Fett o kolhydrater i samma måltid?

Home Forums Kost och Näringslära Fett o kolhydrater i samma måltid?

  • This topic is empty.
Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Posts
  • #86293
    #906571

    Det kommer inte att spela någon som helst roll vid ett någorlunda normalt ätande.

    Fettinlagring sker utan problem utan insulin.

    Att sätta upp nonsensregler typ ”food combining” för födointag kan visst leda till viktnedgång eller minskad fettökning, just därför att reglerna begränsar ätandet. Är man ”förbjuden” att äta fett tillsammans med annat än protein, kan man bara äta kaloririkt fett vid hälften av måltiderna = lägre kaloriintag. Någon annan mekanism bakom separerandet av näringsämnena som skulle påverka kroppssammansättningen vid ett fixerat energiintag med i övrigt samma makronutrientfördelning är till 99% hokus pokus.

    #906572
    King Grub wrote:
    Det kommer inte att spela någon som helst roll vid ett någorlunda normalt ätande.

    Fettinlagring sker utan problem utan insulin.

    Att sätta upp nonsensregler typ ”food combining” för födointag kan visst leda till viktnedgång eller minskad fettökning, just därför att reglerna begränsar ätandet. Är man ”förbjuden” att äta fett tillsammans med annat än protein, kan man bara äta kaloririkt fett vid hälften av måltiderna = lägre kaloriintag. Någon annan mekanism bakom separerandet av näringsämnena som skulle påverka kroppssammansättningen vid ett fixerat energiintag med i övrigt samma makronutrientfördelning är till 99% hokus pokus.

    Vad kan då hypotesen att separera näringsämnen härröra ifrån? Vet ju iofs att det finns massor med dravel och myter inom kost och träning som tycks dyka upp ur ingenting, men det måste väl finnas någon form av forskning/studie på ämnet. Har försökt hitta någon sån på PubMed men inte lyckats så bra (använder kanske fel sökord).

    Jag undrar mest därför att ju för närvarande går en kurs med en fd tävlingsbyggare som instruktör, som propagerar just för detta att separera näringsämnen, då främst protein och kolhydrater. Detta för att det krävs olika enzymer för att bryta ner de olika näringämnena och kroppen skulle därför må bättre av att man äter komponenterna var för sig (det är ingen ”bantningsmetod” alltså, utan bara ett sätt att få magen i balans).
    Jag sväljer absolut inte allt han säger, utan efterlyser alltid vetenskapligt stöd. Jag tror inte att han är speciellt uppdaterad inom just ämnet kost, utan lever på äldre rön. Ibland känns det nästan han fått sina ”kunskaper” från Hemmets journal.

    Mig veterligen så utsöndras gastrin och saltsyra i magsäcken efter intag av protein och bryts sedan ner ytterligare av pepsin, vilket inte påverkar nedbrytningen av kolhydrat. Stämmer det?
    Eftersom jag inte hittat någon studie på det här med att separera så frågar jag här, men det finns säkert som jag missat.

    Finns det några fördelar med att dela upp protein och kolhydrat? tex äta ett proteinmål som lunch och kolhydratmål till middag. Kanske inte är optimalt om man bygger, men för en ”sund” hälsa?

    #906573
    smurfpucko wrote:
    Vad kan då hypotesen att separera näringsämnen härröra ifrån? Vet ju iofs att det finns massor med dravel och myter inom kost och träning som tycks dyka upp ur ingenting, men det måste väl finnas någon form av forskning/studie på ämnet. Har försökt hitta någon sån på PubMed men inte lyckats så bra (använder kanske fel sökord).

    Jag undrar mest därför att ju för närvarande går en kurs med en fd tävlingsbyggare som instruktör, som propagerar just för detta att separera näringsämnen, då främst protein och kolhydrater. Detta för att det krävs olika enzymer för att bryta ner de olika näringämnena och kroppen skulle därför må bättre av att man äter komponenterna var för sig (det är ingen ”bantningsmetod” alltså, utan bara ett sätt att få magen i balans).
    Jag sväljer absolut inte allt han säger, utan efterlyser alltid vetenskapligt stöd. Jag tror inte att han är speciellt uppdaterad inom just ämnet kost, utan lever på äldre rön. Ibland känns det nästan han fått sina ”kunskaper” från Hemmets journal.
    Mig veterligen så utsöndras gastrin och saltsyra i magsäcken efter intag av protein och bryts sedan ner ytterligare av pepsin, vilket inte påverkar nedbrytningen av kolhydrat. Stämmer det?
    Eftersom jag inte hittat någon studie på det här med att separera så frågar jag här, men det finns säkert som jag missat.

    Finns det några fördelar med att dela upp protein och kolhydrat? tex äta ett proteinmål som lunch och kolhydratmål till middag. Kanske inte är optimalt om man bygger, men för en ”sund” hälsa?

    Ungefär så, ja.

    Och svaret på din sista fråga är nej.

    #906574

    Tack för ett kort och entydigt svar.

    Vet du/ni var jag kan hitta någon forskningsartikel om det på nätet? Inte för att jag inte tror dig, men som jag kan visa för kursinstruktören. Enklare då att få honom att inse sitt misstag.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.