Hjälp med ”översättning”

Home Forums Kost och Näringslära Hjälp med ”översättning”

 • This topic is empty.
Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
 • Author
  Posts
 • #51614
  #125093

  Hej kan någon vänlig själ ”översätta” detta för mig??
  Jag kanske är trög.. men jag fattar inte på ren svenska…
  Tex: vilken dag ska jag göra vad? exempel på kost??

  7 dagar till formen – toppa dig som ett proffs
  PUBLICERAD 2011-02-15 09:45

  Kan du verkligen förändra din fysik på bara en vecka? Gå från mjuk och svullen till tight och rippad? Ja, genom att manipulera fyra faktorer (kolhydrater, träning, salt och vatten) gör vi det möjligt!

  Visst, allt detta kan låta som en avancerad trollformel. Men om du är i någorlunda form, förutom att du håller en del vätska, så kommer den här planen att ta din fysik till nya höjder. Strategin är att göra sig av med överdriven vattenansamling samtidigt som musklerna överladdas med glykogen. En ”extreme make-over” för din fysik på en dryg vecka.

  Text: Chris Aceto
  Illustration: Emma Nilsson

  Kroppsbyggare är kända för att kunna förändra sina fysiker radikalt på så kort tid som sju till nio dagar. Den sista tiden inför en tävling följer många ett system som kallas tömning och laddning. Det här systemet innebär att man radikalt skär ner på kolhydrater, för att sedan göra helt om och fylla upp med rejäla mängder. På det viset tömmer man först musklerna på deras kolhydratsreserver – glykogen – för att sedan ladda dem igen. Resultatet blir fantastiskt: Mindre vätska, tydligare definition och ett rundare utseende på musklerna.

  De andra grundläggande ingredienserna i kroppsomvandlingen är att alternera träningen och att manipulera intaget av salt och vatten.

  STEG 1 – VA? SALTA MATEN?

  Salt binder vatten i kroppen, eller hur? Sant. Men genom att manipulera intaget kan man faktiskt göra sig av med vatten.

  Så här går det till: Två dagar innan du startar tömningen av kolhydrater börjar du salta alla dina måltider – tillräckligt mycket för att maten ska smaka salt.

  Anledningen: Salt triggar ett hormon, aldosteron, som gör att kroppen håller mer vatten. Tricket: När du sedan helt undviker salt faller aldosteronhalten i kroppen snabbare än du hinner säga ”muskeldefinition”. Den låga hormonhalten gör i sin tur att du tappar massor med vätska och blir hård som sten.

  STEG 2 – LJUVLIGA VATTEN

  När du ökar ditt saltintag kommer du att blir mer törstig. Ungefär 5-7 extra glas vatten om dagen, utöver ditt vanliga intag, bör vara lagom. Det här extra vattnet förbereder kroppen. När du sedan begränsar ditt vätskeintag de sista tre dagarna, för att få synligare muskler, kommer steget från högre till lägre vätskeintag att skapa en illusion av att du har ett underskott av vatten i kroppen. Låga vattennivåer, särskilt under huden, får dig att se rippad ut.

  Att dricka för lite gör att kroppen behåller vattnet den får, menar vissa. Men den här planen går ut på att begränsa vätskeintaget när aldosteronnivåerna i kroppen är i botten, vilket resulterar i att man inte kommer att hålla något vatten alls. Zero, nada, zip – man blir snustorr med utmejslade separationer!

  STEG 3 – TÖMNINGSPROCESSEN

  Det tredje steget – det som håller samman hela systemet – är att sänka ditt intag av kolhydrater och äta mellan 40 och 70 gram tre dagar i rad. Det gör att musklerna förbränner de kolhydratsreserver som finns lagrade i dem.

  Samtidigt bör du träna med ett högre antal repetitioner, 12-15 per set, samt höja antalen set med ungefär hälften. Om du till exempel vanligtvis utför 12 set under ett bröstpass kommer du nu att behöva öka till 18 set.

  Kombinationen av ett reducerat kolhydratsintag samt fler reps och set försäkrar att muskeln blir helt tömd på glykogen. Om du kör kardio, fortsätt med det, men med betydligt lägre intensitet.

