Komplementering av vegetabiliers proteiner – för högre proteinkvalité

Home Forums Kost och Näringslära Komplementering av vegetabiliers proteiner – för högre proteinkvalité

  • This topic is empty.
Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #58288
    #326239

    KOMPLEMENTERING AV VEGETABILIERS PROTEIN

    Baljväxternas och Sädesslagens proteiner kompletterar varandra, genom att vara rika på essentiella aminosyror som den andra parten har brister i. Detta gäller lysin som sädeslagen brister i, men som baljväxter är rikare på, vice versa gäller för aminosyran Metionin. För aminosyran tryptofan, så kan det vara antingen brist eller överskott, hos både sädesslag och baljväxt.
    Eftersom baljväxter är rika på osmältbara kolhydrater, som når tjocktarmen osmälta och där blir till näringen för bakterier, som visserligen är harmlösa, men som producerar stora mängder gaser, anser jag att ett förhållande mellan sädesslag och baljväxt på 2:1 är lämpligt. När det gäller sojabönor, kan man istället ta 4 delar sädesslag, p.g.a. den höga proteinhalten.

    C.S. eller Chemical Score är ett kvantitativt bestämmande av proteinkvalité, där man använder s.k. referensmönster. Högsta möjliga C.S. värde är 100. Jag har valt referensmönstret för småbarn eftersom det har störst korrelation till ett annat sätt att bestämma proteinkvalité nämligen B.V. – Biologiskt Värde. Biologiskt värde anger hur många procent av retinerat protein som absorberas av kroppen hos växande råttor.

    E% eller Energiprocent är ett mått på hur stor del av energiintaget, som utgörs av protein. För husmanskost är ca 13E% vanligt.

    Läs mer:

    [http://www.nyttgrepp.se/komplementering.html]

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.