra med många projekt i rullning, då jag trivs med detta. Men, man skall inte glömma att det faktiskt kan bli för mycket – även av det goda. Det är sällan jag har upplevt stress på det sätt som jag däremot gjorde för några veckor sedan. En kortare och mer stressig period upptill en sliten kropp efter en lång diet, kom det då som ett brev på posten att min kropp en dag totalt sade ifrån. En känsla som inte alls var behaglig, därav att jag också väljer att skriva ett inlägg om stress.
För att Du inte skall göra samma misstag som jag upplevde. Jag kände mig yr, frusen och helt utmattad, så för första gången på hela året bokade jag av mina klienter (som för övrigt var fantastiskt förstående) och åkte hem. Från klockan elva på förmiddagen så låg jag i sängen hela dagen och sov, något min kropp verkligen behövde. Jag tog total vila från den egentliga träning, i hopp om att verkligen komma till ro och stressa ned.
Kroppen är fantastisk, dagen efter var jag fortfarande något trött i kroppen, men med den varningssignalen som jag fick, tog jag det verkligen på allvar. En gång, och aldrig mer.

Att varje dag ha fullspäckade scheman från morgon till kväll, kan för många låta fascinerade, men vilket pris är du beredd att betala? Ingenting väger tyngre än din egen hälsa.

Skärmavbild 2017-11-08 kl. 16.54.12.png

Få saker får mig att stressa ned så mycket som stilla skogspromenader, med endast fågelkvitter och vindens sus som i bakgrunden.

Med det sagt, det må låta klyschigt men lyssna på din kropp och dess signaler. Det är det enda sätt som den kan kommunicera via, så ta dem på allvar och dra i handbromsen innan det är för sent.

Ta hand om er, och må väl.
Starka kramar från J.