Sötsyrlig Rabarberpaj

Inte är det mycket som slår kombinationen av sött och syrligt en varm sommardag! Dagen bjöd på en ledig eftermiddag så med famnen full av ett gäng vackra, krispiga rabarber så fixade jag därmed ihop en underbar rabarberpaj lagom till helgen! För er som vill testa, så kommer receptet här!

IMG_0353.jpg

Innehåll, 1 form á 8 bitar:
450 g rabarber
2 (över)mogna bananer
2 dl havregryn
40g wheyprotein, JFsupplements smak av Päronglass (går att utesluta, ersätt dock då gärna med ca 1 tsk vaniljpulver för ökad vaniljsmak)
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 ägg
6 st små Stevia sötningsuketter, spädes i 1 msk vatten
60 g rumstempererad kokosolja

Tillagning:
Sätt ugnen på 200grader.
Skala rabarbern och hacka i centimeterstora bitar.
Lägg rabarbern i botten av en rund form, ca 25cm i diameter.
Blanda samman resterande ingredienser till en smet i en bunke.
Täck rabarbern med smeten och bred ut till ett jämt lager som täcker hela formen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter, tills pajskalet har fått fin, gyllene färg.
Servera med en klick Njie vaniljpudding eller Njie vaniljsås! Smaklig spis!

Innehåll/bit: (inkl. Njie VaniljPropud, 50g)
Protein: 6,5 (11,5)
Kolhydrater: 14,6 (16,9)
Fett: 9,2 (9,9)
Kcal: kcal 171 (207)

IMG_0351.jpg

IMG_0354.jpg
IMG_0350.jpg
IMG_0352.jpg

Njut av sommaren, trevlig helg!

Starka kramar, J.

Jennys proteinrika frukt & nötlimpa

En lugn helg med altandörren öppen ut mot skogen och doften av nybakat bröd som sprider sig från ugnen. Ljumna skivor av ett grovt, proteinrikt och saftigt bröd redo att fylla picknickkorgen. Mer än så behövs inte för att göra min dag komplett, håller Ni med?
Som alltid när jag bakar så är det enkla och smidiga bakverk som sköter sig bra själva, dessutom fyllt med protein, god torkad frukt och nyttiga fetter från fröna! Ett recept som ni helt enkelt måste prova!

IMG_0088.jpg

Ingredienser, 1 limpa, á 12 skivor.
2 dl hela havregryn
5 dl dinkelmjöl alt. havremjöl (mixa havregryn i en matberedare eller stavmixer till ett slätt mjöl)
1 dl linfrön
1/2 dl pumpafrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 msk flytande honung
1 dl russin
1 dl hackade aprikoser
1 dl hackade hasselnötter
2,5 dl lättkvarg + 2-3 dl vatten

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 200 grader och fyll en brödform ca 12×25 cm med ett bakplåtspapper.
2. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.
3. Rör till sist ned lättkvargen och vatten, börja hellre med lite för lite vatten och utöka om degen blir för fast. Den skall vara rejält kladdig, mer likt degig ”smet”.
4. Häll i smeten i formen och toppa med lite havregryn för fin garnetyr.
5. Låt stå i ugnen ca 45-60 minuter. Jag provsticker alltid mina bröd med en baktermometer, och se till att brödet i mitten når upp till 98 grader, så det inte riskerar att bli döbakat.
6. Ta ut ur ugnen och luft ut bröden från formen, låt stå kvar i pappret på ett galler och svalna. Servera med ex kalkonskinka, gurka och lite sallad, och du har en helt underbar frukost eller mellanmål!

Innehåll, per skiva, beräknat Dinkelmjöl:
Protein: 7,3
Kolhydrater: 31
Fett: 5,5
Kcal: 195

Innehåll, per skiva, beräknat Havremjöl:
Protein: 6,4
Kolhydrater: 21
Fett: 5,75
Kcal: 166

IMG_0089.jpg
IMG_0092.jpg
IMG_0091.jpg

Hoppas att ni älskar brödet, och berätta så gärna vad ni tycker om det eller tagga mig i era bilder!

Ta hand om Er och ha en helt underbar söndag i solskenet!
Starka kramar, J.

Sommargod hallonpaj

Nyttigt, gott och somrigt förklarar denna fantastiskt ljuvliga, varma hallonpaj med ett knäckigt och proteinrikt täcke! En klick vaniljsås till det och sommarfikan komplett på en filt i skuggan! I en sund och hållbar livsstil, så sitter en bärpaj aldrig fel!

