Måttligt med protein till muskelbygget

Home Forums Kost och Näringslära Måttligt med protein till muskelbygget

  • This topic is empty.
Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • Author
    Posts
  • #60712
    #376083
    Quote:
    Att äta proteinrik mat i syfte att bygga muskler är nog bra men det är ingen idé att överdriva. Kroppen kan inte bygga muskler av mer än 30 gram protein i taget, motsvarande en 120 grams hamburgare, enligt ny forskning gjord vid universitetet i Texas.

    Forskarna lät 34 vuxna försökspersoner äldre äta en måltid med antingen 30 eller 90 gram protein. Sen tog de blodprover och vävnadsprover för att mäta hur mycket muskelproteinsyntes som måltiderna lett till – och det var ingen skillnad.

    Det protein som kroppen inte kan bygga muskler av kan istället lagras som fett, konstaterar forskarna som rekommenderar att den som vill maximera sitt muskelbygge sprider ut proteinintaget över måltiderna.

    30 gram protein både morgon, middag och kväll – och det behöver ju inte vara kött. Det kan vara nötter och yoghurt till frukost, ett ägg till lunchen och bönor till middag.

    Forskningen är utförd av bland andra Douglas Paddon-Jones vid University of Texas Medical Branch at Galveston, och studien publiceras i tidskriften Journal of the American Dietetic Association.

    [http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/artikel.asp?ProgramID=406&Nyheter=1&artikel=3197867]

    #376084
    malawiglenn wrote:
    protein används till mer än muskelvävnad….

    Absolut. Inte min artikel, jag länkade den bara för allmän åskådning. Man får tolka och ta åt sig precis som man själv vill.

    #376085
    inter wrote:
    [http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/artikel.asp?ProgramID=406&Nyheter=1&artikel=3197867]

    wtf?

    #376086
    Quote:
    Kroppen kan inte bygga muskler av mer än 30 gram protein i taget

    Vadå ”i taget”? Under hur lång tid talar dom om?

    #376087
    PappaKeno wrote:
    Vadå ”i taget”? Under hur lång tid talar dom om?
    Quote:
    Ingestion of sufficient dietary protein is a fundamental prerequisite for muscle protein synthesis and maintenance of muscle mass and function. Elderly people are often at increased risk for protein-energy malnutrition, sarcopenia, and a diminished quality of life. This study sought to compare changes in muscle protein synthesis and anabolic efficiency in response to a single moderate serving (113 g; 220 kcal; 30 g protein) or large serving (340 g; 660 kcal; 90 g protein) of 90% lean beef. Venous blood and vastus lateralis muscle biopsy samples were obtained during a primed, constant infusion (0.08 mumol/kg/min) of L-[ring-(13)C(6)] phenylalanine in healthy young (n=17; 34+/-3 years) and elderly (n=17; 68+/-2 years) individuals. Mixed muscle fractional synthesis rate was calculated during a 3-hour postabsorptive period and for 5 hours after meal ingestion. Data were analyzed using a two-way repeated measures analysis of variance with Tukey’s pairwise comparisons. A 113-g serving of lean beef increased muscle protein synthesis by approximately 50% in both young and older volunteers. Despite a threefold increase in protein and energy content, there was no further increase in protein synthesis after ingestion of 340 g lean beef in either age group. Ingestion of more than 30 g protein in a single meal does not further enhance the stimulation of muscle protein synthesis in young and elderly.

    T. Brock Symons et al. A moderate serving of high-quality protein maximally stimulates skeletal muscle protein synthesis in young and elderly subjects.J Am Diet Assoc. 2009;109:1582-1586.

    Man har alltså inte gjort någon mätning på muskelproteinbalansen över längre tid. Den känns definitivt inte applicerbar på en högproteinkost ur ett längre perspektiv.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.