Kycklingpaj med knaperstekt bacon

Det är få maträtter som går att variera i den mängd som just paj. Allt från matiga pajer med all världens ingredienser till söta pajer i form av frukt, bär etc. Dessutom ofta en otroligt uppskattad rätt i alla åldrar och perfekt att förbereda för ex bjudning och bara värma på i ugnen när det är dags för mat.
Jag som ÄLSKAR att experimentera fram nya recept, testa och utvärdera för nyttiga alternativ på ”vanlig” och klassiska rätter, gjorde därför igår en helt underbart krämig paj med en smakrik fyllning av både kyckling, Ajvar Relish och knaperstekt bacon. Dessutom, som om inte smakerna vore nog är den dessutom fullproppad med nyttigheter och högt proteininnehåll. En paj som Ni helt enkelt måste testa!!

Skärmavbild 2018-08-09 kl. 10.12.38.png

Ingredienser, 6 port.
Pajskal:
230 g avrunna kikärtor
1 nypa salt och peppar
1 tsk oregano
1 tsk timjan
2 msk olivolja
3 msk rismjöl

Fyllning:
400 g kycklingfilé
2 ägg
1 dl äggvita
2 dl lättkvarg
1 röd paprika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl ajvar relish (ICA stark)
(1 pressad vitlöksklyfta, valfritt)

100 g kalkonbacon
75 g riven, mager ost, Arla 12%

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 100 grader för att förgrädda pajskalet.
2. Mixa samman de avrunna kikärtorna till en slät smet med en mixer eller i en matberedare. Blanda i resterande ingredienser till pajskalet lite en slät deg.
3. Tryck ut i en ugnsfast form, ca 25-30 cm i diameter över alla kanter, även upp på sidorna. Nagga med en gaffel över hela skalet.
4. Låt stå i ugnen i ca 20 minuter tills att det har satt sig och blivit rätt hårt. Täck ev. över kanterna med lite folie så att dem inte bränns. Ta ut pajskalet och öka ugnen till 200 grader för gräddning av pajen.
5. Strimla/tärna kycklingfilén och stek den lätt i en stekpanna så den är nästan klar.
6. Lägg undan kycklingen och strimla baconet tunt, låt det stekas hårt så det blir knaprigt.
7. Tärna paprika i centimeterstora bitar och blanda sedan samman alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Häll i paprika och kyckling sist då det blir lättare att blanda vätskan slätt. Pressa i vitlöksklyftan om du önskar det.
8. Fyll pajskalet med fyllningen, toppa med knaperstekt bacon och riven ost.
Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter, se efter halva tiden och täck ev. med folie så toppen inte blir bränd.
9. Servera med en stor sallad och ev. något bröd som tillbehör! NJUT!

Skärmavbild 2018-08-09 kl. 10.12.47.png
Skärmavbild 2018-08-09 kl. 10.12.57.png

Innehåll/portion:
Protein: 31g
Kolhydrater: 14,6g
Fett: 13g
Kcal: 313

Hoppas att Ni gillar den lika mycket som vi! Låt mig gärna veta vad ni tycker, och fortsätt att Tagga mig i era bilder, det gör mig så glad!

Ta hand om Er och njut av fina Augusti!
Starka kramar, J.