Skärmavbild 2018-05-21 kl. 15.14.35.png

Innehåll, 8 bitar:
200 g hallon
2 dl havregryn
1 väl mogen banan
1 dl wheyprotein, JFsupplements smak av Päronglass
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 ägg
2 tsk flytande honung
60 g rumstempererad kokosolja

Tillagning:
Sätt ugnen på 200grader.
Lägg hallonen i botten av en rund form, ca 25cm i diameter.
Blanda samman resterande ingredienser i en bunke.
Täck hallonen med degmassan och bred ut till ett jämt lager som täcker alla bär.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter, tills pajskalet har fått fin, gyllene färg.
Servera med en klick vaniljpudding eller Njie vaniljsås!
NJUT!

Innehåll/bit:
Protein: 5
Kolhydrater: 12
Fett: 9
Kcal:149 kcal

Skärmavbild 2018-05-21 kl. 15.14.59.png

Skärmavbild 2018-05-21 kl. 15.15.07.png
Skärmavbild 2018-05-21 kl. 15.15.27.png

Hoppas ni tycker om pajen MINST lika mycket som vi gjorde! Och glöm inte, en sund livsstil behöver inte innefatta torra och tråkiga matlådor. Nyttigt kan också vara gott, och det skapar också ett så mycket gladare och roligare liv!

Ta hand om Er och må väl.
Starka kramar, J.

Asiatisk lövbiffswok med mangosalsa

Strimlad lövbiff, nudlar och en sötsyrlig mangosalsa med både söt mango, het chili och syrlig lime. En smakrik och otroligt god kombination som tillsammans bildar en färgstark, fräsch och nyttig rätt.

IMG_8774 2.jpg

Ingredienser; 1 port.
35 g risnudlar, Santa Maria
140 g lövbiff
70 g färsk mango
Ca 2 cm röd chili (justera efter önskad hetta)
1/2 lime
1 tunn skiva rödlök
1/2 dl gurka
Ca 1/3 dl hackad koriander
Salt

Tillagning;
Sätt på vatten till risnudlar och salta. Koka nudlar enligt anvisningar och skölj därefter med kallt vatten.
Hacka mango och gurka i fina små tärningar. Finhacka rödlök och chili i små bitar. Blanda samman de hackade ingredienserna i en liten skål och pressa över lime. Häll över lite salt och blanda om. Låt stå i några minuter medan du gör resten.
Strimla lövbiffen och stek snabbt i en telfonpanna med valfria kryddor.
Lägg upp risnudlar, wokad lövbiff och mangosalsan på en tallrik och toppa med hackad koriander!
Servera och NJUT!

Innehåll/portion:
Protien; 34
Kolhydrater; 46
Fett; 4
Kcal; 360

IMG_8773.jpg

IMG_8776.jpg
IMG_8778 2.jpg

Pestopasta med kyckling & champinjoner

Våren är här och vad passar bättre om inte utflykter i solen! Denna rätt går ypperligt att äta såväl varm som kall, och är dessutom otroligt smakrik samt fylld av näringsrika livsmedel. En enkel, snabblagad och hälsosam rätt som passar såväl varm i solstolen på altanen, som kyld i en matlåda på utflykten!

IMG_8662.jpg

Ingredienser, 1 port.
35 g kikärtspasta, Fusilli (Risenta)
120 g färsk kyckling
80 g färska champinjoner
100 g zucchini
Salt, peppar, lökpulver + ev. övriga, valfria kryddor
5 g Pesto Basilika
5 g Rödlök (topping)

Tillagning;
1. Koka pastan enligt anvisningarna.
2. Hacka kyckling, zucchini och champinjoner i centimeterstora bitar.
3. Fräs kyckling och grönsaker med kryddor tills kycklingen är klar.
4. Töm av pastan och blanda ned den frästa blandningen i pastan. Blanda även ned peston och rör runt tills allting är väl blandat.
5. Toppa tallriken med fint hackad rödlök och en god sallad! NJUT!

Innehåll:
Protein: 36g
Kolhydrater: 22g
Fett: 10g
Kcal: 335

IMG_8667.jpg
IMG_8666.jpg
IMG_8665.jpg
IMG_8663.jpg
IMG_8664.jpg


Hoppas att ni kommer att älska rätten lika mycket som jag gjorde! Enkelt, nyttigt och otroligt gott! Och glöm aldrig; nyttig mat ÄR gott och en hälsosam livsstil kan innefatta ofantligt många och goda rätter som gör gott för såväl kropp som knopp!

Ta hand om Er och må väl!
Starka kramar, J.

Pestotäckt kyckling & rostade rotfrukter

Kyckling – min absoluta favoritkälla när det kommer till protein! Så varför inte lyxa till denna råvara och låta den täckas av ett smakrikt och krämigt täcke av kvarg och pesto? Servera ihop med knapriga rotfrukter och du har en smakrik och hälsosam rätt, som passar såväl i matlådan som en lördagskväll!

