Nybörjare kring tävlandet?

God dag!

Har du tänkt börja tävla eller har tankarna kring det i framtiden?
Med detta blogginlägg beskriver jag några faktorer man bör tänka på och vad som förväntas komma hända under resans gång.

Först och främst rekommenderas att du tar i kontakt med en person som är insatt i tävlingsvärlden samt har väldigt bra koll på kost och träning. Personen i detta fall lär bli din coach och ska vara 110% ärlig med dig. Många därute som enbart är ute efter pengarna de får utav coachning och lurar in sina klienter för tidigt att tävla fast fysiken inte har utvecklats tillräckligt för att slåss om pallen ( ifall ditt mål är att vinna ).

Måste fråga dig själv, finns tiden för det?
I vanliga fall behövs det ca. 8-15 veckors diet och hård träning beroende på hur din nuvarande form ser ut. Normalt sätt påbörjas en diet långsamt med fortfarande rätt så högt kaloriintag med enbart styrketräning 1 gång om dagen vilket gör att din energi är relativt högt. Desto längre tid du kommer in i dieten och närmar dig tävlingen blir energin lägre, mindre fokus och allmänt långsam i vardagen ( Nu talar jag generellt, finns personer som är på topp dieten ut ). Detta på grund av att energiintaget minskas och möjligtvis ett extra cardiopass slängs in i träningen för att komma ner i de få fett procenten som krävs för att stå på scenen.
Med detta menas att mycket av det sociala livet sätts på spel, även jobb/skolmässigt. Tar mig själv som exempel där jag la skolan på paus för att finns inte tillräckligt med fokus. Jobbat under dietens gång istället men har inte kunnat jobba heltid och även tagit ledigt mina sista veckor för att jag inte kan bidra med det jag ska på jobbet och även en hel del glömska förekommer!

Finns ekonomin för det?
Då detta är tillämpad till nybörjare så är det för tävlingar i Sverige. Kostnader som uppstår i samband med träning är följande:
Coachning : Coacher tar allt ifrån 1000 – 5000 kr / månad
Kost : Kostnader för kosten kommer möjligtvis inte öka än vad en normal personal äter. Beroende på hur kostupplägget är upplagt kan det öka och givetvis tillkommer det kostnader för kosttillskott.
Licens och team : För att kunna delta på en tävling krävs det att du betalar licens som kostar 800 kr och behöver även ett team att representera där de flesta tar 1000 kr.
Anmälningsavgift för tävling : Brukar ligga på ca. 500-600 kr
Spraytan : Kostnad på 1200 kr
Resan till och från tävlingen samt hotell : Ifall du inte bor i staden bör man åka till platsen dagen innan för registrering vilket krävs att du bor i hotell över natten till tävlingen.
Kläder till scenen: Detta är väldigt varierande, men en uppskattning för ett startkit för herrar är ca 1000 sek och för damer 3000 sek (som dock kan bli betydligt dyrare)
Posering : Ifall din coach inte kunnig inom posering krävs det att du anlitar en person som lär dig vilket är väldigt väldigt viktigt.

Viktigaste av allt är ditt välmående Många många mår väldigt dåligt under sista biten på dieten. Även efter dieten då de fastnar i en ”bubbla” de inte kan ta sig ut. Det är absolut inte hälsosamt att ligga på så lågt fettprocent man gör på scenen. Vissa vill förbli i den formen vilket är farlig för din hälsa. Vissa har längtat så mycket på att äta att de äter upp sig och förlorar allt som har med träning och hälsa att göra.

Så ha det i åtanken att innan en tävlingssatsning att du kommer tillbaks till den balanserade livsstilen efteråt

28928372_1984685084879131_1061931899_o.jpg