Home › Forums › Kost och Näringslära › Statistik om omega 3 i vegetabilier!
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
2 april, 2010 at 15:39 #57934Anonym anvandareMember2 april, 2010 at 15:39 #324800Anonym anvandareMember
På denna sida kan du se energiprocenten omega 3 i vegetabilier, men vilket kanske är intressantare hur stor del av fettinnehållet som utgörs av omega 3, samt dessutom statistik på omega 6: omega 3 – kvoten.
[http://www.nyttgrepp.se/omegatre.html]
2 april, 2010 at 16:44 #324801Anonym anvandareMemberYTS wrote:På denna sida kan du se energiprocenten omega 3 i vegetabilier, men vilket kanske är intressantare hur stor del av fettinnehållet som utgörs av omega 3, samt dessutom statistik på omega 6: omega 3 – kvoten.[http://www.nyttgrepp.se/omegatre.html]
Tycker inte det säger så mycket. Vore trevligare med identiteten på fettsyrorna. Omega-3 kan ju vara lite vad som helst. Vissa trans-fetter är formellt är omega-3 fettsyror, inte vill jag ha dem i maten bara för det.
2 april, 2010 at 19:53 #324802Anonym anvandareMemberDaimster wrote:Tycker inte det säger så mycket. Vore trevligare med identiteten på fettsyrorna. Omega-3 kan ju vara lite vad som helst. Vissa trans-fetter är formellt är omega-3 fettsyror, inte vill jag ha dem i maten bara för det.Det är omega 3 i form av alfa-linolensyra i vegetabilier.
Mig veterligt så innehåller inte vegetabilier transfettsyror.2 april, 2010 at 21:17 #324803Anonym anvandareMemberYTS wrote:Det är omega 3 i form av alfa-linolensyra i vegetabilier.
Mig veterligt så innehåller inte vegetabilier transfettsyror.Det är sant i och för sig att transfetter behöver man inte oro sig för i naturen. Men det är alltid lite lurigt med uttryck som omega 3, omega 6 och 9. Det finns en mängd varianter av varje sort. Tabellen du visar är säkert bra. Men har sett massor där informationen är helt vilseledande. Kemiskt korrekt (omega 3 betyder ”dubbelbindning på kolatom nr 3”) men många ämnen kan namnges på flera sätt och om man väljer de namn som folk associerar positivt till kan man i princip göra en ”positiv” innehållsdeklaration på vad som helst. Livsmedelsindustrin är ganska duktiga på det där.
2 april, 2010 at 21:38 #324804Anonym anvandareMemberDaimster wrote:Det är sant i och för sig att transfetter behöver man inte oro sig för i naturen. Men det är alltid lite lurigt med uttryck som omega 3, omega 6 och 9. Det finns en mängd varianter av varje sort.I landlevande växter är det så gott som uteslutande Alfa linolen syra som utgör omega 3. Men i havsalger och därmed havslevande fiskar, så finns det flera olika omega 3 fettsyror.
Quote:Tabellen du visar är säkert bra. Men har sett massor där informationen är helt vilseledande. Kemiskt korrekt (omega 3 betyder ”dubbelbindning på kolatom nr 3”) men många ämnen kan namnges på flera sätt och om man väljer de namn som folk associerar positivt till kan man i princip göra en ”positiv” innehållsdeklaration på vad som helst. Livsmedelsindustrin är ganska duktiga på det där.Jo! jag vet vad omega 3 innebär.
Jag har gjort listorna själv, utgående från livsmedelsverkets tabeller, så det ska stämma. -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.