IMG_7438.jpg

Ingredienser, 1 port.
150 g kycklingfilé
30 g lättkvarg
10 g paprika pesto (jag använde Coops egna)
50 g vardera av potatis, palsternacka och morot

Tillagning:
Sätt ugnen på 225 grader. Slanta rotfrukterna tunt och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Salta och krydda med övriga, valfria kryddor.
Putsa kycklingfilén och lägg i en ugnsfast form. Blanda samman lättkvarg och pesto och bred på i ett jämnt lager över kycklingfilén. Ställ in både kyckling och rotfrukter i ugnen och låt gå ca 15-20 minuter, tills kycklingen är genomstekt.
Servera med rotfrukterna och en god sallad!

Innehåll/portion:
Protein; 38
Kolhydrater; 19
Fett; 8
Kcal; 311

IMG_7440.jpg
IMG_7441.jpg
IMG_7443.jpg
IMG_7439.jpg

Lycka till med rätten och låt mig gärna veta vad ni tyckte, det är SÅ roligt att se er laga recepten!

Ta hand om Er och må väl!
Starka kramar, J.

Bakad sötpotatis med kalkonröra

Sött och salt, mjukt och knaprigt, varmt och kallt. Tillagning 5-10 minuter. Denna rätten – den har ALLT! När människor påstår sig ”inte har tid” att laga nyttig mat, då handlar det inte om tid utan om kunskap och engagemang. Därför ville jag idag göra en rätt till Dig som har tiden knapp, för lättare än såhär blir det inte! Alla skall kunna äta mat som är bra för både knopp & kropp!

IMG_7201.jpg

Ingredienser, 1 port.
125 g, ca 1/2 medelstor sötpotatis
100 g lättkvarg
1/2 vitlöksklyfta
50 g kalkonskinka
Svartpeppar, salt
Rödlök

Tillagning:
Dela sötpotatisen på mitten och lägg på en tallrik. Salta försiktigt på halvorna med den delade sidan uppåt. Ställ in i micron på full effekt ca 4-5 minuter.
Medan sötpotatisen tillagas i micron förbereder du röran. Pressa vitlöken i kvargen och blanda i salt och peppar. Hacka eller klipp kalkonen i centimeterstora bitar och rör i.
Ta ut sötpotatisen och stick hål med en gaffel och ”öppna” den något. Lägg på rören och toppa med finhackad rödlök. Servera med sallad och NJUT!

Innehåll/portion:
Protein: 22
Kolhydrater: 31
Fett: 1
Kcal: 220

IMG_7196.jpg
IMG_7202.jpg
IMG_7200.jpg
IMG_7199.jpg
IMG_7198.jpg

Detta kan ha varit den godaste snabbmaten jag har ätit, i form av nyttigheter!

Hoppas att ni tycker om den minst lika mycket som jag! Låt mig isåfall mer än gärna veta det, så tagga mig gärna i bilder etc!

Ta hand om Er.
Starka kramar, J.

Syrlig curry-kyckling med sting

Curry och kyckling, en klassisk smakkombination i allt från grytor, kalla röror eller varför inte i en stark och proteinrik måltid, perfekt att fylla matlådan med? Denna rätt gick dessutom på endast 15 minuter att laga, vilket aldrig är ett minus! Starkt och syrligt i en frisk och god kombination från curry, sambal oelek och pressad citron!

IMG_7002.jpg

Ingredienser, 1 port.
150 g kyckling
1 dl kikärtor, avrunna (ca 70g)
Salt, peppar
Curry efter smak, ca 1 krm
1 näve babyspenat
1/4 gul lök
1/2-1/4 tsk sambal oelek (testa hellre med för lite än för mycket då Sambalen är mycket stark, och se vilken hetta du föredrar i rätten)
1/4 Citron

Tillagning:
Strimla kyckling och stek i en teflonpanna med salt, peppar och curry. Hacka löken smått och låt fräsa med. Sila av kikärtsspadet och blanda med de avrunna kikärtorna i pannan tillsammans med sambalen. Avsluta sist med 1 näve babyspenat och pressa över citron över blandningen i pannan, och låt gå ca 30-60 sekunder till.
Servera rätten antingen som den är med sallad, eller även med en kolhydratsskälla som potatis, rotfrukter, ris, bulgur eller risnudlar beroende på behov och hunger.

Innehåll/portion:
Protein; 38g
Kolhydrater: 14g
Fett: 6
Kcal: 276

IMG_6999.jpg
IMG_7003.jpg
IMG_7004.jpg
IMG_7001.jpg

Lycka till med maten, och hoppas att ni tycker om receptet!

Ta hand om Er!
Starka kramar, J.

