Karolinska Institutet: Muskelförtvining motverkas med träning

Home Forums BODY.se: Nyheter om kroppskultur Karolinska Institutet: Muskelförtvining motverkas med träning

  • This topic is empty.
Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #96791
    #1061963

    [http://info.ki.se/article_se.html?ID=4673 Karolinska Institutet: Muskelförtvining motverkas med träning]
    En dryg halvtimmes effektiv träning under 90 dagars sängvila. Det räcker för att motverka förtvining av musklerna, visar en avhandling från Karolinska Institutet.

    Människan har genom evolutionen utvecklats för regelbundet muskelarbete. Om musklerna inte får arbeta förtvinar de och deras funktion försämras. Detta kan ske efter en skada eller sjukdom, men även till följd av en stillasittande och inaktiv livsföring. Liknande förändringar ses hos astronauter som vistas i tyngdlöshet. Framför allt drabbas de muskler som arbetar mot gravitationen och håller oss upprätta, till exempel vad- och knästräckarmuskulatur. Det är angeläget att hitta sätt att motverka de negativa effekter som inaktivitet eller vistelse i tyngdlöshet leder till.

    Läkare Björn Alkner har i sin avhandling studerat effekten av långvarig avlastning på skelettmuskulaturens funktion, storlek och sammansättning samt hur styrketräning kan motverka de negativa effekterna.

    En styrketräningsapparat, som till skillnad från traditionell utrustning är oberoende av gravitation, har utvecklats. Denna visade sig vara användbar och effektiv vid träning under 110 dagars simulerad rymdstationsvistelse i en kammare.

    Effekten av total muskelavlastning under en längre tid * 90 dagars sängvila * med eller utan styrketräning, studerades sedan. Muskelstyrkan och muskelstorleken mättes före, under och efter sängvilan. Resultaten visar att vadmusklerna förtvinade mer än knästräckarna. Muskelförtviningen motverkades för knästräckarna och mildrades för vaderna med styrketräning utförd var tredje dag, totalt en halvtimmes effektiv träning per muskelgrupp under hela sängvilan. Efter sängvilan hade andelen muskelfibrer av snabb karaktär ökat i både vad- och knästräckarmuskulatur, något som inte har kunnat påvisas vid kortare studier. Denna förändring var mindre hos träningsgruppen. Muskelstyrkan bibehölls bäst i träningsspecifika övningar, vilket visar på betydelsen av funktionella tränings- och testprogram.

    Dessa resultat är betydelsefulla för utvecklandet av träningsprogram för astronauter, men också för andra grupper såsom äldre och patienter som drabbas av muskelförtvining till följd av sjukdom eller skada.

    Avhandlingens titel:
    Effects of unloading and resistance exercise on skeletal muscle function, size and composition in man

    Författare:
    Björn Alkner, institutionen för fysiologi och farmakologi, Karolinska Institutet

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.