Styrketräning bäst mot ryggont

Home Forums BODY.se: Nyheter om kroppskultur Styrketräning bäst mot ryggont

 • This topic is empty.
Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
 • Author
  Posts
 • #50825
  #121884

  Styrketräning bäst mot ryggont

  Människor som har ont i ryggen mår bättre av styrketräning än av annan träning som gympa eller löpträning. Det visar ny kanadensisk forskning.

  I studien fick en grupp försökspersoner antingen träna enbart styrka eller ägna sig åt mer rörelserelaterad träning under fyra månader.

  Bland de som styrketränade fick 60 procent mindre ont och var mer rörliga efter träningsperioden, jämfört med bara 12 procent i den andra gruppen.

  [http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/sokresult.asp?first=1&last=1&from_date=1990-01-01+00%3A00%3A00&to_date=2008-12-21+18%3A24%3A04&page=1&intUnitID=406&programID=406&nyheter=1&Artikel=2503596&formatid=1&strSearch=styrketr%E4ning]

  #121885

  Länken tycks inte fungera längre?

  Sa de någonting om diskbråck? Eller var det mest muskelvärk som blev bättre av styrketräning?

  #121886

  att träning är det bästa mot ryggont kan jag intyga, tryckte ihop dom 2 nedersta kotorna för ca 2 år sen, och nu efter ca 5 månader seriös träning så är det mycket bättre i ryggen men musklerna ser lite trasiga ut fortfarande i svanken, men det får man ju leva med haha :)

  #121887
  Ravioli wrote:
  Länken tycks inte fungera längre?

  Sa de någonting om diskbråck? Eller var det mest muskelvärk som blev bättre av styrketräning?

  [http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=2503596]

  #121888

  Jag hade jätte mycket problem i ryggen innan jag köpte en ny kontorsstol. Jag beslutade mig för att gå till en kiropraktor och han rekommenderade en stol som heter Back App ([http://www.alter-ergo.se/]). Eftersom att jag sitter mycket i mitt arbete var han övertygad om att det skulle hjälpa mig. Man tränar nämligen ryggen samtidigt som man sitter på stolen. Jag trodde aldrig att det skulle fungera men jag har aldrig ont i ryggen längre och dessutom är den skön. Om man ändå ska köpa en ny kontorsstol eller bara stol till arbetet så rekommenderar jag denna starkt. [http://www.alter-ergo.se/] gå in på hemsidan eller kontakta mig på [mailto:miranda_edholm@hotmail.com].

  #1078447

  SBU – Statens beredning för medicinsk utvärdering skriver sammanfattande: [http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Ovrig/Akut-rygg–och-nacksmarta/ Om rygg och nacksmärta]

  Tyvärr är vår kunskap om hur man ska förebygga ont i ryggen och ont i nacken alltför bristfällig. Det behövs mycket mer forskning på det här området. Man skulle kunna tro att vi vet mycket om värdet av så kallade ergonomiska åtgärder (hur man anpassar en arbetsplats, till exempel arbetsställningar, till dem som jobbar där) men det gör vi inte. Man har också undersökt om till exempel olika slags korsetter är en bra metod för att förebygga ryggvärk, men det är det inte.

  Däremot har det på senare år kommit flera studier som är vetenskapligt tillförlitliga och som pekar i en och samma riktning:

  Fysisk träning är den mest effektiva åtgärden för att förebygga ryggvärk.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.