  STEG 4 – LADDNINGEN

  Nu kommer omkastningen då du ökar ditt kolhydratsintag dramatiskt, till mellan 5 och 7 gram per kg kroppsvikt och dag. En kroppsbyggare på 90 kg behöver med andra ord mellan 450 och 630 gram per dag.

  Eftersom kroppen använder kolhydrater som bränsle vid träning låter du nu helt bli att träna. På så vis läggs alla kolhydraterna på hög som muskelglykogen.

  Anledningen: När glykogenlagren är i botten och man börjar äta kolhydrater igen kommer musklerna att lagra mer glykogen än någonsin tidigare.

  Resultat: Muskler som ser större ut!

  STEG 5 – VATTENREGLERINGEN

  Kolhydrater agerar som svampar som drar åt sig vatten. När din muskel börjar fyllas med glykogen igen behövs vatten. När du drar ner på vattnet till ungefär hälften av vad du brukade dricka innan du började följa den här planen kommer en stor del av vätskan som ska användas till att tillverka glykogen att tas från lagret under huden och istället samlas i muskeln!

  Resultat: Mindre vattnighet och därmed tydligare definition.

  STEG 6 – SKIPPA SALTET

  När du helt skippar saltet kommer aldosteronnivåerna, konstgjort uppumpade av det höga saltintaget, att sjunka i botten och göra så att överskott av natrium och vatten lämnar kroppen. Det leder till ännu vassare definition!

  STEG 7 – SKIPPA TRÄNINGEN

  Steg tre är ansträngande, och att träna under en kolhydratsladdning kan förstöra hela idén. Träningen kommer att suga upp kolhydraterna som är på väg till musklerna för att skapa nytt, och mer, muskelglykogen.

  Tumregeln blir med andra ord: Träna inte. Se istället med beundran hur din kropp blir allt tightare och hårdare!

  GLUTAMIN & KALIUM: GLYKOGENETS BÄSTA VÄNNER

  När man tömmer sig på kolhydrater startar en reaktion där kroppen börjar tillverka alla möjliga enzymer för att skapa nytt glykogen till musklerna. När du laddar – glykogenmaskineriet har fullt med bränsle – kan du lagra mer glykogen än någonsin tidigare. Två ämnen som kan hjälpa till är glutamin och kalium. Glutamin som blandas i en kolhydratsdrink har visat sig hjälpa kroppen att lagra glykogen (1). Det indikerar att man kan förbättra sin glykogeninlagring genom att ta det under laddningsfasen (dag 6, 7, och 8). Försök att få i dig 3-5 gram tre gånger om dagen under de här dagarna.

  Kalium hjälper till att bilda glykogen och gör så att cellerna drar till sig vatten. Ju mer vatten du har i cellerna, desto mindre vätska ligger och skräpar under huden. Ta därför ett kaliumtillskott på 1 gram dagligen genom hela den här åtta dagars förvandlingen . Då kommer dina muskler att få ännu mer definition och djupare separationer. Använd 200 mg till fem av dagens sex måltider.

  #125094

  Varför ska du göra detta? Du vet väl att detta är något som gäller om man redan är i toppform och ska vässa till formen inför tex tävling eller fotografering?

  #125095

  Tävlig på jobbet i slutet på nästa vecka ;)

  #125096

  herregud.

  detta är värre än när en arbetskamrat med ca 40kg övervikt började dieta på vindruvor 3 dagar innan han skulle träffa sin nya filippinska fru…

  #125097
  Sammy wrote:
  herregud.

  detta är värre än när en arbetskamrat med ca 40kg övervikt började dieta på vindruvor 3 dagar innan han skulle träffa sin nya filippinska fru…

  hahahaha..

  #125098
  Sammy wrote:
  herregud.

  detta är värre än när en arbetskamrat med ca 40kg övervikt började dieta på vindruvor 3 dagar innan han skulle träffa sin nya filippinska fru…

  hehe, en del har så lite koll så det blir lite roligt =)

  Vi har en gubbe på jobbet som påstår att han har max fem kilo fett ned till den ”perfekta kroppen”, han ser ut ungefär som gubben på min avatar :emo-thumb

  OBS, inget ont om trådstartarens förehavanden, detta är enbart en kommentar till Sammys inlägg.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.