Statistik om omega 3 i vegetabilier!

Home Forums Kost och Näringslära Statistik om omega 3 i vegetabilier!

  • This topic is empty.
Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • Author
    Posts
  • #57934
    #324800

    På denna sida kan du se energiprocenten omega 3 i vegetabilier, men vilket kanske är intressantare hur stor del av fettinnehållet som utgörs av omega 3, samt dessutom statistik på omega 6: omega 3 – kvoten.

    [http://www.nyttgrepp.se/omegatre.html]

    #324801
    YTS wrote:
    På denna sida kan du se energiprocenten omega 3 i vegetabilier, men vilket kanske är intressantare hur stor del av fettinnehållet som utgörs av omega 3, samt dessutom statistik på omega 6: omega 3 – kvoten.

    [http://www.nyttgrepp.se/omegatre.html]

    Tycker inte det säger så mycket. Vore trevligare med identiteten på fettsyrorna. Omega-3 kan ju vara lite vad som helst. Vissa trans-fetter är formellt är omega-3 fettsyror, inte vill jag ha dem i maten bara för det.

    #324802
    Daimster wrote:
    Tycker inte det säger så mycket. Vore trevligare med identiteten på fettsyrorna. Omega-3 kan ju vara lite vad som helst. Vissa trans-fetter är formellt är omega-3 fettsyror, inte vill jag ha dem i maten bara för det.

    Det är omega 3 i form av alfa-linolensyra i vegetabilier.
    Mig veterligt så innehåller inte vegetabilier transfettsyror.

    #324803
    YTS wrote:
    Det är omega 3 i form av alfa-linolensyra i vegetabilier.
    Mig veterligt så innehåller inte vegetabilier transfettsyror.

    Det är sant i och för sig att transfetter behöver man inte oro sig för i naturen. Men det är alltid lite lurigt med uttryck som omega 3, omega 6 och 9. Det finns en mängd varianter av varje sort. Tabellen du visar är säkert bra. Men har sett massor där informationen är helt vilseledande. Kemiskt korrekt (omega 3 betyder ”dubbelbindning på kolatom nr 3”) men många ämnen kan namnges på flera sätt och om man väljer de namn som folk associerar positivt till kan man i princip göra en ”positiv” innehållsdeklaration på vad som helst. Livsmedelsindustrin är ganska duktiga på det där.

    #324804
    Daimster wrote:
    Det är sant i och för sig att transfetter behöver man inte oro sig för i naturen. Men det är alltid lite lurigt med uttryck som omega 3, omega 6 och 9. Det finns en mängd varianter av varje sort.

    I landlevande växter är det så gott som uteslutande Alfa linolen syra som utgör omega 3. Men i havsalger och därmed havslevande fiskar, så finns det flera olika omega 3 fettsyror.

    Quote:
    Tabellen du visar är säkert bra. Men har sett massor där informationen är helt vilseledande. Kemiskt korrekt (omega 3 betyder ”dubbelbindning på kolatom nr 3”) men många ämnen kan namnges på flera sätt och om man väljer de namn som folk associerar positivt till kan man i princip göra en ”positiv” innehållsdeklaration på vad som helst. Livsmedelsindustrin är ganska duktiga på det där.

    Jo! jag vet vad omega 3 innebär.
    Jag har gjort listorna själv, utgående från livsmedelsverkets tabeller, så det ska stämma.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.