Sedan när blev mat Din största fiende?

Få saker gör mig så berörd och illa till mods som människors väldigt osunda beteende gällande mat, med så kallade ätstörningar. Det kan vara allt från människors rädsla till vissa vanliga råvaror, olika former av kolhydrater eller att det går så långt som att vissa väljer att inte behålla maten för att dämpa den stora ångest som detta ger, och utveckla såväl Anorexi och Bulimi. Det är dags att tala allvar, detta är inget att vifta bort med en axelryckning och lämna till skuggan av att man är ”hälsosam”. Detta är ett enormt stort problem där din egen hälsa och välmående sätts på spel, både nu och för all framtid.

Det skär rent i mig att sätta mig ned att skriva om detta ämne. Men jag kan inte se på obemärkt när jag vet hur vanligt detta sorgliga fenomen är, och om jag så kan få såväl en människa på andra, bättre tankar – då är det värt varenda sekund av engagemang från mitt håll.

IMG_1104.JPG

Kost, mat, föda. Kalla det vad du vill. Ett ämne som totalt eskalerat i vad man skall äta, får äta eller bör äta för att få den där ”perfekta kroppen”. Men det är också precis detta, som sätter igång all denna tankeverksamhet som snurrar runt i huvudet på väldigt många, likt en irriterande fluga kring matbordet. Mat som skall vara vårt bränsle, vår energi och det som ger oss ork, glädje och energi till att hitta på allt det roliga som livet bjuder oss på, blir istället för många dess totala motsats och största fiende. Det vi stoppar i oss skall istället förbrännas och gärna till det dubbla. När blev det såhär?

I allt detta kaos, för det är precis vad jag vill kalla det – kaos, så har alltför många också på vägen tappat bort sig själva. Istället för att må bra, äta god och hälsosam mat så snurrar alla skeva tankar kring vad som händer om du äter för mycket eller ”fel”. Hjärnan går varm för att klura ut vad nästa måltid skall bestå av så att jag får den där platta magen eller de stora och välsvarvade formerna jag drömmer om. Stopp. Vad hände med klassisk, bra och hederlig mat i bra mängder? Om du så äter dig tokmätt en dag, så kommer kroppen så fantastiskt att reglera detta, för nästa dag kanske du råkar missa ett mellanmål eller tar en snabb lunch i farten på stan och kroppen löser det också. Att se svart på vitt i allt vad vi stoppar i oss, kommer göra allt annat än gott. Att genomsyra varenda innehållsförteckning med ditt största förstoringsglas, vad ger det dig?

Skärmavbild 2018-07-10 kl. 13.40.03.png
Skärmavbild 2018-07-10 kl. 13.45.20.png

Att ”ha koll” innebär inte att du inte kan äta precis vad du vill om det så heter lördag eller onsdag. Sommaren vet vi alla att det ofta innebär en extra glass eller två mitt i veckan, men likaså kommer också en vinter då glassen inte lockar en varm tisdagseftermiddag. En nyttig måltid kommer inte göra dig hälsosam och sund, medan en ”onyttig” (vad det nu innebär) inte kommer göra dig överviktigt eller onyttig för resten av ditt liv. Se helheten.

Om du känner ångest, stress eller har skeva tankar kring vad du stoppar i dig gentemot din kropp, så lyssna. Det är viktigt. Det är något som absolut inte skall tas för en axelryckning eller skämtsam kommentar. Lyssna nu och inte sedan. Den mat du stoppar i dig skall hjälpa dig, och det som får dig att må bra. Absolut inte motsatsen.
Om du däremot ändå förmodan känner motsatsen, försök be om hjälp. Berätta för din livspartner, en kompis, en familjemedlem eller någon annan du håller kär. Din hälsa är viktig, och det blir inte bättre om du inte arbetar för det. Och då givetvis åt rätt håll. Det må låta hårt, men det maniska beteende dessa känslor drar med sig kan förstöra ditt liv, inte bara nu utan för all framtid. Så ta tag i det – ta dig själv i handen och berätta för någon som sedan kan hjälpa Dig. Mat är Din vän, inte din fiende.

Ta hand om Dig, och glöm inte att det finns alltid hjälp att få på ett eller annat sätt!

Starka kramar, J.