sockermängd i mörk choklad

Home Forums Kost och Näringslära sockermängd i mörk choklad

  • This topic is empty.
Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • Author
    Posts
  • #84737
    #851947

    som jag har fattat det så är det så att en choklad kaka som är tex 80% innehåller 20% socker. är det så man ska räkna? nån som vet?
    jag hittade en choklad kaka med 99% så då bör det alltså var 1% socker? nån som vet om den är god?

    #851948

    [http://www.fineli.fi/food.php?foodid=32&lang=sv]

    Nära 100% av kolhydraterna kommer från socker även i mörk.

    #851949

    Den 99%iga är inte god, aldiles för besk. Runt 85% tycker jag att gränsen går.

    #851950

    ok! tack men kan man generellt säga att tex en 75% choklad alltså innehåller 25% socker?

    mvh/tigress

    #851951

    Nej, det har inte med saken att göra. Siffran anger kakaomängden, inte sockermängden. I en 75% chokladkaka kommer nästan 100% av kolhydraterna från socker.

    #851952

    Grubben en fråga bara, visst är de väl så att mörk choklad inte innehåller några antioxidanter?! Har för mig att jag läst de någonstans. Stod i dagens aftonbladet att mörk choklad innehöll antioxidanter.

    #851953
    Macke89 wrote:
    Grubben en fråga bara, visst är de väl så att mörk choklad inte innehåller några antioxidanter?! Har för mig att jag läst de någonstans. Stod i dagens aftonbladet att mörk choklad innehöll antioxidanter.

    Visst innehåller mörk choklad antioxidanter.

    Quote:
    The total antioxidant capacities from ABTS and DPPH assays were highly correlated with phenolic content (r2 = 0.981 and 0.967, respectively) and flavonoid content (r2 = 0.949 and 0.915). These results suggest that cocoa is more beneficial to health than teas and red wine in terms of its higher antioxidant capacity.

    J Agric Food Chem. 2003 Dec 3;51(25):7292-5. Cocoa has more phenolic phytochemicals and a higher antioxidant capacity than teas and red wine.

    [http://www.sciencedaily.com/releases/2001/10/011024073452.htm]

    [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=17032011&query_hl=13&itool=pubmed_docsum]

    [http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/130/8/2115S]

    [http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/85/3/709]

    Dessutom utövar den en blodtryckssänkande effekt och förbättrar insulinkänsligheten:

    [http://www.ajcn.org/cgi/content/full/81/3/611]

    #851954
    King Grub wrote:
    Visst innehåller mörk choklad antioxidanter.

    [http://www.sciencedaily.com/releases/2001/10/011024073452.htm]

    [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=17032011&query_hl=13&itool=pubmed_docsum]

    [http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/130/8/2115S]

    [http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/85/3/709]

    Dessutom utövar den en blodtryckssänkande effekt och förbättrar insulinkänsligheten:

    [http://www.ajcn.org/cgi/content/full/81/3/611]

    Jaha haha, måste ha läst fel då! Tackar för infon:emo-thumb

    #851955

    Det är dock svårt att uttala sig om en viss chokladkaka eller en viss burk kakao, då mängden polyfenoler kan variera kraftigt, även när det gäller samma märke eller tillverkare.

    #851956

    ok tackar!
    tror faktiskt att jag undviker mörk choklad då pga att det är alldelens för mkt socker för mej!

    #851957

    Undviker du t ex äpplen också då? 100% av kolhydraterna är socker där också.

    Man måste se kostens helhet. Inte för att choklad är livsnödvändigt, men skall du gå efter den principen får du sluta äta frukt också. Socker i måttliga mängder medför inte något negativt, och man måste se om livsmedlet i fråga ger annat värdefullt också.

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.