Home › Forums › Kost och Näringslära › Detta med näringsinnehåll.
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
27 maj, 2009 at 22:59 #63479Anonym anvandareMember27 maj, 2009 at 22:59 #425475Anonym anvandareMember
Som vi alla vet så innehåller ju Mjölk långsamma kolhydrater, men kollar man på innehållsförteckningen så står det:
Kolhydrater 5g
– Varav sockerarter 5gJag har alltid trott att det som är ”sockerarter” visar hur mycket som är snabba kolhydrater av alla kolhydrater, men det kan det ju inte vara då mjölk innehåller långsamma kolhydrater? Eller? Men vad innebär då ”Sockerarter”?
Såhär står det på Hemköps Yoghurt:
Kolhydrater 13g
– Varav sockerarter 3gSå då har jag alltid trott att den är nyttig för jag trodde att det vara var 3g snabba kolhydrater av 13g.
Hänger ni med? :p
28 maj, 2009 at 00:33 #425476Anonym anvandareMemberOlika långa/olika sorters kolhydratkedjor bryts ned till glukos i olika takt, av olika enzym/kroppsdelar.
GI säger inte allt, man måste titta på den totala mängden också, GL. Frosties har trots allt lägre GI än de vanliga flingorna…
28 maj, 2009 at 07:25 #425477Anonym anvandareMembermikaelj wrote:Olika långa/olika sorters kolhydratkedjor bryts ned till glukos i olika takt, av olika enzym/kroppsdelar.GI säger inte allt, man måste titta på den totala mängden också, GL. Frosties har trots allt lägre GI än de vanliga flingorna…
Ja men vad är då ”Sockerarter”? Det kan ju inte innebära att det som står under Sockerarter har högt GI (som jag trodde) eftersom det är lågt GI i mjölk?
28 maj, 2009 at 08:09 #425478Anonym anvandareMembershabo wrote:Ja men vad är då ”Sockerarter”[http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=12479&epslanguage=SV]
28 maj, 2009 at 10:28 #425479Anonym anvandareMemberOch sockermängden har inte mycket med kolhydraternas GI att göra. Stärkelsebaserade livsmedel har ofta högre GI än sockerbaserade.
28 maj, 2009 at 19:56 #425480Anonym anvandareMemberMen som t.ex i Yoghurten där är det 3 gram sockerarter vad är resterande 10 då? Kolhydrater är väl ”socker”?
28 maj, 2009 at 23:28 #425481Anonym anvandareMemberDet som anges specifikt är tillsatt socker, såsom just socker, honung, fruktsocker osv, beroende på produkt.
I mjölkprodukter avses oftast mjölksocker (bl.a laktos) som de naturliga sockerarterna.
Andra naturliga sockerarter (alltså ej tillsatta vid produktion) kan vara stärkelse (tex i ris och potatis), fruktsocker (tex i frukt och bär) och dylikt, alltså sånt som redan fanns i livsmedlen innan man blandade dem till en specifik produkt.
29 maj, 2009 at 06:20 #425482Anonym anvandareMemberEndura wrote:Det som anges specifikt är tillsatt socker, såsom just socker, honung, fruktsocker osv, beroende på produkt.I mjölkprodukter avses oftast mjölksocker (bl.a laktos) som de naturliga sockerarterna.
Nej laktosen finns i regel angiven som ”varav sockerarter”. Om du läser på mjölkpaketet brukar det stå så.
I just det här yoghrurtaexempel fattar jag inte alls vad de där 10 extra kolhydraterna kan vara. De tre grammen sockerarter borde ju vara just laktosen men vad som sedan är 10 gram kolhydrater som INTE anses vara sockerarter förstår jag inte. Kan ju knappast vara stärkelse.
Är du säker på att du läst helt rätt shabo? Är yoghurten naturell känns det ju mer troligt med 13 kcal från kolhydrater än 13 gram kolhydrater.
2 juni, 2009 at 16:44 #425483Anonym anvandareMemberEddie Vedder wrote:Nej laktosen finns i regel angiven som ”varav sockerarter”. Om du läser på mjölkpaketet brukar det stå så.I just det här yoghrurtaexempel fattar jag inte alls vad de där 10 extra kolhydraterna kan vara. De tre grammen sockerarter borde ju vara just laktosen men vad som sedan är 10 gram kolhydrater som INTE anses vara sockerarter förstår jag inte. Kan ju knappast vara stärkelse.
Är du säker på att du läst helt rätt shabo? Är yoghurten naturell känns det ju mer troligt med 13 kcal från kolhydrater än 13 gram kolhydrater.
Yoghurten är inte Naturell utan det är Hemköps egna yoghurt med Jordgubbs smak. Hur snabba kolhydrater brukar det vara generellt på Yoghurt med smak och naturell?
2 juni, 2009 at 17:13 #425484Anonym anvandareMemberExtremt långsamma.
GI är inte kopplat till kolhydratsorten (socker eller inte). Sockerrika livsmedel är inte alls nödvändigvis mer högglykemiska än stärkelserika.
5 juni, 2009 at 21:31 #425485Anonym anvandareMemberOm jag får göra en vild gissning så tror jag att dom tappat en etta, att det egentligen ska stå ”varav sockerarter 13 gram”…
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.