Knaperstekt lax med krämig saffranspasta

Är det något jag tycker om när det kommer till mat så är det texturer! Dvs olika ”yta” i maten, ex mjuk, hårt, knaprig, saftig osv. Så idag blev det därför en härlig och färgstark rätt med en god blandning av just texturer. Jag hittade också häromdagen ett paket saffran som blivit över sedan julbaket, så vad passade väl bättre om inte en rätt med just saffran! Dagens enkla maträtt funkar lika bra till vardag som helg, eller varför inte i en matlåda ute i skidbacken såhär i sportlovstider?

IMG_6711.jpg

Ingredienser, 1 port:
1 laxfilé á 125 g
40 g bönpasta, ex Risenta/Ica Gott liv
50 g naturell lättkvarg
ca 1/4-1/3 påse saffran
5 cm riven zucchini
Salt, peppar
Sockerfri Grillkrydda/Fajitakrydda/Aromat

Tillagning:
Koka pastan enligt anvisningar i ca 3-5 minuter. Salta vattnet så att pastan tar smak. Häll sedan av och kyl med kallt vatten, låt gärna svalna en stund.
Krydda laxsidan med grillkrydda, fajitakrydda och lite aromat och stek så att den får en hård yta. Låt den ligga på ordentligt!
Medan laxsidan steks i en teflonpanna förbereds såsen. Blanda lättkvarg med saffran och salt. Låt pastan svalna ordentligt (koka ex i förväg) och blanda ned saffransåsen till en krämig mix. Om du häller på såsen för tidigt på den varma pastan kommer kvargsåsen att bli rinnig av värmen, så låt den gärna svalna ordentligt. Riv sist ned zucchini i pastan, salta och peppra. Servera med den knaperstekta laxen och en god sallad!
NJUT!

Innehåll/portion:
Kcal; 430
Protein; 48g
Kolhydrater: 11
Fett: 21

IMG_6712.jpg
IMG_6713.jpg

Hoppas att ni gillar rätten lika mycket som jag!
Njut av vinterkvällen och ha en fin start på en härlig vecka.

Starka kramar, J.

Jennys Superlimpa

Det är många gånger jag har testat varianter på nyttigare bröd, men lika fort som man börjar mixtra med både mjölsorter och jäsningsmetoder så riskerar man också att få både platta, tråkiga och väldigt ”döbakade” bullar eller limpor utan varken god smak eller konsistens. Men, i helgen skedde äntligen motsatsen! En limpa med ett fantastiskt innehåll som också smakade ljuvligt, med en otroligt saftig och med härlig konsistens. Succé helt enkelt, och jag är så glad att jag äntligen har funnit min variant på ett fantastiskt gott bröd med lika gott innehåll för kroppen! Så för dig som är en lika stor brödfantast som jag, detta brödet är för DIG! Beskrivningen till Jennys superlimpa kommer här!

Skärmavbild 2018-02-01 kl. 14.46.13.png

Ingredienser, 1 limpa á 12 skivor. (Form ca. 10x25cm)
7 dl havregryn
2 ägg
3,5 dl naturell lättkvarg
2 tsk bikarbonat
1,25 tsk salt
1 potatis, normalstor (ca 100 g)
1 morot, normalstor (ca 100 g)
(se innehåll nedan)

Tillagning:
Sätt ugnen på 180 grader. Mixa samman havregrynen i en matberedare till ett mjöl. Blanda i bikarbonat och salt i mjölblandningen. Skala och riv potatis och morot på en talrik.
Vispa upp äggen med en elvisp och blanda därefter ned mjölblandningen, den rivna potatisen och moroten och rör till sist ned lättkvargen och rör runt till en kletig, jämn smet.
Ta fram en form och klä den med ett bakplåtspapper som du klipper av kanterna på av överflödigt papper. Häll i smeten och strö över lite hela havregryn ovanpå som dekoration.

Låt stå i ugnen i ca 50 minuter, sätt gärna en baktermometer i mitten av brödet och låt det gå upp till 98 grader i mitten av limpan, så att den inte riskerar att blir kladdig eller ”döbakat”.
Ta ut brödet ut ugnen, och stjälp upp det på ett galler och täck med en bakhandduk. Låt svalna och avnjut med ett gott pålägg! NJUT!

IMG_6311.jpg
Skärmavbild 2018-02-01 kl. 14.46.26.png

Hoppas att ni kommer att tycka om brödet lika mycket som vi gjorde här hemma! Låt mig mer än gärna veta vad ni tyckte om det, och tagga mig gärna på Instagram så får jag se era fina limpor!

Ta hand om Er och mår väl!
Starka kramar, J.

Innehåll per limpa:
Protein: 73gram
Kolhydrater: 156gram
Fett: 27gram
Kcal: 1240

Innehåll per skiva:
Protein: 6gram
Kolhydrater: 13gram
Fett: 2,25 gram
Kcal: 103