Hur hanterar jag stress?

Hej på er!

Alla är vi människor och får känna på stress mer eller mindre under vår vardag. Vissa är mer känsliga än andra och det tar olika lång tid tills man lär sig hur man ska hantera det. Något som jag anser är stressande för mig kan vara en trevlig sak för en annan och tvärtom. Vi möter ständigt på olika typer av situationer som testar oss och reaktionen kan vara dess olika.

I en tävlingssatsning kan man lätt känna en stress pga en känsla av att man inte har kontroll över hur kroppen alltid ska svara och reagera. Vi tjejer har mens som kan påverka kroppen och olika faktorer kan sätta en käpp i hjulet om man säger så. Hur bra man har sovit och hur man mår psykiskt också några exempel på faktorer som kan påverka dina resultat du vill uppnå, då är det viktig att ha en helhetsyn. Höga krav som man har på sig själv kan framkalla stress. Alla vill oftast leverera och prestera så bra som möjligt varje dag. Om vi ska utgå ifrån en tävlingsdiet så kan jag med erfarenhet säga att det kan framkalla en känsla av stress och ensamhet. Träningen, matlagningen och förberedelser för att vardagen ska rulla på så bra som möjligt är något som en atlet mestadels gör på egen hand. Vännerna planerar olika restaurangbesök och aktiviteter samtidigt som du behöver lägga tiden till att vara på gymmet eller handla inför kommande dagar. Då är det viktigt att tänka positivt och påminna dig att tiden kommer för sånt senare, efter genomförd tävling – som kan vara just ditt mål här och nu! Man får våga prioritera sig själv samtidigt som man ger tillbaka på ett annat sätt. Bara för att ett visst restaurangbesök inte passar dig kan man finna andra alternativ som att ta en kopp te hemma hos någon eller på ett mysigt cafe, gå på en mysig promenad eller bio. Hitta lösningar där ni kan finna varandra halvvägs!

28471190_10155615037204865_3627250725018402816_n.jpg

Mina 5 tips på att motverka stress

  • Stäng av mobilen och datorn
    Att ständigt vara uppkopplad på sociala medier är något jag känt kan påverka mig negativt i form av stress. Då lägger jag undan mobilen, i jackan eller i en låda några timmar. Sov inte med den i sovrummet, använd en vanlig väckarklocka. Stäng av datan för en stund.

    Lyssna på en avslappningsövning
    Det går att googla fram olika typer av avslappningsövningar. In med ett headset, lägg dig bekvämt och ostört – lyssna!

    Ta djupa andetag
    Stanna upp med det du gör och ta några djupa andetag. Glöm inte att också andas ut ordentligt, så det inte blir fortsatt ytlig andning.

    Allt löser sig
    Ja, allt löser sig i slutändan. Vad är det värsta som kan hända? Ta de lugnt!

    Papper & penna
    Magi! Skriv ner allt du har i huvudet, på ett vanligt papper med en penna så du får det nedskrivet och har något att vila tankarna mot. Skriv! Om du inte har det till hands, använd mobilen och anteckna.

Ta hand om er!

Kram Lisa